Zoran Meter: Amerikanci Rusima: „Kupite prnje s Bliskog istoka“

Prošloga je tjedna pomoćnik američkog državnog tajnika David Schenker izjavio ni manje ni više nego da Rusija mora „pokupit’ prnje s Bliskog istoka“, što je 5. lipnja izazvalo burne reakcije ruskog Ministarstva vanjskih poslova i tamošnjih političara koji su redom podsjećali Washington da se Rusi, za razliku od Amerikanaca, tamo nalaze na poziv zakonite sirijske vlade.

I kako se čini, Libija, postupno, od Sirije preuzima „prijestolje“ ključnog žarišta sveukupne blskoistočne krize i postaje idealno polje bojišnice za međusobno razračunavanje mnogih nacionalnih, korporativnih i raznih privatnih interesa i silnica.

A jedna od glavnih silnica svakako je Francuska: „članica“ neformalnog saveza po libijskoj problematici s UAE, Saudijskom Arabijom, Egiptom i Rusijom, ali koja, neovisno o tome, vodi svoju vještu diplomatsku igru koja itekako nadilazi spomenuti „savez“. Francuska ima gotovo pa savezničke odnose s istim onim Katarom koji s Turskom podržava vladu u Tripoliju, a s druge se strane na libijskom prostoru interesno sudara sa svojom formalnom saveznicom Italijom oko nadzora nad sredozmnim bezenom i dubljim prostorom prema afričkom Sahelu, koji je tradicionalna zona francuskih interesa i u kojemu se sve više aktiviraju različite silnice, od islamista i separatista, do vanjskih igrača puput Kine i Rusije.

Tako Reuters prenosi izjavu francuskog šefa diplomacije Jean-Yves Le Driana, koji je 26. svibnja u francuskom parlamentu upozorio na