Z. Meter: Ruski valcer na Levantu, Sjeverni morski put i kineski strateški pakt s Iranom

Uspostavljanje dugoročnih odnosa Teherana s Pekingom i Moskvom jedan je od najvažnijih alata za neutraliziranje neviđeno oštrih protuiranskih sankcija koje je uvela prethodna Trumpova administracija, izjavio je predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Mejlisa (iranskog parlamenta) Mojtaba Zonnur. Kazao je kako Teheran sada nastoji sklopiti dugoročne strateške sporazume s Moskvom, koji će ojačati bilateralne gospodarske interakcije i utrti put za provedbu velikih zajedničkih projekata.

“Tražimo zajedničku suradnju i bilateralnu interakciju s tim zemljama na polju željeznica, autocesta, strojarstva, rafinerija nafte, petrokemije, plina i kompanija koje zahtijevaju znanje, jer to može imati učinkovitu ulogu u neutraliziranju stranih sankcija”, izjavio je Mojtaba Zonnur.

Ruski valcer na Levantu

Paralelno s opisanim nastavlja se rast ruskog utjecaja na Bliskom istoku. Do čega će dovesti Bidenova “politika razdvajanja” u toj regiji najbolje svjedoče i nedavni – gotovo paralelni posjeti Moskvi izaslanstva libanonskog Hezbolaha (kojeg Rusija, za razliku od SAD-a, Velike Britanije i pojedinih članica EU ne smatra terorističkom organizacijom) i izraelske ministrice vanjskih poslova Gabi Ashkenazi. Teško da može biti većih pokazatelja ubrzane promjene stanja na Bliskom istoku.

Dok se administracija Baracka Obame bavila stvaranjem i održavanjem raskola u regiji, etničkih i vjerskih i sektaških sukoba, oslanjajući se na proxy ratove u nastojanju smanjivanja korištenja svoje vojne sile potporom svojim regionalnim partnerima protiv njihovih suparnika (Iran, Sirija, Irak, Libija), i tako produbljujući razdor između ključnih zemalja Bliskog istoka, Rusija je „nepozvana“ ušla na velika vrata u američku bliskoistočnu igru.

Ahmad Vakhshiteh, profesor na Euroazijskom nacionalnom sveučilištu (Nur-Sultan), novinar i publicist koji raspravlja o ulozi Rusije na Bliskom