Ekskluzivno: Zoran Meter: ZAMJENE TEZA O DRŽAVNOM TERORIZMU IZMEĐU BIH I RH

Nedavna „špijunska afera“, koja ozbiljno potresa odnose između Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj, iz nekog čudnog razloga ostaje potpuno izvan fokusa interesa medijske ali i političke javnosti, dok u susjednoj zemlji puni novinske stranice ali i ne zatvara usta brojnih analitičara, pseudoanalitičara i političara sviju razina. I tu ništa ne bi bilo sporno ukoliko bi se čitava stvar na razini državne politike BiH zadržavala u okvirima realnoga. Međutim ona je u službenom Sarajevu već izišla iz tih okvira i prešla u sferu željenoga i – što je posebice opasno – u sferu čiste propagande u dnevno-političke svrhe ali s elementima koji ukazuju na puno ozbiljnije tendencije Sarajeva, koje uključuju implikacije koje se mogu negativno odraziti na ukupne odnose dviju susjednih i prijateljskih zemalja, koje su usprkos ne malih problema u međusobnim odnosima ipak premrežene zajedničkim strateškim političkim, gospodarskim i mnogim drugim interesima kao primarnim. A službeno Sarajevo je posljednja strana koja bi sebi smjela dozvoliti komoditet uvlačenja u ralje političke propagande i psihološko-propagandnog ratovanja iz više razloga, a o nekima od njih bit će riječi i u ovom tesktu. Ali krenimo redom:

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić javno je optužio RH za aktualne pokušaje političke i sigurnosne destabilizacije njegove države zlouporabom rada hrvatskih tajnih sigurnosno-obavještajnih i diplomatskih državnih institucija radi terensko-operativnog fabriciranja dokaza o snažnom jačanju ekstremističkih i terorističkih aktivnosti, a sve s ciljem podupiranja izjave predsjednice RH o zabrinjavajućem brojčanom stanju indikativnih terorista u BiH.
Bez obzira na točnost ili istinitost sadržaja opisanog medijskog sukobljavanja, očito je kako su međudržavni odnosi dodatno narušeni, kao i povjerenje između institucija zaduženih za suzbijanje terorizma i građenje povjerenja unutar međunarodne protuterorističke zajednice.
Međutim, nasuprot tome, ulazak RH u