Zoran Meter: NAKON KATASTROFE NA IZBORIMA U ISTANBULU ERDOGAN PRIPREMA „PLAN B“

Ovi ponovljeni izbori vrlo lako bi mogli postati ne samo unutarnjopolitički događaj godine, već, prema mišljenju brojnih komentatora, i svojevrsna prijelomna točka u suvremenoj turskoj povijesti. Binali Yildirim u kampanji se neuvjerljivo nastojao prikazati kao žrtva urote u prethodnim, poništenim izborima, dok je mlađi Ekrem Imamoglu, koji je isto tako mogao još i puno lakše od svog protukandidata „glumiti“ žrtvu visoke politike, odmah nakon objave vijesti da će se izbori ponoviti samo kratko izjavio: „Sve će biti dobro!“. I ta je krilatica ubrzo postala popularna u krugovima turske oporbe i njezinih simpatizera. Zbog loše i „tvrde“ kampanje vladjuće stranke, ali, puno više zbog same odluke o ponavljanju izbora, objašnjene prilično neuvjerljivom argumentacijom, poraz Erdoganovog kandidata ovoga puta nije iznosio i više nego podnošljivih 14 tisuća glasova razlike, već golemih čak 777 581 glasa na uzorku od spomenutih 99,37% pobrojanih glasova, uz približno isti odaziv na oba izborna „kruga“ (i u ožujku i sada) – oko 84%. To možemo prikazati još slikovitije: broj glasača za Imamoglua porastao je s 4 169 785 na 4 698 782, dok je broj glasača za Yildirima pao s 4 156 026 na 3 921 201.

Dakle, gotovo pa potpuna katastrofa po vladajuću Stranku pravde i razvoja ali i Erdogana osobno (on joj je na čelu), jer je za oporbenog kandidata glasovao gotovo čitav jedan Zagreb više nego za njegovog protukandidata.

Međutim, za scenarij gubitka izbora za Istanbul vladajuća Erdoganova Stranka pravde i razvoja ovoga se puta, nedvojbeno, bolje pripremila nego li je to bilo na prethodnim izborima u