Z. Meter: Veliki rusko-indijski ugovori: o čemu su se dogovorile dvije mega-države

Zoran Meter

Današnjim rusko-indijskim summitom još je jednom dokazana bezidejnost i besmislenost ukupne konfrontirajuće, prije svega američke politike prema Rusiji proteklih godina s namjerom međunarodne izolacije te zemlje s krajnjim ciljem promjene ukupne paradigme ruske vanjske politike u korist strateških interesa SAD-a

U ponedjeljak, 6. prosinca, u New Delhiju je održan indijsko-ruski summit na vrhu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija. Prije tog summita, koji je bio vrhunac današnjeg bogatog programa susreta visokih državnih službenika i gospodarstvenika dvaju azijskih divova, održani su brojni sastanci iz vojnih, gospodarskih i drugih sfera, a o velikom vojno-tehničkom sporazumu potpisanom između ministara obrane dviju zemalja danas smo već opširnije izvijestili, što možete pogledati ovdje ili ispod teksta.

Zapravo, prije samog pregleda onog što se najvažnije danas događalo u New Delhiju po navedenoj temi, treba konstatirati da se ovdje radi prije svega o novom velikom geopolitičkom uspjehu ruske vanjske politike i osobno (i prije svega) Vladimira Putina, kojim je, u uvjetima najvećeg mogućeg političkog, diplomatskog, ekonomskog i vojnog pritiska Zapada na Rusiju koji je proteklih tjedana kulminirao optužbama o skoroj ruskoj vojnoj invaziji na Ukrajinu (što Moskva kategorički odbacuje i smatra otvorenom proturuskom histerijom i propagandom) još jednom dokazana bezidejnost i besmislenost ukupne konfrontirajuće, prije svega američke politike prema Rusiji proteklih godina s namjerom međunarodne izolacije te zemlje s krajnjim ciljem promjene ukupne paradigme ruske vanjske politike u korist strateških interesa SAD-a.

Naime, Indija je jedna od najvažnijih karika na koje se Washington oslanja u svojoj novoj globalnoj strategiji, prije svega u azijsko-pacifičkom odnosno indo-pacifičkom geopolitičkom prostoru, gdje je primarna pozornost stavljena na pokušaj sprječavanja globalnog širenja kineskih  interesa. Međutim, jasno je svima, pa tako i Moskvi, da se to isto itekako odnosi i na Rusiju i njezin pokušaj sve snažnijeg ulaska u tu regiju s obzirom da joj je na zapadu velikim dijelom blokiran pristup (prema EU i SAD-u) osim po pitanju energetske suradnje i to isključivo zbog velike europske ovisnosti o ruskim energentima – prije svega nafti i plinu.





Dakle, današnji rusko-indijski summit de facto dugoročno učvršćuje ionako tradicionalno dobre odnose dviju država još iz doba SSSR-a, ali sada više ne isključivo u vojno-tehničkoj, već i drugim strateškim sferama poput energetike, svemirskog istraživanja i td.

Mogao bih slobodno reći i kako je današnji summit u New Delhiju (iako je ranije planiran i zapravo predstavlja nastavak takvih sastanaka na godišnjoj razini, prekinutih samo 2020. g. zbog pandemije koronavirusa) svojevrsni odgovor Moskve na nadolazeći virtualni Summit demokracija u organizaciji Washingtona, koji će se održati već 8. i 9. prosinca i gdje će Indija biti pozvana, a naravno, Rusija i Kina ne (o tome uskoro donosimo veliku analizu). I još nešto važno: današnji summit u New Delhiju predstavlja i svojevrsnu uvertiru u sutrašnji dugo iščekivani virtualni summit Biden-Putin, pri čemu ne treba sumnjati kako će Bidenovi savjetnici itekako pozorno razmotriti sve ono što su danas dogovorili Moskva i New Delhi po pitanju bilateralne suradnje.

A dogovorili su puno toga, pa krenimo redom:





Nafta i LNG

Rosneft i Indian Oil potpisali su ugovor o isporuci 2 milijuna tona ruske nafte Indiji 2022. godine.

“Strane su ponovno potvrdile svoju opredijeljenost za povećanje proizvodnje ruske sirove nafte u skladu s dugoročnim ugovorima po povlaštenim cijenama, povećanjem uvoza LNG-a u Indiju uz moguću uporabu Sjevernog morskog puta (NSR) za opskrbu energijom”, navedeno je u zajedničkoj rusko-indijskoj izjavi.

Naoružanje

Rusija i Indija potpisale su sporazum o vojno-tehničkoj suradnji do 2030. godine. Strane pregovaraju o povećanju certificirane proizvodnje ruskih lovaca Su-30MKI u Indiji za 50 aparata, izjavio je Dmitrij Šugajev, čelnik ruske Federalne službe za vojno-tehničku suradnju i dodao da je to uspjeh u nacionalnom zrakoplovstvu.”

Strane su također potpisale ugovor za proizvodnju jurišnih pušaka AK-203 Kalašnjikov u Indiji, a Rusija će pomoći Indiji u organiziranju proizvodnje streljiva.

Atomske centrale i nuklearna energija

Rusija i Indija proučavat će projekte zajedničke izgradnje atomskih centrala (tzv. nuklearki) u drugim zemljama. “Strane su konstatirale uspješnu suradnju u okviru projekta izgradnje nuklearne elektrane Rooppur u Bangladešu, a također su izrazile spremnost za proučavanje mogućnosti implementacije sličnih projekata u drugim zemljama”, stoji u zajedničkom priopćenju.

Međusobna trgovina u nacionalnim valutama

Rusija i Indija nastavit će raditi na promicanju međusobnih trgovinskih obračuna u nacionalnim valutama.

“Strane su se složile da će nastaviti raditi zajedno na promicanju međusobnih ugovora u nacionalnim valutama, što će pomoći smanjenju troškova i vremena, kao i rizika povezanih s plaćanjem”, priopćio je Kremlj.

Suradnja u svemiru

Rusija i Indija potpisale su sporazum o mjerama zaštite svemirskih tehnologija.

Sporazum predviđa “mjere zaštite tehnologije u svezi sa suradnjom u civilnom istraživanju i korištenju svemira te stvaranjem i radom lansirnih vozila i zemaljske svemirske infrastrukture”.

“Strane su pozdravile proširenje suradnje između Roskosmosa i Indijske organizacije za svemirska istraživanja, uključujući u području svemirskih programa s ljudskom posadom i satelitske navigacije, te su se složile istražiti izglede za razvoj obostrano korisne suradnje u razvoju lansirnih vozila i korištenju svemirskog prostora u miroljubive svrhe, uključujući istraživanje planeta“, napominje dalje Kremlj.

Ruske investicije u Indiji

“Pozdravljajući jačanje indijskog petrokemijskog tržišta, strane su se dogovorile proširiti suradnju kroz sudjelovanje Rusije u investicijskim, tehnološkim i drugim područjima interakcije u petrokemijskom području.

Obostrano je pozdravljen interes Naira Energy Limited za proizvodnju takvih proizvoda kao što je polipropilen u Indiji”, navodi se u Kremlj.

Dakle, jasan je veliki iskorak u daljnjem razvoju rusko-indijskih odnosa: daleko izvan tradicionalno razvijene vojno-tehničke suradnje (Rusija je još uvijek glavni izvoznik oružja u Indiju ali se taj parametar posljednjih desetljeća ubrzano smanjuje u korist zapadnih proizvođača oružja iz SAD-a, Francuske i Izraela). Dvije su zemlje itekako zajednički zainteresirane za integracijske projekte na golemom Euroazijskom prostoru, a skupa djeluju i kroz razne političke i gospodarske platforme poput Šangajske organizacije (ŠO) i BRIKS – gdje, to je vrlo važno naglasiti, vrlo aktivno djeluje i Kina koja s Indijom ima opterećujuće odnose po pitanju graničnih nesuglasica na pojedinim točkama duž himalajskog poteza, ali i po pitanju gospodarske konkurencije. Naime Kina je u gospodarskom smislu još uvijek dominantna ali i Indija se regiji i svijetu po tom pitanju sve više nameće.

Drugim riječima, uloga Rusije, kao zemlje koja ima strateške odnose i s Kinom i Indijom, itekako raste i ona sve više postaje svojevrsni stabilizirajući čimbenik koji ima dovoljno jak politički utjecaj i vojnu snagu za iznošenje političkih i drugih prijedloga i inicijativa s ciljem smanjenja postojećih napetosti ili mogućih opasnijih incidentnih situacija između Kine i Indije koje nikada ne mogu biti isključene iako ih iskreno ne žele niti Peking niti New Delhi. Naime obojica su itekako svjesni koliko bi ih eventualni veliki međusobni vojni sukob, u ekonomskom i svakom drugom smislu vratio unatrag i vjerojatno za uvijek izbacio iz utrke za svojim mjestom na globalnoj geopolitičkoj pozornici.

Rusija i Indija sklopile sporazum o vojnoj suradnji do 2030; Indija okreće leđa Americi?

Komentari

komentar

You may also like