Zoran Meter: SENZACIONALAN INTERVJU KATARSKOG PRINCA: ZA KAOS SU KRIVI SVI – KATARCI, SAUDIJCI, TURCI I AMERIKANCI

Katarski princ Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani je 26. listopada za katarsku državnu televiziju dao senzacionalan intervju, koji je vrlo brzo odjeknuo arapskim i europskim  medijima, unatoč činjenici da ga nije objavila poznata Al Jazeera već puno manje gledana katarska televizija. (Intervju se može pogledati na videu ispod teksta).

Radi se o bivšem katarskom premijeru (2007.-2013.) i bivšem ministru vanjskih poslova te zemlje. Smatra se jednom od osoba koja je imala glavnu ulogu u početnoj fazi tzv. arapskog proljeća, glavnim scenaristom svrgavanja libijskog vođe Muammara Gaddafija, dolaska „Muslimanske braće“ na vlast u Egiptu čiji je bio glavni pobornik i pokrovitelj, kao i destabilizacije sirijske vlade pod vodstvom Bashara al-Asada. Nakon 2014. godine i promjene vlade u Kataru, princ Hamad al-Thani ušao je u političku sjenu i posvetio se vođenju brige za katarske državne investicije i dugo je vremena vodio Katarski ured za investicije, odakle su se slijevali novci u Veliku Britaniju, Francusku, Italiju, Španjolsku. Primjerice, samo za kupnju londonskog sveučilišta Harrods University katarski je princ platio 4 milijarde dolara iz spomenutog katarskog državnog portfelja, od čega je 15% otišlo na provizije, najveći dio katarskom emiru, a ostatak samom princu Hamadu al-Thaniju. Slično je bilo i s kupovinom dijela brazilske podružnice velike španjolske banke „Santander“ za 4 milijarde dolara, kupovinom nekretnina u Londonu i Parizu, formalnim (mitskim) ulaganjem u potonulo grčko gospodarstvo i td.

Tijekom gotovo dvosatnog intervjua, bivši katarski premijer otvoreno je govorio o podrivačkoj katarskoj i saudijskoj politici prema suverenim državama Bliskog istoka i njihovim legalno izabranim vladama u vrijeme prve faze građanskih revolucija, poznatijih kao „arapsko proljeće“. Dvije glavne arapske monarhije u tim su državama podupirale i sponzorirale radikalne i dhihadističke organizacije.

Što se tiče sukoba u Siriji, princ Hamad bin Jassim otvoreno je izjavio: „Bashar je bio naš prijatelj, mi s njim nismo imali problema.“ Na početak borbe protiv Asada i njegovog svrgavanja, Katarce su ponukale dvije stvari: represija sirijske vlade prema prosvjednicima i „molba američkih prijatelja“, izjavio je princ Jassim. Na početku sirijske krize princ je došao u Rijad i razgovarao sa saudijskim kraljem, sada pok. Abdullom bin Abdel Azizom i tom prigodom predložio saudijskom vrhu zajedničko sudjelovanje u oružanom svrgavanju vlade Bashara Asada. Kralj se na taj prijedlog suglasio, rekavši, neka Katar vodi taj posao, a „mi ćemo pomagati“. Princ Jassim je izjavio kako je po pitanju Sirije  vojna pomoć dolazila iz Saudijske Arabije, Katara i Turske. Novac i oružje za sirijske pobunjenike na početku su išli iz zemalja Zaljeva u Tursku, a tamo su se raspoređivali uz kuratorstvo Amerikanaca. Važan dio te pomoći dostavljao se „Jabhat al-Nusri“ kao vojno najučinkovitijoj organizaciji (ona je, zapravo, sirijski ogranak „Al-Qaide“, sponzorirane iz Saudijske Arabije, op. ZM). Međutim, princ Jassim je u intervjuu opovrgnuo optužbe da je Katar sponzorirao „Islamsku državu“, nazvavši ih izmišljotinama neprijatelja, dodavši također, da je pomoć „Jabhat al-Nusri“ bila zaustavljena čim je ona stavljena na spisak terorističkih organizacija. Princ je potom govorio kako su i Katar i Saudijska Arabija „htjeli osloboditi Siriju“, ali da su u određenoj fazi „počela uzajamna nerazumijevanja“. Pritom je „Siriji bila pripremljena uloga žrtve, ali je žrtva pobjegla s oltara“. Na kraju je sirijski sukob doveo do puno ubijenih ali je „Bashar ostao na vlasti. Alternative njemu nema“, kazao je katarski princ i optužio Rijad za svoje prilagođavanje okolnostima nakon prijeloma situacije.

„Kada su oni (Saudijci) shvatili da će vlada u Damasku ostati na vlasti, bez ikakvog su upozorenja prekinuli pomoć oporbi. Mi smo s tim također suglasni ali treba postojati dogovorena odluka. Bashar je bio naš prijatelj, među nama nije bilo problema, ali recite nam direktno da ste promijenili stav i da više nećete podupirati njegove protivnike“, izjavio je princ Jassem u intervju katarskoj televiziji.

Princ se dotaknuo i nekih drugih tema. Tako je kazao kako je Katar na svom teritoriju dozvolio otvaranje američke vojne baze (najveće zrakoplovne baze na Bliskom istoku i, uopće, jedne od najvećih američkih baza na svijetu) Al-Udeid na saudijsku zamolbu početkom 2000-tih. Naime, u Saudijskoj Arabiji tada su bili žestoki prosvjedi protiv „nevjernika“ zbog čega je donjeta odluka o zatvaranju tamošnjih američkih baza i njihovoj dislokaciji u Katar.

Princ je također govorio i o Afganistanu, kazavši, kako je u Dohi otovreno predstavništvo talibanskog pokreta na molbu Amerikanaca, jer je SAD-u trebala platforma za pregovore s talibanima. Katar je na inicijativu Rijada pristao i na sudjelovanje u arapskoj vojnoj kampanji u Jemenu protiv tamošnjih pobunjenika huta, „iako u Jemenu nije bilo nikakvih naših interesa“. Ovdje treba podsjetiti, kako je nakon izbijanja velike saudijsko-katarske krize početkom lipnja ove godine, Katar obustavio svoje sudjelovanje u vojnoj operaciji koalicije arapskih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom u toj zemlji. Katarskom princu je žao što je došlo do sukoba između Rijada i Dohe, ali je također i kazao, kako će (arapske) države koje sudjeluju u gospodarskoj i prometnoj blokadi Katara, veću štetu nanesti same sebi nego njegovoj zemlji.

Zanimljiv dio intervjua bio je i onaj u kojem se princ osvrnuo na odnose Katara s bivšim libijskim vođom Muammarom Gaddafijem, s kojim je Doha prvo desetljeće 21. stoljeća održavala partnerske odnose, nakon čega je krenula u aktivno  svrgavanje Gaddafija s vlasti. Budući da su nedavno pojedini arapski mediji objavili informaciju o tome, da je princ Hamad bin Jassim 2006.godine govorio kako je Gaddafi umješan u pokušaj atentata na saudijskog kralja Aziza 2003. g., princ je u intervjuu potvrdio točnost te vijesti, navevši kako je Katar  održavao odnose s Libijom samo iz ekonomskih razloga, a da je on također upozoravao kralja Aziza o tome, da Gaddafi ima „loše namjere prema zemljama Perzijskog zaljeva“. Na kraju intervjua, katarski princ je izjavio kako se ne namjerava vratiti u visoku katarsku politiku.

Ovo je drugi senzacionalan intervju tog bivšeg visokog katarskog državnog dužnosnika – nesumnjivo, jednog od najupućenijih bliskoistočnih političara u revolucionarna zbivanja u toj regiji početkom drugog desetljeća 21.st., izvrsno upoznatog s glavnim silnicama koje su iza njih stajale i čijih je i on bio vrlo važan dio. Prvi sličan intervju katarski princ  Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani dao je u srpnju ove godine, u Washingtonu, za američku televiziju PBS, a cilj intervjua je bio umanjiti pred američkim auditorijem katarsku krivnju za sponzoriranje terorizma, ali i demonstracija jedinstva katarskog političkog vrha u novonastaloj kriznoj situaciji sa Saudijskom Arabijom. Princ je i tada je otvoreno aludirao na izjednačavanje krivnje Dohe i Rijada u sponzoriranju islamističkog terorizma i jasno dao do znanja kako Katar neće dopustiti ekskulpiranje Saudijaca na račun prebacivanja potpune krivice u toj prljavoj raboti isključivo na Katar. O tom intervjuu Geopolitika.News je također detaljno izvjestila.

Ciljevi i ovog novog prinčevog intervjua su približno isti: osim jasnih naznaka kako je Katar i dalje otvoren za prekid neprijateljstva i povratak na put suradnje s velikim i moćnim susjedom Saudijskom Arabijom (u intervjuu spominje mnogobrojne usluge i izlaske u susret Saudijcima od strane vlade u Dohi), on isto tako, u ozračje najavljene demokratizacije saudijskog društva i započete velike protukorupcijske kampanje, Rijadu sada stvara novu neprijatnost, iznova mu „otkrivajući“ istinu i pozadinu sponzoriranja terorizma na Bliskom istoku u čemu je i Saudijska Arabija itekako sudjelovala. Drugim riječima, katarski princ jasno daje do znanja (iako intervju nije službeni stav Katara, on itekako pogoduje njegovim interesima) kako Doha itekako ima s čim ucjenjivati Rijad. Jer treba podsjetiti kako je jedan od glavnih saudijskih zahtjeva upućenih Kataru (kao preduvjet za početak razgovora o normalizaciji odnosa) bio, i još uvjek jest, upravo zaustavljanje njegove potpore terorizmu i radikalnim ekstremističkim organizacijama na Bliskom istoku.

Međutim, ovaj intervju je neugodan i po sam Washington jer jasno ukazuje koliko je vanjska politika Dohe ovisila i još uvjek ovisi o SAD-u (otvaranje američke baze, otvaranje predstavništva talibana, isporuke oružja u Tursku namjenjenog sirijskim pobunjenicima i td.). Zato je intervju katarskog princa na Bliskom istoku s pravom doživljen kao „bomba“ – ali ovog puta samo na informativno-propagandnom ratištu,  koje, zapravo, nije ništa manje aktivno od onog klasičnog – vojnog.

https://m.youtube.com/watch?v=9f3313okQxg

Senzacionalna izjava katarskog princa: Griješili smo što smo podupirali islamske radikale u Siriji

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like