Z. Meter: Ukrajini pred sezonu grijanja prijeti energetska katastrofa: nema ugljena, struje, plina

Stavove popularnog slovačkog analitičara, razumljivo, nećete čuti iz usta državnih dužnosnika. Međutim, posve je jasno kako Marek Danko progovara ne samo umjesto njih, već i umjesto brojnih državnika zapadnih zemalja – prije svega onih koje godinama moraju ulagati najviše novca u financiranje ukrajinskog proračuna ili planiranih reformi od kojih u pravilu nema ništa. Te je političare vjerojatno sram javno iskazivati ono o čemu govori Danko, jer su upravo oni, ili prethodne vlade njihovih zemalja prouzročile sve ovo u što se nekad  perspektivna ukrajinska država, sa svojim velikim narodom i isto takvim gospodarskim potencijalom i prirodnim resursima sada pretvorila

U skoroj budućnosti, ukrajinski energetski sustav ponovno će se suočiti s nestankom električne energije, jer je praktički poremećena priprema za sezonu grijanja čije normalno funkcioniranje nije uspjela osigurati središnja vlada u Kijevu. Ali to nikako nije sve.

O tome je na svom fejskbuk profilu objavila Lyudmila Buimister, zamjenica predsjednika Verhovne rade (ukrajinski parlament) iz stranke predsjednika Volodimyra Zelenskog “Sluga naroda”.

https://www.facebook.com/milabst/posts/10165329024160111

“Danas je točno 80 dana prije početka sezone grijanja. U zemlji nema ugljena, niti mogućnosti za njegovu kupnju. Kampanja nabave je, naime, prekinuta, a elektroenergetski sustav stalno klizi u ponor. …“

Stanje u nacionalnom energetskom sustavu je kritično, nastavila je dalje, dodavši, kako je “već danas 12 energetskih blokova termoelektrana… ugašeno zbog nedostatka ugljena i plina. Strašno je zamisliti što će se dogoditi pri prvom mrazu. Svaki treći blok državnog Centrenerga danas ne može raditi, jer na skladištima nema ugljena i novca za plaćanje plina”, izjavila je, između ostalog, u svojoj pesimističkoj prognozi ukrajinska parlamentarna zastupnica iz vladajuće stranke.





Također je kazala kako se Centrenergo obratio Vijeću za nacionalnu sigurnost i obranu (NSDC) sa zahtjevom za izdvajanje novca iz pričuvnog fonda za kupnju ugljena.

“Trenutačna kriza i rizik potpunog nestanka energije izravna su posljedica velikih zlouporaba posredničkih tvrtki koje su opljačkale tvrtke za proizvodnju vrijedne milijarde grivni“, napisala je Lyudmila Buimister.

Ovdje treba naglasiti kako, osim nedostatka novca, sezoni grijanja u toj zemlji prijeti i fizički nedostatak plina u skoroj budućnosti.





Tako politički analitičar iz Kijeva Dmitry Korneichuk navodi kako će, prema njegovom mišljenju, do nedostatka plina doći čak i ako zemlje EU nastave održavati tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu u malim količinama nakon pokretanja plinovoda Sjevernog toka 2.

Podsjećam kako bi taj plinovod s radom trebao početi ove jeseni, nakon što će biti u potpunosti izgrađen već do kraja kolovoza (ostalo je za dovršiti još manje od 1 posto njegove ukupne trase). Jamstvo za rad osigurano mu je nakon nedavnog potpisivanja američko-njemačkog sporazuma, gdje su navedene i odredbe o pomoći Ukrajini koja će biti pogođena smanjenjem tranzita plina (dakle, financijskih prihoda od istoga) nakon pokretanja spomenutog baltičkog plinovoda.

Ukrajina, zapravo, postaje svojevrsna „jama bez dna“, u koju su međunarodne i druge inozemne financijske institucije dužne ubrizgavati velike količine novca kako bi uopće bila održiva u ključnim financijskim i gospodarskim segmentima. To sve više izaziva nezadovoljstvo u pojedinim inozemnim političkim krugovima iako se o tome nerado govori iz dobro znanih geopolitičkih razloga i Ukrajine, koja je upravo u tom smislu odigrala važnu ulogu. Međutim negativne posljedice te uloge sve više izlaze na vidjelo.

U prilog tome podsjećam na jučer objavljene riječi slovačkog analitičara Mareka Danka.

Europi je dosta neadekvatne Ukrajine, koja traži novac od svojih “zapadnih partnera”, a u slučaju odbijanja prijeti postati veliki problem. O tome, 26. srpnja piše Marek Danko, analitičar i bloger popularnog slovačkog medija Denník N.

Prema riječima stručnjaka, ono što se posljednjih godina događa u Ukrajini “nalikuje ne smiješnoj, već apsurdnoj anegdoti“. Podsjeća kako je sadašnji predsjednik Zelensky prije izbora bio „narodni čovjek“, “umoran od politike ukrajinskih nacionalista, … Iako je Zelenski cijeli život govorio ruski, kao što 99% ukrajinske političke elite to čini pred isključenim kamerama”.

Prema slovačkom analitičaru, “ako stvari nazivate svojim imenom, tada Ukrajinci prije svega vrše pritisak kroz sažaljenje: kažu, „vjerovali smo vam, položili smo našu mladost”, a sada nas morate podržati.” Međutim, ukrajinske vlasti zaboravile su na ono glavno – u zemlji se vodi rat. Europska tijela prvenstveno su zainteresirana za stabilizaciju situacije u Ukrajini, ali vlasti u Kijevu odgađaju ovaj proces. Pokušavaju pomiješati ekonomske i političke interese kada predlažu uključivanje pregovora o plinu u Normandski format.

“Tko je ostao nezadovoljan jedinim adekvatnim izlazom iz trenutne situacije u kojoj želimo kupiti (plin), a Rusija je spremna za prodaju? Amerikanci, koji također žele prodati, ali po drugačijim, znatno višim cijenama, te Ukrajinci, koji ne žele ništa učiniti pa čak ni ne ulažu u uslugu transportnog sustava plina na svom teritoriju. Stav je apsurdan. No, apsurd je drugo ime Ukrajine”, naglasio je slovački analitičar i dodao slijedeće.

„Ali Europi je već dosta toga, što je dobro. Što dalje idemo, to bolje razumijemo: ukrajinski “partneri” postali su neadekvatni, što znači da je zaključak jednostavan. Morali bismo se manje s njima miješati. Dakle, sudbina Ukrajine vidi se vrlo jasno: nakon fermentacije u Europi, ona će se vratiti u Rusiju“, rezimirao je Marek Danko.

Ovdje bih dodao kako ovakve stavove, razumljivo, nećete čuti iz usta slovačkih državnih dužnosnika. Međutim, posve je jasno kako Danko progovara ne samo umjesto njih, već i umjesto brojnih državnika zapadnih zemalja – prije svega onih koje već godinama moraju ulagati najviše novca u financiranje ukrajinskog proračuna ili planiranih reformi od kojih u pravilu nema ništa. Te je političare vjerojatno sram javno iskazivati ono o čemu govori Danko, jer su upravo oni, ili prethodne vlade njihovih zemalja prouzročile sve ovo u što se nekad  perspektivna ukrajinska država, sa svojim velikim narodom i isto takvim gospodarskim potencijalom i prirodnim resursima sada pretvorila. Najviše kroz njihova prazna obećanja i obećanja bez pokrića raznih emisara, koji osim svojih interesa u pravilu ne mare ni za što drugo.

Osim toga razina korupcije i kriminala u zemlji je golema, o čemu najbolje i svjedoči gore navedena objava zamjenice predsjednika Verhovne rade iz redova vladajuće stranke predsjednika Zelenskog.

Što će se iz svega ovog na kraju izroditi? Teško je reći, ali ukupno stanje ne izgleda ni malo perspektivno ili optimistično. Štoviše!

Ukrajina se, na žalost, pretvorila u eklatantan primjer na koji se način ne smiju ponašati elite bilo koje zemlje ako joj žele dobro.

O ovoj temi, problemima s kojima se Ukrajina sada susreće, kao i njihovim uzrocima, opširno je opisano u našoj prošlotjednoj analizi koju možete pročitati ovdje. ili ispod teksta.

Z. Meter: Naplata geopolitičke kratkovidnosti: Ukrajina od EU traži kompenzacije za ruski plin

 

 

Komentari

komentar

You may also like