Z. Meter: Sprema li se veliki rat u Africi? Poremećeni Zapadni interesi na kontinentu u kontekstu prevrata u Nigeru!

Za EU gubitak Nigera de facto je ravan objavi rata, a ekonomski gubici-poglavito za Francusku, mogu biti katastrofalni.

Kroz Niger treba prolaziti veliki plinovod NMGP (Nigeria Morocco Gas Pipeline), koji je zapravo alternativa opskrbi plinom iz Rusije i koji je sada postao ozbiljno ugrožen.

Osobno vjerujem da bi nove vlasti u Nigeru ipak mogle biti sklonije omogućavanju ovog projekta nego njegovom blokiranju, ali uz preduvjet da ovoga puta po sebe dobiju puno povoljnije uvjete koje im može omogućiti ključni tranzitni položaj zemlje.

Afričke zemlje, uostalom, ne teže samostalnosti radi nje same, jer od nje se ne živi ako ju paralelno ne prati i razvoj ekonomije i suradnje sa svijetom.

Međutim, to će u prvom redu ovisiti o tome hoće li Zapad željeti izdašnije „odriješiti kesu“, ili – političkim rječnikom rečeno – odustati od politike neokolonijalizma koja desetljećima ne samo guši razvoj Afrike, već i dodatno generira njene ionako goleme dugove proizišle iz doba (prvih) protukolonijalnih ratova.

Ako pak Zapad na takav iskorak (koji će, logično, itekako smanjiti pritok bogatstva u njegove riznice) ne bude spreman, ozbiljno mu prijeti da će umjesto njega afričke „plodove“ ubirati