Autori

Zoran Meter

Novinar i analitičar, bivši operativac hrvatske obavještajno-sigurnosne zajednice, vanjsko-politički kolumnist u hrvatskom nacionalnom tjedniku „7Dnevno“, urednik i glavni analitičar specijaliziranog portala za  geopolitiku, vanjsku politiku i međunarodne odnose „Geopolitika news“, specijalist za Bliski i Srednji Istok, Sjevernu i Sahelsku Afriku i Rusku Federaciju. Sudionik različitih međunarodnih stručnih konferencija.

Područja interesa: međunarodni odnosi, geopolitika, vanjska politika, vojni odnosi i strategije.

Kontakt E-mail: [email protected]

dr.sc. Jadranka Polović

Politologinja, znanstvena suradnica, doktorirala je iz područja međunarodnih odnosa, na temi odnosa SAD-a i regije.

Autorica je više znanstvenih članaka, analiza i izvješća, sudionica međunarodnih konferencija i predavačica na Sveučilištu u Splitu, s iskustvom rada u medijima, akademskim institucijama i uređivanju znanstvenih publikacija.

Područja interesa: međunarodni odnosi, geopolitika, vanjska politika SAD prema jugoistočnoj Europi i zapadnom Balkanu, Hrvatska u EU, EU i zapadni Balkan, sigurnosna pitanja u jugoistočnoj Europi.

Kontakt E-mail: [email protected]

Mario Stefanov

Završio Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, bivši djelatnik hrvatskog sigurnsonog sustava, analitičar specijaliziranog portala „Geopolitika News“ i dugogodišnji vanjsko-politički suradnik nacionalnog tjednika „7Dnevno“.

Stručnjak za geopolitičke analize.

Područja interesa: međunarodni odnosi, geopolitika, vojna pitanja i strategije.

Kontakt E-mail: [email protected]

dr. sc. Sanja Vujačić

Analitičarka i dopisnica Geopolitika Newsa iz Pariza

Profesionalni životopis: politologinja, međunarodni odnosi; govornica francuskog i engleskog jezika s desetogodišnjim transdisciplinarnim istraživačkim iskustvom u laboratorijima Sveučilišta Paris-Saclay UVSQ, i s bogatim iskustvom u transverzalnom menadžmentu inovativnih EU PPP projekata i različitih programa suradnje između akademskih institucija u mediteranskom prostoru. Doktorirala je iz područja međunarodnih odnosa, na temi sistemske regulacije međudržavnih odnosa u hrvatskom prostoru.

Polja znanstvenog i istraživačkog interesa: transdisciplinarnost, globalno upravljanje, sistemska metoda i regulacija međudržavnih odnosa, hrvatska vanjska politika, identitarna i sigurnosna pitanja u euromediteranskoj zoni.

Kontakt E-mail: [email protected]

Prof. dr. sc. Igor Dekanić

Stručnjak za energetiku

Diplomirao je 1975., magistrirao 1977. i doktorirao 1981. na Sveučilištu u Zagrebu. Bio je Eisenhowerov stipendist u SAD-u 1987. godini te je uz to obavio više specijalističkih treninga u SAD-u i Velikoj Britaniji  u razdoblju 1996. – 2000. g.

Radio je u INA-Industriji nafte od 1982. do 1997. godine. I uz to obavljao nastavu na sveučilištu. Od 1990. godine je izvanredni, od 1999. redoviti profesor, i od 2004. redoviti profesor u trajnom zvanju na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U razdoblju od 1993. do 2005. uz nastavni rad aktivno se bavio politikom. Bio je podžupan Zagrebačke županije od 1995. do 1997., a od 2000. do 2005. godine bio je politički savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. Od 2018. godine je u mirovini i dalje sudjeluje u nastavi kao vanjski suradnik više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Autor je osam knjiga i blizu 200 znanstvenih i stručnih radova te projekata u području energetike. Sudjelovao je na brojnim simpozijima, znanstvenim i stručnim konferencijama te pozvanim predavanjima u zemlji i inozemstvu. Vodio je ili sudjelovao u brojnim konzultantskim uslugama iz područja energetike i energetske politike za ministarstva Republike Hrvatske te za tvrtke i agencije koje se bave energetikom.

Kontakt E-mail: [email protected]

Tomislav Kardum

Novinar i povjesničar, autor knjige Vanjska politika Njemačkoga Carstva 1871.-1890. Titule magistra komunikologije i magistra edukacije povijesti stekao na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Prethodno radio u vanjskopolitičkoj redakciji Hrvatske izvještajno novinske agencije (HINA).

Područja interesa: međunarodni odnosi, geopolitika, nacionalizam, povijest komunizma, intelektualna povijest, međuratna povijest

Kontakt E-mail: [email protected]

dr. sc. Darko Bekić

Rođen u Zagrebu, 1946., školovao se na Sveučilištu u Zagrebu  i na Universite de Sorbonne-Paris I. (Pantheon). Diplomirao na Ekonomskom fakultetu 1969., a magistrirao 1974., doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, 1982.

U razdoblju 1966-1971., urednik u „Studentskom listu“ , „Omladinskom tjedniku“ i „Hrvatskom gospodarskom glasniku (HGG)“, novinar na RTZ (danas HRT), glavni urednik „Tjednog lista omladine“(TLO) i „Plavog vjesnika“. U razdoblju 1971 – 1975., znanstveni asistent i znanstveni suradnik u Ekonomskom institutu-Zagreb, 1976-1985., viši znanstveni suradnik u Institutu za zemlje u razvoju (danas IRMO), i u razdoblju 1989-1990., viši znanstveni suradnik u Institutu za historiju radničkog pokreta (danas HIP).

U razdoblju 1984-1986., postdoktorski stipendist Rockefellerove zaklade u „George Kennan Institute for Advanced Russian Studies“, Washington D.C.  te predavač na US Department of State Foreign Service Institute.

U razdoblju 1990. – 2012., savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku politiku (1990-1991), veleposlanik RH pri OESS (1992-1996), veleposlanik RH pri OUN-Ženeva (1996-1998), veleposlanik RH u Portugalu (1998-2002), pomoćnik ministra vanjskih poslova za analitiku (2002-2006) i veleposlanik RH u Kraljevini Maroko (2006-2011). Od 2012., neovisni politički konzultant, pisac i kolumnist.

Najvažnije knjige i monografije: „Vojin Bakić. Biografija; kratka povijest Kiposlavije“, Profil, Zagreb, 2006.,  „Jugoslavija u hladnom ratu. Odnosi s velikim silama 1949-1955“, Globus, Zagreb, 1988., „Politički, ekonomski i vojnostrateški  interesi  SSSR-a u Africi“, IZUR, Zagreb, 1982., „Senegal“, IZUR, Zagreb, 1979., „Svjetsko  tržište sirovina, zemlje u razvoju i Jugoslavija“,IZUR, Zagreb,1977., „Republika Burundi“, Rad, Beograd, 1976. Itd. Darko Bekić, Povijest hrvatske diplomacije, Svezak prvi, do 1918., Školska knjiga, Zagreb, 2016.

Područja interesa: povijest diplomacije, međunarodni odnosi, geopolitička pitanja i krizna žarišta.

Kontakt E-mail: [email protected]

Autor: