Zoran Meter: ŠPANJOLSKA KRAJNJA DESNICA SVE BLIŽE VLASTI

Možda naizgled čudno, ali lider Vox-a rodio se i odrastao u Baskiji – jednoj od španjolskih regija s najjače izraženim težnjama za neovisnošću (prisjetimo se terorističke organizacije ETA koja je tu nezavisnost nastojala izboriti krvavim metodama), iako su one posljednjih godina otupile pred širokom autonomijom koju su regiji dale središnje vlasti u Madridu. Upravo su ti krvavi događaji u Baskiji i oblikovali politički habitus Santiaga Abascala i učinili ga oštrim protivnikom regionalnih separatističkih težnji.

Međutim, sami Španjolci i nisu do sada bili previše zabrinuti migracijskom krizom. Do nedavno, većina migranata stizala je u zemlju iz Latinske Amerike, jezično i kulturološki srodnog prostora onom španjolskom, kao rezultat snažnog kolonijalnog nasljeđa te zemlje. Također, prema mišljenju pojedinih analitičara, pozitivan stav Španjolaca prema migrantima rezultat je i utjecaja Španjolskog građanskog rata i vladavine zemljom diktatora Francesca Franca (od kraja 30.-ih godina prošlog stoljeća do 1975.g.), koji u velikom dijielu španjolske javnosti nije upamćen po dobrom i zbog čega kod njih postoji otpor prema krajnje desnim političkim idejama i pokretima.

Također, posljednjih godina španjolsko gospodarstvo se polako oporavlja i gnjev javnosti, koji je bio usmjeren na vladajuće elite i politički establišment tijekom financijske krize i doveo do popularnosti radikalnih stranaka, poput krajnje lijevog Podemosa, osjetno se smanjio. Međutim, migranti, poglavito oni koji stižu iz Sjeverne Afrike i Sredozemnog mora ilegalno, nemaju nikakve veze sa spomenutim latinskoameričkim migrantima. Štoviše, oni