Zoran Meter: PUTINOV TRIJUMFALAN GEOPOLITIČKI PLES

Trgovinski ratovi i sankcije sasvim sigurno nisu najbolji način za očuvanje američke globalne dominacije. Međutim, nedvojbeno, Sjedinjene Države izabrale su baš taj put. On će biti težak, trnovit i dug, a njegov ishod potpuno nepoznat.

Pa iako su SAD najjača svjetska sila, prije svega zahvaljujući dolaru i globalnom financijskom sustavu koji je pod njihovim nadzorom i zbog čega mnogi analitičari danas tvrde kako Washington u pokrenutom globalnom ratu sigurno pobijeđuje, vrlo je rizično i preuranjeno davati takve ocijene, neovisno o dosadašnjim povijesnim iskustvima prema kojima su SAD uspješno pokretale sankcije protiv „nepoćudnih država“ ili čitavih regija koje su doživljavale kao opasne konkurente (sjetimo se tzv. azijskih tigrova i Jelcinove Rusije iz sredine 90.-ih godina prošlog stoljeća, u kontekstu Soroševih financijskih i monetarnih manipulacija iza kojih je stajala američka „duboka država“) i time rušile vlade, mijenjale političku nomenklaturu i vanjskopolitički smjer tih država sukladno svom interesu.

Već dokazano moćnom američkom oružju, kakva su „sankcijska kliješta“, dolaskom Trumpove administracije na vlast priključila se isto tako moćna ali i još opasnija praksa obezvrjeđivanja međunarodnih zakona, normi, institucija i potpisanih sporazuma, uključno i