Zoran Meter: Vojna analiza: Tjedni pregled najnovijeg stanja u Siriji

Ključni događaji prošloga tjedna na sirijskim bojišnicama ponovo su se odigravali na sjevero-zapadu te zemlje, na prostoru tzv. Velikog Idliba – političkog termina, koji, osim istoimene regije obuhvaća i djelove Idlibu susjednih regija Allepo, Hama i Latakija. Radi se o posljednjoj sirijskoj tzv. zoni deeskalacije, u kojoj je u tijeku snažna ofanziva sirijske vojske s ciljem uspostave ustavno-pravnog poretka i u tom dijelu zemlje – posljednjem području zapadno od rijeke Eufrata nad kojim nadzor nema vlada u Damasku, već različite radikalne islamističke snage koje podupiru izvanjske vojno-obavještajne strukture i elementi.

Napad sirijske vojske na regiju Idlib počeo je 19.prosinca prošle godine, od kada je oslobođeno 46 naselja na istoku i jugu te regije i ovladano teritorijem veličine 320 km2. Sirijskoj vojsci pritom potporu iz zraka pružaju njezine i ruske zračne snage, stacionirane u bazama u toj zemlji.

U regiji Idlib, 26. siječnja sirijska vojska krenula je u akciju oslobađanja grada Maarat al-Numan, smještenog na jugo-istoku regije, prethodno zauzevši grad Al Harfa istočno od spomenutoga grada. 27. siječnja sirijska vojska je opkolila Maarat al-Numan i ovladala selom Han Subul. Prije toga uspjela je presjeći protivničke linije opskrbe, koje su se odvijale prometnicom Allepo-Hama. Sirijska vojska je 28. siječnja ušla u spomenuti grad, prvi put nakon 2012. godine, i nad njim uspostavila puni nadzor.  Nakon toga odmah je nastavila i prodor prema drugom strateški važnom gradu te regije Sarakibu, smještenom na autocesti Latakija-Aleppo, svega 13 kilometara od grada Idlba, kao regionalnog središta.

Zapovjedništvo sirijske vojske 29. siječnja objavilo je kako je tijekom operacija u regiji Idlib oslobođeno 15 naselja. Slijedećeg dana sirijska vojska došla je na 3 kilometra od spomenutog grada Sarakiba, na jugo-istoku regije Idlib.

Idućega dana isturene postrojbe sirijske vojske, nakon kraće borbe s borcima terorističke organizacije „Hayat Tahrir ash-Sham“ oslobodile su naselje Hish, pokraj kojega se nalazi nadzorna točka s turskim vojnicima. Prije toga oslobodile su još šest sela.

Dana 1.veljače u regiji Idlib počeli su protunapadi boraca proturskih organizacija „Sultan Murad“, „Suvar ash-Sham“, „Ahrar ash-Sharkija“ i „Front nacionalnog oslobođenja“. Sirijska vojska došla je do uporišta „Hayat Tahrir ash-Shama“ pokraj grada Sarakiba. Prije toga je oslobodila gradove Lavf, Armaniya i Maar Hatat. Istoga je dana na bojišnicama Idliba i Aleppa poginulo 54-ero sirijskih vojnika i 69 islamističkih boraca, što svjedoči o snažnom intenzitetu bojevih djelovanja.





Dana 26. siječnja, na sjeveru regije Aleppo poginulo je najmanje 7, a ranjeno 20 osoba u eksploziji automobila-bombe u pograničnom (s Turskom) gradu Aazaz, koji je pod nadzorom proturskih snaga.

Istoga dana sirijska vojska uspostavila je nadzor nada strateškim uzvisinama Tellet el-Mahruka južno od grada Aleppa, što im je omogućilo pokret prema Han Tumanu, gradu smještenom na autocesti Allepo-Damask. Njega nadziru teroristi iz spomenute organizacije „Hayat Tahrir ash-Sham“. Zapadno od grada Aleppa, sirijska je vojska nakon teških borbi potisnula islamiste iz nekoliko zgrada u predgrađu Aleppa, u zoni Rashidin-4, odakle su teroristi često pucali na urbane djelove Aleppa.

29. siječnja prethodnica sirijske vojske ovladala je gradom Han Tuman, južno od Aleppa, a uspjehu te operacije, kao presudno, prethodilo je spomenuto ovladavanje uzvisinama Tell al-Mahruka. Istoga dana ovladala je i zonom Rashidin-5 u zapadnom predgrađu Aleppa. Zbog tih je uspjeha sirijske vojske proturska radikalna organizacija „Nuredin az-Zenki“ odmah u tu zonu poslala pojačanja, kako bi pomogla organizacijama „Hayat Tahrir asah-Sham“ i „Islamskoj stranci Turkistana“.  Istoga dana pojavile su se nepotvrđene informacije kako su islamisti ponovo zauzeli grad Han Tuman.





31. siječnja sirijska vojska oslobodila je dva sela južno od Aleppa, pričemu su uspjeli zarobiti veliki broj boraca iz „Hayat Tahrir ash-Shama“.

1. veljače proturske oružane organizacije pokrenule su napade na sjevero-istočnim „bojišnicama“ regije Aleppo, kako bi smanjile pritisak vladinih snaga zapadno i južno od istoimenog regionalnog središta. Tom su prilikom uspjele ovladati trima selima u blizini grada El-Bab. Istog dana sirijska vojska oslobodila je grad Al Humaira, na jugo-zapadu regije.

21. siječnja ruski mediji objavili su vijest kako ruska pomorska flota dostavlja sve veću količinu vojne tehnike u sirijsku luku Tartus (ruska pomorska baza) za potporu vladinim snagama i njihovoj vojnoj operaciji na sjevero-zapadu Sirije (vidi naslovnu foto). A kako navodi arapski medij Al Masdar News, veliki desantni brod Crnomorske flote „Cezar Kunikov“ i transportni brodovi ruske flote prošli su 20. travnja, kroz Bospor u smijeru sirijske luke Tartus. Pretpostavlja se kako će na sirijske bojišnice biti prebačene nove ruske oklopne snage s obzirom na intenziviranje bojnih aktivnosti u regijama Idlib i Aleppo. U ponedjeljak, 20.siječnja, ruski vojni zrakoplovi izvršili su najveće napade od početka nove godine na položaje i objekte islamističkog saveza „Hayat Tahrir ash-Sham“ (vodeću ulogu u njemu ima teroristička organizacija „Jabhat Fath ash-Sham“ ili bivša „Jabhat al-Nusra“ – sirijski ogranak saudijske „Al Qaide“) zapadno od grada Aleppa. Zrakoplovi su nanijeli desetke udara na njihove ciljeve, uključno i čuvenu bivšu bazu 46. pukovnije sirijske vojske (SAA) smještene na jugo-zapadu regije Aleppo, koja je pod nadzorom spomenutog islamističkog saveza.

I jedna vijest iz krajnje sjevero-istočne sirijske regije Hasakah, na tromeđi s Turskom i Irakom. Dana 30. siječnja pojedini izvori objavili su kako su od početka ove godine američki vojnici, navodno, najmanje 9 puta preprječili put ruskim vojnicima prema zoni Tell Tamr na zapadu te regije.

Teroristička organizacija „Islamska država“ objavila je 27. siječnja kako od sada prioritet njezinih napada predstavlja Izrael. Audio snimku te izjave učinio je novi šef te t.o. Abu Ibrahim al-Hashemi al-Kurashi. Inače, ISIL-ovi borci u Siriji i Iraku najviše su koncentrirani u dolini rijeke Eufrat, a u Egiptu na Sinajskom poluotoku. Motiv te organizacije je jasan: nakon objave novog američkog bliskoistočnog plana o rješavanju palestinskog pitanja, kojega su već odbacile mnoge islamske države, uključno i Turska, „Islamska država“, upravo isticanjem Izraela kao svoje primarne mete, želi privući što više novih pobornika na svoju stranu.

Turska je počela dovlačiti vojnu tehniku na granicu sa Sirijom. Kolona vojnih transportera i kamiona sa streljivom u subotu je stigla u južnu tursku regiju Gaziantep, objavila je 1. veljače agencija Anadolu. Vojna tehnika stigla je i u tursku pograničnu regiju Hatay, kao pojačanje tamošnjim turskim vojnim snagama.

U Londonu smješten „Sirijski opservatorij za ljudska prava“ danas navodi kako je Turska već prebacila dodatne snage u zonu spomenutog sirijskog grada Sarakiba, u regiji Idlib, i da su one uspostavile tri nove nadzorne točke. Taj turski korak, navodi ovaj izvor, predstavlja novi izazov Ankare prema Rusiji koja podupire sirijsku vojsku i predsjednika Bashara al-Assada.

Zoran Meter: Vojna analiza: Tjedni pregled najnovijeg stanja u Siriji

Komentari

komentar

You may also like