Zoran Meter: Sirijska vojska likvidirala 30-ak turskih vojnika; Turska uzvratila snažnim napadima i zove u pomoć NATO! Stanje kritično!

Nakon što je jučer stigla vijest da su islamistički borci uz potporu turskih specijalaca uspjeli ponovo osvojiti strateški važan grad Sarakib na istočnoj idlibškoj bojišnici, čime su prekinuli nedavno uspostavljenu kominikaciju Aleppo-Damask (autocesta M-5) i gdje je sada pod njihovim nadzorom 12 kilometara te prometnice, sirijska vojska uz potporu ruskih zračnih snaga nastavlja veliku dvodnevnu ofanzivu na jugu Idliba. U svega 24 sata sirijska je vojska uspjela osloboditi velike djelove južnog Idliba, uključno i čitavo gorje Džebel Shahshabo i brojna naselja, a ovladala je i najvećim dijelom doline Al-Gab, dok pobunjeničke snage drže još samo njezin sjeverni i sjevero-itočni rubni dio. Snažna pucnjava i izmjena topničke vatre trenutačno se vrši u zoni Kensafra, kao i između gradova Karf-Nabal (pod nadzorom sirijske vojske) i Al-Bara (pod nadzorom islamista).

Zbog kritičnog stanja na jugu Idliba turska vojska je sinoć počela prebacivati svoje snage na jug s ciljem sprječavanja daljnjeg prodora sirijske vojske, ali je jedna od vojnih kolona došla pod vatru sirijskih zračnih snaga između naselja Al-Bara i Behun. Oštećena su gotovo sva oklopna sredstva iako neposrednih udara zrakoplova na njih nije bilo, već je napad bio usredotočen na tursku živu silu. Otuda i pogibija više od 30 turskih vojnika (prema pojedinim izvorima taj se broj kreće i do 50), a još ih je između 50 i 60 ranjeno.

Zanimljivo je pritom i da je rusko zapovjedništvo u Siriji na molbu turske strane za otvaranje sirijskog zračnog prostora za helikoptere koji bi prevezli ranjene vojnike odgovorilo negativno. Zbog toga su mrtvi i ranjeni turski vojnici prebacivani iz te ratne zone kopnenim putom. Međutim, rusko Ministarstvo obrane potvrdilo je pogibiju turskih vojnika od strane vatre sirijske vojske, kazavši, pritom, kako, prema prethodno dobivenim koordinatama od strane turske vojske, u zoni Behuna nije trebalo biti nikakvih turskih vojnika, već samo borci terorističkih organizacija. Ali „odmah nakon dobivenih informacija o stradanju turskih vojnika ruska je strana poduzela mjere za potpunu obustavu vatre sirijske vojske i osiguranja sigurne evakuacije ranjenih i mrtvih turskih vojnika na teritorij Turske“, navodi se u priopćenju ruskog MO.

Radi se o najvećim turskim vojnim gubicima u jednom danu, zbog čega je turski čelnik Recep Tayyip Erdogan, koje je, ujedno, i glavni zapovjednik turskih oružanih snaga, sazvao izvanrednu sjednicu turskog Vijeća sigurnosti. Koje su odluke pritom donešene, još nije poznato, a  turski medij Daily Sabah izvijestio je kako su sastanku nazočili svi ministri u vladi, predstavnici vojnog zapovjedništva i šef turske obavještajne službe MIT Hakan Fidan.

O kakvim se odlukama radi vjerojatno svjedoči vijest kako je danas turska vojska izvršila snažne raketne napade po ciljevima „režima Bashara Assada“ u zoni Veliki Idlib. Prema spomenutom turskom mediju napadnuti su položaji i objekti sirijske vojske u središnjem dijelu regije Hama, zoni gradova Nubol i Al-Zahra (regija Aleppo), kao i u regiji Latakiji, kao i po čitavoj idlibškoj bojišnici. Ministar obrane Hulusi Akar izjavio je kako je u napadima turskog zrakoplovstva uništeno puno vojne tehnike i više od 300 vojnika sirijske vojske!

Na početku spomenuti jučerašnji gubitak sirijske vojske strateški važnog grada Sarakiba, na kojemu se stabilizirala bojišnica,  iako je doveo do presjecanja prometnice M-5 Aleppo-Damask, u strateškom smislu može imati slabo značenje ukoliko se nastavi sirijska ofanziva na jugu Idliba. Zato što se linija fronta sada brzo približava s juga i ako sirijskoj vojsci uspije izbiti na drugu strateški najvažniju prometnicu u zemlji M-4, koja povezuje Aleppo i Latakiju kroz regiju Idlib, i osloboditi grad Arih, šanse za očuvanje grada Sarakiba od strane proturskih snaga bit će vrlo malo. Ali s najnovijom dramatičnom eskalacijom stanja sve se mijenja, a čitav sukob može izići iz okvira sukoba turske i sirijske vojske (u što se on sada de facto i pretvorio i pričemu borci različitih islamističkih organizacija više nemaju nikakvu ulogu), pa čak i izvan okvira zone deeskalacije Idlib.

Sinoć je šef ureda za veze turskog predsjednika Fahrettin Altun u intervjuu za Reuter pozvao međunarodnu zajednicu na uvođenje zone zabrane letova za zaštitu stotina tisuća ljudi uslijed vojnih djelovanja u Idlibu. Reuters je također objavio kako turska više neće sprječavati izbjeglice iz Idliba da krenu u Europsku uniju, morskim ili kopnenim putom.

Očito je kako Ankara postaje sve nervoznija: gubici turskih vojnika u Idlibu postaju sve veći, a napredovanje turskih kopnenih snaga, neovisno o snažnoj topničkoj i raketnoj potpori, bez sudjelovanja turskih zrakoplova osuđeno je na propast. A dozvolu za njihov ulazak u Idlib Moskva Ankari ne daje, usprkos višestrukim molbama turske strane koje se temelje na pružanju navodne humanitarne zaštite stanovnicima Idliba. Zato bi eventualna zabrana letova nad Idlibom od strane međunarodne zajednice po Tursku itekako dobro došla, ali nje nema niti će je biti bez dozvole Moskve koja je svjesna što to znači. Danas je Ankara zatražila i izvanredno zasjednje NATO saveza s ciljem njegovog pružanja potpore Turskoj u Idlibu. Sjednica će se danas održati na razini veleposlanika zemalja-članica ali je već sada jasno kako vojne potpore Ankari u tom smislu neće biti, već samo one političke, kako to ovih dana čini i Washington koji Turskoj daje potporu u njezinim potezima ali i traži da ova odustane od razmještaja ruskih sustava PZO S-400 na svom teritoriju ali, i općenito, od razvijanja partnerskih odnosa s Rusijom.

O nervozi Ankare svjedoči i maloprijašnja informacija nevladine organizacije NetBlocks o prekidu rada društvenih mreža u Turskoj nakon sinoćnje objave o pogibiji turskih vojnika u Siriji. Sada je ograničen pristup Twitteru, Facebooku i Instagramu, a problemi se uočavaju i u radu Whats Appa i You Tubea. NetBlocks tvrdi kako turski operateri blokiraju pristup društvenim mrežama po nalogu tamošnje vlade. Slično je bilo i u srpnju 2016.g. prilikom pokušaja vojnog puča, zbog čega su pojedini mediji požurili s informacijom o objavi „ratnog stanja“ u Turskoj zbog sinoćnjih tragičnih događaja u Siriji.

Neovisno o tome kako će se dalje razvijati stanje na idlibškoj bojišnici i koja će strana na pojedinim mjestima preuzimati ili gubiti prevagu, činjenica je kako se Turska sve više i sve brže uvlači u „glib“ sirijskog vojnog sukoba, i to na strani boraca radikalne organizacije “Hayat Tahrir ash-Sham” koja je i u Turskoj i u međunarodnoj zajednici označena kao teroristička, a što može imati velike posljedice ne samo po Siriju već i po samu Tursku, što je Ankara od samoga početka željela izbjeći. Međutim, taktika „pokazivanja mišića“ i turske odlučnosti u ustrajavanju na svom političkom modelu riješenja sukoba u Idlibu očito nije dovela do očekivanih rezultata od strane Ankare, koji su trebali ići u smijeru ruskog reteriranja tj. zaustavljanja pokrenute ofanzive sirijske vojske. O tome svjedoči i sinoćnja vijest iz Moskve kako ruski predsjednik Vladimir Putin ne može doći na planirani sastanak s turskim kolegom Erdoganom zbog „neodgodivih obveza“. Taj je sastanak, kao dogovoren, prekjučer najavio upravo turski predsjednik, pritom i precizirajući datum njegovog održavanja – 5. ožujka. Ništa manje važan signal Moskve nije niti današnje uplovljavanje dviju novih ruskih fregata s krstarećim raketama „Kalibr“ u istočno Sredozemno more, u smijeru sirijskih teritorijalnih voda.

Međutim, donekle umirujuća informacija upravo je sada stigla i govori o tome da su ruski i turski državni čelnici maloprije telefonski razgovarali o ispunjenju sporazuma o zoni deeskalacije Idlib. To je priopćio ruski šef diplomacije Sergey Lavrov, kazavši, kako se razgovor održao „na zahtjev predsjednika Erdogana“ i da je „bio detaljan i posvećen nužnosti činjenja svega da bi se ispunili prijašnji sporazumi o zoni deeskalacije“. Činjenica je kako se ni Putinu ni Erdoganu ne da uvlačiti svoje zemlje u međusobni ratni sukob na sirijskom tlu i da se na nižim razinama nastavljaju pregovori o tome, na koji način riješiti ovaj veliki problem.

Zoran Meter: Turska vojska i islamisti osvojili Neyrab. Ruski zrakoplovi ostali prizemljeni! Što je pozadina?

 

 

Komentari

komentar

You may also like