Zoran Meter: TAJNI SASTANCI NA JAHTAMA, INTRIGE, PLANIRANO UBOJSTVO IRANSKOG GENERALA – TKO SVE STOJI IZA MOĆNOG SAUDIJSKOG PRINCA?

Prema navodima tog medija, visoki časnici saudijske obavještajne službe obratili su se „nevelikoj grupi“ lokalnih biznismena sa zamolbom da se privatne tvrtke uključe u njihove tajne operacije.

Prema tim informacijama, ključna osoba u pripremi ovih planova bio je nedavno smijenjeni (nakon ubojstva Jamala Khashoggija) zemjenik šefa Saudijske obavještajne službe general Ahmed al-Assiri (prethodno je obnašao dužnost glasnogovornika saudijske koalicije za borbu protiv jemenskih šijtskih pobunjenika-huta), koji je bio član najužeg kruga ljudi oko nasljednoga princa Muhammeda bin Salmana.

Upravo je smijenjeni general saudijske obavještajne službe, ukoliko je vjerovati izvorima spomenutog američkog medija, predlagao, da kao cilj jedne od njegovih budućih glavnih tajnih operacija bude zapovjednik iranskog „Quds-a“ general Qassim Suleimani. Za mnoge Irance radi se o legendarnoj i karizmatičnoj osobi, uz koju se veže borba njihove zemlje s međunarodnim terorizmom u Iraku i Siriji. Dakle, upravo suprotno onom za što Sulejmanija optužuju u Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Državama, i gdje se legendarnog generala smatra najvećim sponzorom terorizma u bliskoistočnoj regiji.

Izvori američkog medija NYT ukazali su na jedan od sastanaka na kojem je sudjelovao saudijski general Ahmed al-Assri i predstavnici „male grupe biznismena“, u ožujku 2017. godine. Tom je prigodom poslovnim ljudima predloženo financiranje tajne operacije u iznosu od 2 milijarde dolara, usmjerene na „sabotažu iranske ekonomije“. U