Zoran Meter: Vojna analiza: Tjedni pregled najnovijeg stanja u Siriji

U Siriji su u tijeku važni geopolitički, prije svega vojni procesi, koji će snažno utjecati na budućnost te zemlje, zbog čega opet počinjemo s pozornim praćenjem stanja na njezinom terenu na tjednoj razini. U prikazu prošlotjednih zbivanja koristio sam, primarno, ruske i turske izvore – tj. vojno-obavještajne informacije zemalja koje su na sirijskom tlu najviše neposredno involvirane.

Tijekom prošlog tjedna (21.-28. prosinca) najintenzivnije vojne aktivnosti odvijale su se u regiji Idlib, posljednjoj preostaloj tzv. zoni deeskalacije koja nije pod nadzorom vlade u Damasku. Tamo je u tijeku snažna ofanziva sirijske vojske, pokrenuta prije desetak dana iz jugo-istočnoga smijera. Osim sirijske vojske, u njoj intenzivno sudjeluju i ruski vojni zrakoplovi, stacionirani u bazama u toj zemlji.

U noći s 22/23. prosinca borci radikalnih islamističkih organizacija s područja Idliba dvjema su bespilotnim letjelicama (tzv. dronovima) pokušali napasti rusku zrakoplovnu bazu „Hmeymim“ u krajnjoj sjevero-zapadnoj regiji Latakija. Zbog toga su bila primorana djelovati ruska sredstva protuzračne obrane Pancir-S1, koja su obje bespilotne letjelice uništili prije nego li su stigle na svoj cilj iz smijera jugo-istoka.

U to isto vrijeme sirijska protuzračna obrana otvorila je vatru na zračne ciljeve na jugo-zapadnim prilazima glavnom gradu Damasku. Radilo se o izraelskim raketnim napadima izvršenim iz zračnog prostora iznad okupirane sirijske Golanske visoravni po iranskim ciljevima, u kojima su poginula tri Iranca.

Dan ranije su sirijska sredstva PZO iznad regije Hama oborila bespilotnu letjelicu naoružanu raketama, nedaleko El-Hamre, zapadno od grada Salmya. U toj zoni djeluju manje postrojbe „Islamske države“, koje su u taj prostor ušle kroz Sirijsku pustinju.

Međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a je 22. prosinca bespilotnom letjelicom izvršila napad iznad regije Idlib i u automobilu usmrtila šefa terorističke organizacije „Hurras al-Din“.





Na jugo-istoku regije Idlib 23. prosinca sirijska vojska nastavila je svoju ofanzivu u smijeru grada Maarat an-Nouman. Tijekom dana ovladala je četirima obližnjim naseljima te okružila tursku nadzornu točku u gradu Sarman. Od 19. prosinca, od kada traje sirijska ofanziva, vladine su snage oslobodile 25 naselja u toj regiji.

24. prosinca doznalo se o nastojanjima oko pokušaja spašavanja terorističkih enklava u regiji Idlib kroz razgovore turskih diplomata s njihovim ruskim kolegama u Moskvi, u kojima je Ankara tražila novi prekid vatre u regiji Idlib. Međutim, terorističke organizacije koje tamo podupire Ankara odbacile su primirje.

Toga istog dana sirijska vojska pod puni je nadzor stavila važan grad Jarjanaz i grad At-Tah u regiji Idlib, a prethodno je oslobodila i gradove Bernin, Qatru, Sayadi i Kharaki. Džihadističke snage tu su pokušale izvršiti protunapad i vratiti grad Jarjanaz, ali je njihov napad bio odbijen.





Sirijska vojska je 25. prosinca izbila na magistralnu prometnicu Hama-Idlib, nekoliko kilometara južnije od grada Maarat an-Nouman.

26. prosinca sirijska je vojska oslobodila nova četiri sela, a 27. prosinca oslobodila je grad Al-Barsa.

Idućega dana borci terorističke organizacije „Hayat Tahrir ash-Sham“ uz pomoć proturske oporbene Sirijske nacionalne vojske (čine je uglavnom bivši pripadnici službene Sirijske Arapske Vojske (SAA), u dva su navrata napali položaje vladinih snaga u zoni grada Jarjanaz, a u svakom od napada sudjelovalo je po 50 boraca, uz potporu 5-6 pickup-ova  s ugrađenim teškim pješačkim naoružanjem. Sirijska vojska odgovorila je topništvom te su napadi odbijeni. U njima je, prema sirijskim izvorima, poginulo oko 30 terorista.

Do kraja dana 28.12. sirijska vojska oslobodila je i grad El-Halba.

27.12. u regiji Deir ez-Zour borci terorističke organizacije „Islamska država“ napali su američku bazu koja služi za zaštitu naftnog nalazišta Al-Umar.

Istoga dana postrojbe sirijske vojske na sjeveru regije Latakija napale su položaje „Hajat Tahrir ash-Shama“ u planinskim prostorima Zuweykat. Vladine su snage ovladale uzvisinama južno od grada Kabanija, u kojem se nalazi snažno uporište spomenute terorističke organizacije.

Istovremeno su nastavljene zajedničke tursko-ruske vojne ophodnje u krajnjoj sjevero-istočnoj sirijskoj regiji Hasakah, desetak kilometara zapadno od kurdskim stanovništvom naseljenog grada Kamšlija.

U regiji Rakka, 26.12. ruski vojnici zauzeli su napuštenu američku vojnu bazu u selu Tell Samin, 26 kilometara od administrativnog regionalnog središta – grada Rakke. Ta nadzorna točka nalazila se na raskrižju prometnica koje povezuju grad Rakku sa središnjim dijelom te regije tj. središnjom Sirijom i njezinim sjevernim zonama i gradovima uz rijeku Eufrat.

Tog istog dana ruski i turski vojnici proveli su zajedničko patroliranje na sjevero-zapadu Sirije, uz granicu s Turskom, u zoni naselja Garib.

Zanimljiva vijest u kontekstu najnovijeg pogoršanja sigurnosnog stanja u Libiji (o stanju u Libiji Geopolitika News uskoro donosi veliku analizu), gdje se Turska sve jače nastoji vojno pozicionirati, stigla je 26.12, kada je utvrđeno da su proturske organizacije na sjeveru Sirije otvorile centre za vrbovanje boraca koji žele ići na libijske bojišnice. Navodno u centre dolaze deseci ljudi, kojima se obećaje mjesečna plaća u iznosu od 2000 dolara. Najmanje četiri takva centra otvorena su u Afrinu, pograničnom gradu na sjevero-zapadu Sirije.

Već 28.12. objavljeno je kako Turska mobilizira više od 8 tisuća boraca iz proturskih organizacija u Siriji radi njihovog prebacivanja u Libiju, kao potporu vojnoj miliciji koja ratuje na strani od UN-a priznate vlade u Tripoliju (info: saudijska televizija „Al-Hadath“). Prva grupa od 120 boraca na libijski teritorij stigla je već ovoga tjedna.

Od najvažnijih događaja prošloga tjedna vezano uz Siriju izdvajamo također i sastanak ruskog Ministarstva obrane, na kojemu je zapovjednik ruskih snaga u Siriji general Aleksandar Chaiko, priopćio, kako su uspostava nadzora nad teritorijem porječja Eufrata i blokada zona u kojima je provedena turska operacija „Izvor mira“ bili najvažniji dosezi ruske i sirijske vojske u 2019. godini. Međutim, ovdje bismo dodali, kako je ipak još dobar dio teritorija uz rijeku Eufrat ostao izvan dosega vlade u Damasku. Međutim, isto je tako i činjnica da su ruske i sirijske snage tijekom spomenute turske operacije po prvi put, nakon dugo godina, izbile na sirijski teritorij istočno od te rijeke, gotovo do granice s Irakom. A taj je prostor do tada bio službeno nikada neproglašena ekskluzivna zona utjecaja SAD-a, primarno kroz američki nadzor prokurdskih postrojbi „Sirijskih demokratskih snaga“ – SDF.

Komentari

komentar

You may also like