Zoran Meter: POMPEO: ZA SAD-E JE GLAVNA UGROZA KINA I RUSKO SVOJATANJE SJEVERNOG MORSKOG PUTA

U Finskoj, u sklopu sastanka Arktičkog vijeća, jučer su se odvojeno sastali američki i ruski šefovi diplomacije Mike Pompeo i Sergey Lavrov. Ali prije detalja s tih događaja, osvrnimo se na intervju američkog državnog tajnika finskoj novini Helsingin Sanomat. U njemu Pompeo kaže kako su SAD spremne surađivati s Moskvom u procesu riješenja onih problema u kojima postoje zajednički interesi (zapravo, Pompeo ne kaže ništa novo. Štoviše: radi se o dobro poznatom, javno izrečenom stavu Rusije još iz vremena uvedenih oštrih proturuskih sankcija za Obamine administracije. Dakle, Pompeo prihvaća ono što je Moskva već odavno predlagala!). Pompeo, dalje, kaže, kako predsjednik SAD-a Donald Trump potpuno shvaća da su za dijalog potrebna dva partnera. „Razgovor predsjednika Trumpa i Putina bio je jako dobar. Mislim kako on može postati temelj za osnivanje timova, kako bi se krenulo naprijed“, izjavio je američki državni tajnik.

U intervjuu američki državni tajnik navodi kako su tijekom, u petak održanog jednoipolsatnog telefonskog razgovora Trump i Putin razmotrili i pitanje suradnje o sporazumu o ograničenju strateškog ofanzivnog oružja te je izrazio nadu da će, za razliku od Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa dvije zemlje imati dostatno stimulacije koja će ih „ponukati na stvarno ispunjenje dogovorenoga“. Ali pritom je dodao kako sada postoji i „treća strana“, koje prije deset godina, kada su sklopljeni sporazumi o strateškom ofanzivnom oružju, nije bilo – Kina. Upravo Kina, navodi Pompeo, predstavlja „geostratešku ugrozu“ i zato bi Washington jako želio da i ta zemlja postane „dio bilo kojeg postignutog sporazuma“, i da će se SAD „potruditi da tako bude“.

Ovdje je nužno podsjetiti kako Peking odbija sudjelovanje u budućim sporazumima takvoga tipa između Washingtona i Moskve i to ne bez razloga: on polazi od činjenice kako obje te zemlje imaju veliku prednost u nuklearnom i strateškom raketnom naoružanju, te da je