Zoran Meter: PR akcija ili dalekovidni politički potez: Trumpov „veliki korak“ u S. Koreji kao Armstrongov na Mjesecu (Video)

Sjeverna Koreja upravo je preotela zemaljsku ulogu Mjeseca, bar ukoliko je suditi prema medijskoj histeriji diljem svijeta, nastaloj, kada su u nedjelju, 30. lipnja, poput munje izvijestili međunarodnu javnost o još jednom povijesnom koraku kojega je učinio američki predsjednik Donald Trump, zakoračivši iz tzv. demilitarizirane zone između dviju Koreja na teritorij one Sjeverne, skupa s njezinim čelnikom Kim Jong-unom, nakon čega se odmah i vratio natrag. Naime, taj me događaj, i njegova medijska popraćenost, snažno asocira na onaj – kud i kamo poznatiji, iz 1969. godine– kada je američki astronaut Neil Armstrong, kročivši na površinu Mjeseca u misiji Apollo 11, kazao onu svoju čuvenu o „velikom koraku za čovječanstvo“.

A kao što se niti tada u stvarnosti nije radilo ni o kakvom „velikom koraku“ koji bi doveo do konkretnih, revolucionarnih pomaka koji bi u praksi utjecali na poboljšanje života ljudi, već ponajviše o trijumfu relativno uskih i zatvorenih krugova američke znanstvene zajednice, a još i više o političko-propagandnom činu usmjerenom prema podizanju morala američke javnosti u hladnoratovskoj „mrtvoj utrci“ za „osvajanje“ svemira s do tada premoćnim SSSR-om, tako se niti ovaj današnji Trumpov „veliki korak“ za čovječanstvo ne može i ne smije shvatiti nikako drukčije osim u propagandne svrhe. Jer on je još miljama daleko od trenutka kada će iz sfere propagande zakorači u sferu real-politike, koja će donijeti konkretne i praktične plodove u ostvarenju interesa sviju strana kojih se kriza Korejskog poluotoka primarno i tiče.

A ti su interesi još uvijek, barem kada su u pitanju oni američko-sjevernokorejski, još uvijek dijametralno suprotni, kako po zadanim ciljevima koje bi dvije strane željele postići, tako i po metodologiji njihovog rješavanja. I dok je Washingtonu primaran cilj denuklearizacija Korejskog poluotoka (čitaj Sjeverne Koreje, jer ona Južna niti nema atomskog naoružanja), pri čemu on traži konkretne poteze Sjeverne Koreje u tom smijeru, nudeći zauzvrat „maglu“ o „neslućenom gospodarskom razvoju te zemlje“, Pjongjangu je to, prije svega, povlačenje američke vojske s Korejskog poluotoka. Tu su onda još i zasebni (zajednički) interesi Pjongjanga i Seula o konačnom, službenom proglašenju mira između dviju, formalno još uvijek međusobno zaraćenih strana, ali, to se ne smije zaboraviti (a što mnogi vanjski igrači iz svojih geopolitičlkih ili geoekonomskih razloga ne žele), i njihovi interesi za ujedinjenje korejskog naroda u svoju jedinstvenu državu. Naravno, tu su još i više nego važni interesi