Zoran Meter: AMERIČKI SENAT IZVRŠIO UDAR NA SAUDIJSKU ARABIJU. TRUMP NE ODUSTAJE!

Iako se u globalnom medijskom prostoru polako smanjuje interes za zvjersko ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kraljevska obitelj u Rijadu i dalje nema mogućnosti za konačan otklon od tog neugodnog problema po njihov ugled, ali i ugled čitave zemlje u svijetu, koji je ionako ispod svake prihvatljive razine. Jer čini se, kako usprkos Trumpovim pokušajima smirivanja stanja oko tog nemilog događaja i njegovog “pada u zaborav” (poput mnogih neugodnih epizoda i sekvenci iz prošlosti koje se samo tiču, ili je u njih neposredno umješana visoka politika i tzv. nacionalni interesi), na američkoj političkoj sceni napetosti i nesuglasice o tom pitanju sve više jačaju. Tako upravo ovih dana velika većina američkih senatora šalje oštar odgovor Saudijskoj Arabiji zbog ubojstva spomenutog novinara, smatrajući, kako je odgovor predsjednika Donalda Trumpa adresiran Rijadu bio nedovoljan.

Čini se kako neposredni cilj protumjera prema Rijadu nije direktno vezan sa samim Khashoggijevim ubojstvom, već je primarno orjentiran na intervencionističku arapsku koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja je vojno angažirana u susjednom Jemenu protiv tamošnjih šijtskih pobunjenika tzv. huta, iz političkog pokreta „Ansar Allah“. Naime, američki Senat namjerava provesti do sada neviđeno glasovanje o prekidu američke potpore tom ratnom sukobu – konkretnije – arapskoj koaliciji.

Senator Bernie Sanders iznio je prijedlog rezolucije u skladu sa zakonom o vojnim ovlastima, navevši, kako je Senat po prvi put ovaj zakon želio iskoristiti 1973.g. za ograničavanje američkih vojnih intervencija u inozemstvu. Imajući u vidu da za usvajanje rezolucije treba svega 50 glasova, demokrati su uvjereni da će ona biti i usvojena. Neovisno o protivljenju senatora republikanca Boba Corkera (predsjednik senatskog Odbora za međunarodne odnose) i nekoliko drugih republikanaca, rezolucija ima i jednog koautora iz redova Republikanske stranke – senatora Mikea Lee. Osim zabrane američkog zračnog tankanja goriva za zrakoplove saudijske koalicije (što je Pentagon s Rijadom dogovorio prošloga mjeseca), ova rezolucija, prema navodima pojedinih demokrata, također traži od predsjednika Trumpa obustavu pružanja materjalne i tehničke pomoći.

Međutim, Corker smatra kako rezolucija neće ići tako daleko, kao i da će Trumpova administracija opovrgavati njezinu zakonitost. On, naime, smatra, kako se Saudijskom Arabijom i Jemenom treba pozabaviti kroz drugi zakon, a ne ovaj koji se odnosi na vojne ovlasti. A taj drugi zakonski prijedlog osmišljen je od strane senatora New Jersey Boba Menendeza i ima pet dvostranačkih koautora – uključno i petoricu tzv. iranskih jastrebova. Za razliku od Sandersove rezolucije, Menendez ne nudi potpunu zabranu američke potpore arapskoj koaliciji, već samo onu koja se odnosi na zračno tankanje njihovih zrakoplova u Jemenu. Ali on također zabranjuje prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i sankcije protiv saudijskih državnih službenika i članova kraljevske obitelji zbog Khashoggijevog ubojstva i sprječavanja dostave humanitarne pomoći Jemenu. Corker se nada kako će taj zakonski prijedlog uspjeti uputiti senatskom odboru za međunarodne odnose idućega tjedna.

Prošli su tjedan turski mediji priopćili kako je šef turske obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan obavio sastanak s američkim senatorima na temu ubojstva Jamala Khashoggija, što također može dati dodatni impuls za potporu spomenutoj Sandersovoj rezoluciji. Naime, poznato je kako Turci posjeduju snimku tog gnjusnog zločina koji se odigrao u prostoru saudijskog generalnog konzulata u Istanbulu. Iz senatskog Odbora za obavještajne poslove potvrdili su natpise turskih medija, ali nisu objavili s kim se točno Hakan Fidan susreo.

Ovdje treba naglasiti i kako se senator Mark Rubio iz Virginie (demokrat) također  pridružio petorici dvostranačkih senatora, predstavivši svoju rezoluciju, u kojoj se navodi kako je Senat „uvjeren da je Muhammed bin Salman bio suučesnik u ubojstvu Jamala Khashoggija“. Inače, Rubio se još u listopadu pridružio četvorici senatora-republikanaca, zatraživši od predsjednika Trumpa obustavu svih pregovora o nuklearnoj suradnji s Rijadom. Narednih dana u Rijad namjerava putovati i američki ministar za energetiku Rick Perry (koji sudjeluje u tim razgovorima).
Istodobno, senator Dick Durbin još je jednom pozvao Donalda Trumpa na protjerivanje saudijskog veleposlanika Khalida bin Salamana iz Washingtona (on je, inače, brat  princa Muhammeda). Princ Khalid navodno je telefonski rekao Khashoggiju kako će dobiti dokumente o razvodu u konzulatu u Istanbulu, da ih dođe podignuti i da mu jamči osobnu sigurnost, a čime je na kraju to jamčenje rezultiralo dobro je znano – komadanjem njegovog tijela i rastakanjem u kiselini te prolijevanjem nastale „razrjeđene kaše“ u kanalizaciju. Podatke o tom razgovoru nedavno je objavila ni manje ni više nego CIA, ne mogavši ih baš sasvim potvrditi kao točne, a što se može protumačiti jedino kalkulacijom u svrhu visoke državne politike i ostavljenja manipulativnog prostora za njezino donošenje konačne odluke oko toga je li saudijski prijestolonasljedni princ kriv ili to nije.

Prije dva tjedna grupu senatskih vođa o ubojstvu saudijskog novinara informirala je direktorica CIA-e Gina Haspel, što je proturječilo izjavama državnog tajnika Mikea Pompea i ministra obrane Jamesa Mattisa od prošloga tjedna, kada su kazali kako nema „neposrednih dokaza“ o sudjelovanju u Khashoggijevu ubojstvu saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda bin Salmana. Nedavno je agencija Reuters objavila kako njih dvojica namjeravaju o svemu upoznati Senat. Međutim, iz nekog razloga Gina Haspel ih je preduhitrila.

Senat usvojio dvije „povijesne rezolucije“

I konačno, Senat je 13. prosinca usvojio dvije rezolucije koje već mnogi nazivaju „povijesnim“.   Njima Senat poziva predsjednika Trumpa da zaustavi vojnu pomoć Saudijskoj Arabiji zbog nastavka rata u Jemenu, kao i navodnog sudjelovanja visokih dužnosnika saudijske monarhije u ubojstvu Jamala Khashoggija.

Iako su obje rezolucije u praksi simboličnog karaktera jer će ih u Predstavničkom domu blokirati republikanska većina, radi se o prvoj u povijesti rezoluciji kojom zakonodavna vlast nedvosmisleno kori vladajuću administraciju za njezin stav po pitanju kršenja ljudskih prava od strane najveće arapske monarhije – tradicionalnog američkog vojnog i političkog saveznika na Bliskom istoku.

A sam Trump je dva dana uoči izglasavanja ovih rezolucija iznova dao svoju nedvosmislenu potporu osobno princu Muhammedeu bin Salmanu, saudijskom prijestolonasljedniku, neovisno o izvješću CIA-e o njegovoj mogućoj umješanosti u spomenuto ubojstvo. „Oni (saudijska vlada) su naši jako dobri saveznici“, kazao je Trump u intervjuu Reutersu 11. prosinca.
Nije trebalo čekati dugo niti na reakciju Saudijske Arabije na spomenute senatske rezolucije. U ponedjeljak, 17. prosinca, saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je slijedeće: „Kraljevstvo osuđuje stavove američkog Senata, zasnovane na neutemeljenim činjenicama i prosvjeduje protiv  grubog miješanja u svoje unutarnje poslove.“. Rijad upozorava kako neće trpjeti nikakvo „neuvažavanje“ prema predstavnicima visokog vodstva Kraljevstva. „Taj stav Senata šalje lažni signal svima onima koji žele isprovocirati zahladnjenje odnosa između SAD-a i SaudijskeArabije“, navedeno je u izjavi.

Trump u ime „pakta s Đavolom“ sada mora trpjeti njegove uvrede upućene američkom zakonodavcu. Srozala se američka politika, vjerojatno, kao nikada do sada.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like