Zoran Meter: London, nakon Brexita, u procjepu između pritisaka SAD-a i privlačnosti kineskog tržišta

Ovi komentari američkog senatora itekako podsjećaju na jednu drugu špijunsku aferu, u kojoj su sudjelovale obavještajne službe SAD-a i Velike Britanije. Tada je bivši službenik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Eduard Snowden objavio informacije kako je ta agencija vršila masovna špijuniranja mobilnih i internetskih komunikacija po čitavome svijetu, predsjednika ili premijera brojnih država, uključno i najbližih američkih saveznika. Pritom je govorio o „pametnim“ sredstvima i izvođenju kibernetičkih napada pod krinkom drugih osoba od strane CIA-e, ali i o arsenalu za manipulacije i miješanje u rad društvenih mreža po čitavom svijetu od strane britanskih obavještajnih službi.

U tom smislu, makar bile i istinite, prilično neuvjerljivo djeluju američke optužbe protiv kineskog tehnološkog diva Huaweija, jer je očito kako se tim poslom već odranije bave i oni sami. S druge strane, američka zabrinutost zbog Huaweija najveća je ne zbog bojazni o špijunskim aktivnostima te tvrtke, već zbog straha od konkurencije koju ona predstavlja na globalnom tržištu – i u kvalitativnom i u cjenovnom smislu.

Ali u svemu ovome ipak je najbitnije nešto drugo: izlazak Velike Britanije iz sastava EU, koji se sa sutrašnjim danom konačno i formalizira, proveden je, između ostaloga, i zato