Zoran Meter: VELIKA ANALIZA: Erdogan Putinu „opalio šamar“! U pitanju ruski interesi i globalni ugled!

Neugodnost po Putina može biti i ta što će mu u njegovoj zemlji dio građana zamjeriti ma koji god on potez sada povukao. Tako već ima onih koji mudruju (ne videći širi geopolitički kontekst), pitajući se, zašto je Rusiji trebalo razarati dobre odnose s Turskom (ti „dobri“ odnosi bili su isključivo temeljeni na obostranim pragmatičnim intersima, a koliko su u stvarnosti bili dobri jasno se ogleda u potpuno različitim pogledima na brojna vanjskopolitička pitanja, pričemu je dovoljno kazati da je Erdogan izjavio kako Turska nikada neće priznati Krim ruskim teritorijem!) zbog jednog „malog komadića“ sirijskog tla (Idliba) jer, nije li svejedno nadzire li Assad 90 ili 95% Sirije zapadno od Eufrata? S druge strane, ukoliko se Putin pred Erdoganom povuče i zadovolji činjenicom da Rusija eto u Siriji ima svoje vojne baze i više joj od toga ne treba (čak joj ne treba niti savezništvo sa sirijskom vojskom), doći će pod udar ruskih nacionalista jer bi time pokazao svoju slabost i dokazao kako Rusija u Siriji nema nikakvu dugoročnu strategiju ali niti iskrene namjere (jer o nužnosti očuvanja sirijskog teritorijalnog suvereniteta često govore upravo Putin i Erdogan, a on se ne može očuvati ako na njezinom tlu protuzakonito vojno intervenira neka druga zemlja).

I tu dolazimo do još jednog ključnog elementa: Ankara pred očima svijeta, već ionako ranije na globalnoj razini „ubijeno“ međunarodno pravo, sada to isto pravo doslovno „mrcvari“ kroz Erdoganove izjave da će turska vojska ostati u Siriji jer „to traži sirijski narod“ (sirijski narod su i Kurdi i Arapi drugih vjeroispovjedi ili smijerova islama, a ne samo radilaki u Idlibu!) Kakav je to pravni argument za vojnu intervenciju u drugoj zemlji („to traži narod“)? Je li netko o tome proveo znanstveno istraživanje i doznao što u stvarnosti o svemu misli i traži sirijski narod?

Što će učiniti Putin?

U Moskvi je za 5. Ili 6. ožujka na temu novonastalog stanja u Siriji planiran sastanak Putin-Erdogan. Putinov glasnogovornik Dmitry Peskov jučer je rekao kako će taj razgovor biti „vrlo složen“. Što je pod tim mislio teško je reći, jer