Zoran Meter: BUGARSKA U „TURSKI TOK“, A HRVATSKA U LNG KRK U ZAMJENU ZA “FIGU U DŽEPU”!

A kada već spominjemo od hrvatske vlade toliko naglašavani sigurnosni aspekt LNG terminala n Omišlju, a kojeg, kako sam ranije rekao kao bitan argument ne uvažavaju brojne druge članice EU i NATO-a, evo najnovijeg primjera iz EU i nama bliske regije JI Europe. Bugarski državni plinski operater Bulgartransgaz usvojio je u četvrtak, 31. siječnja, konačnu investicijsku odluku o proširenju bugarskog nacionalnog plinovodnog sustava od granice s Turskom do granice sa Srbijom.

Investicijski projekt iznosit će 2,77 milijardi bugarskih leva (1,4 mlrd. eura), priopćio je Bulgartransgaz, a namjenjen je za prihvat plina koji iz Rusije dolazi plinovodom „Turski tok“. Obvezujuće ponude za kupnju cjelokupne količine plina iz tog bugarskog plinovoda dala su dva sudionika natječaja. Dakle – zakupljena je 100%-tna količina.

Podsjećam, ruski plinski div „Gazprom“ završio je polaganje dviju podmorskih cijevi dnom Crnog mora u sklopu plinovoda „Turki tok“, kojeg u eksploataciju planira pustiti do kraja ove godine. Svaka cijev ima kapacitet od 15,75 milijardi m3 plina godišnje. Prva cijev tog plinovoda namjenjena je za tursko tržište, a druga za europsko. Iz druge (europske) cijevi 3,5 milijardi m3 plina bit će namjenjeno Bugarskoj, 2,5 mlrd. m3 Srbiji, a 6 mlrd. m3 – Mađarskoj. Preostalih 3,75 mlrd. m3 može biti isporučeno u Slovačku i Austriju (u središnji europski hub Baumgarten).