Zoran Meter: O izraelskom nuklearnom arsenalu

U kontekstu aktualnog jačanja neprijateljske retorike između Izraela i Irana, kroz koju, prvi prijete mogućim pokretanjem vojne operacije s ciljem suzbijanja iranskog nuklearnog razvoja, a drugi odmazdom u slučaju takvog poteza u vidu „razaranja Haife i Tel Aviva“, jasno je kako je atomsko naoružanje bilo i ostalo srž problema ne samo u odnosima između tih dviju zemalja. I dok se Izrael njime „pokriva“ kao jedinim jamstvom stvarne i potpune zaštite svoje državne opstojnosti, dotle se Iran (ali i ne samo on, kao država Bliskog istoka) ne miri s činjenicom da jedino Izrael ima nepisano pravo na posjedovanje nuklearnog oružja, koje mu, kako smatra Teheran, služi za nametanje svojih nacionalnih interesa svima u regiji silom, i „nanošenje velikih šteta muslimanima“, kako je to danas izjavio glasnogovornik iranske vojske Abolfazl Shekarchi, reagirajući na jučerašnje riječi načelnika glavnog stožera izraelske vojske Aviva Kochavija o „ažuriranju planova“ izraelske vojske za sprječavanje razvoja iranskog nuklearnog potencijala (vidi poveznicu ispod teksta).

Drugim riječima na Bliskom istoku ne postoji nuklearni paritet, što kod onih koji takvo naoružanje ne posjeduju (a ne posjeduje ga nitko osim Izraela) izaziva strah i nepovjerenje, ali kod nekih i zavist, jer bi im nuklearno oružje itekako pomoglo u ostvarivanju svojih nacionalnih interesa i u smislu sigurnosti od napada potencijalnih neprijatelja (Turska). Osim toga, neovisno o najnovijem zbližavanju bogatih arapskih monarhija Perzijskog zaljeva s Izraelom, nije baš prevelika nepoznanica kako bi i neke od njih rado, poput njega, u svom vojnom arsenalu vidjele i nuklearno oružje. Za sada o tome prilično bojažljivo govori samo Rijad, ali isključivo u kontekstu „ako Iran dobije atomsku bombu moramo je imati i mi“. Pri tom bih podsjetio kako je jedina muslimanska vojna nuklearna država Pakistan itekako moguć izvor izvoza znanja o stvaranju nuklearnog oružja. Na „milost“ Islamabada u tom smislu potajno računaju, ili joj se, bolje rečeno nadaju, i u Ankari i u Rijadu.

I dok Iran nastavlja obogaćivanje urana iznad dozvoljenih količina iz Sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz srpnja 2015. g. (moramo biti korektni, to čini isključivo zbog američkog jednostranog izlaska iz tog sporazuma i vraćanja starih i nametanja novih sankcija Teheranu, koji je, prije toga, svoje obveze iz istoga uredno izvršavao) za proizvodnju centrifuga što zabrinjava mnoge u svijetu, dotle Izrael s takvim stvarima nema problema. On svoje zalihe atomskog oružja već ima iako o njima šuti. A evo o čemu se radi:

Izrael je možda povećao zalihe nuklearnog naoružanja s 80 bojnih glava u 2019. na 90 u 2020. godini, stoji u izvješću Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) za prošlu godinu. Istodobno je navedeno kako je stvarni broj možda i veći, budući da Izrael službeno ne komentira svoj nuklearni potencijal. „Postoji znatna neizvjesnost oko veličine izraelskog nuklearnog arsenala i sposobnosti njegovih bojevih glava. Izrael se i dalje drži svoje dugogodišnje politike nuklearne netransparentnosti: niti službeno potvrđuje niti poriče svoje posjedovanje atomskog oružja”, navodi se u izvješću.

Izrael je jedna od samo tri zemlje, zajedno s Indijom i Pakistanom, koje nisu potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja iz 1968. godine (NPT), a uvriježeno je mišljenje da je i jedina zemlja na Bliskom istoku koja posjeduje nuklearni arsenal. SIPRI je također naveo kako procjenjuju da Izrael ima oko 30 atomskih bombi koje se mogu prevoziti i koristiti zrakoplovima F-16I, kao i do 50 bojnih glava koje mogu lansirati kopnene balističke rakete poput Jericho III, koje, prema inozemnim izvješćima, imaju domet leta od 5500 km. Također se navodi kako je “moguće da neki od izraelskih zrakoplova F-15 mogu poslužiti kao nosači nuklearnog oružja, ali to nije potvrđeno”. Pojedini think-tankovi smatraju kako Izrael ima i više bojnih glava. Tako je Institut za znanost i međunarodnu sigurnost sa sjedištem u Washingtonu još 2015. g. objavio da je Izrael proizveo najmanje 115 nuklearnih bojevih glava.

Ako je sve ovo istina (jer unutar ovakvih službenih i stručnih informacija uvijek postoji mogućnost i za prikrivenu propagandu i strašenje potencijalnih suparnika) Izrael je u regionalnom smislu postao respektabilna nuklearna sila čije potencijale nitko neće moći tako brzo dostići, ako za to uopće i dobije šansu.





Izraelski general o vojnim planovima protiv Irana; moguće posredovanje Moskve

Komentari

komentar





You may also like