Autori

Zoran Meter

Novinar i analitičar, bivši operativac hrvatske obavještajno-sigurnosne zajednice, vanjsko-politički kolumnist u hrvatskom nacionalnom tjedniku „7Dnevno“, urednik i glavni analitičar specijaliziranog portala za  geopolitiku, vanjsku politiku i međunarodne odnose „Geopolitika news“, specijalist za Bliski i Srednji Istok, Sjevernu i Sahelsku Afriku i Rusku Federaciju. Sudionik različitih međunarodnih stručnih konferencija.

Područja interesa: međunarodni odnosi, geopolitika, vanjska politika, vojni odnosi i strategije.

Kontakt E-mail: [email protected]

dr.sc. Jadranka Polović

Politologinja, znanstvena suradnica, doktorirala je iz područja međunarodnih odnosa, na temi odnosa SAD-a i regije.

Autorica je više znanstvenih članaka, analiza i izvješća, sudionica međunarodnih konferencija i predavačica na Sveučilištu u Splitu, s iskustvom rada u medijima, akademskim institucijama i uređivanju znanstvenih publikacija.

Područja interesa: međunarodni odnosi, geopolitika, vanjska politika SAD prema jugoistočnoj Europi i zapadnom Balkanu, Hrvatska u EU, EU i zapadni Balkan, sigurnosna pitanja u jugoistočnoj Europi.

Kontakt E-mail: [email protected]

Mario Stefanov

Završio Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, bivši djelatnik hrvatskog sigurnsonog sustava, analitičar specijaliziranog portala „Geopolitika News“ i dugogodišnji vanjsko-politički suradnik nacionalnog tjednika „7Dnevno“.

Stručnjak za geopolitičke analize.

Područja interesa: međunarodni odnosi, geopolitika, vojna pitanja i strategije.

Kontakt E-mail: [email protected]

dr. sc. Sanja Vujačić

Analitičarka i dopisnica Geopolitika Newsa iz Pariza

Profesionalni životopis: politologinja, međunarodni odnosi; govornica francuskog i engleskog jezika s desetogodišnjim transdisciplinarnim istraživačkim iskustvom u laboratorijima Sveučilišta Paris-Saclay UVSQ, i s bogatim iskustvom u transverzalnom menadžmentu inovativnih EU PPP projekata i različitih programa suradnje između akademskih institucija u mediteranskom prostoru. Doktorirala je iz područja međunarodnih odnosa, na temi sistemske regulacije međudržavnih odnosa u hrvatskom prostoru.

Polja znanstvenog i istraživačkog interesa: transdisciplinarnost, globalno upravljanje, sistemska metoda i regulacija međudržavnih odnosa, hrvatska vanjska politika, identitarna i sigurnosna pitanja u euromediteranskoj zoni.

Kontakt E-mail: [email protected]

Prof. dr. sc. Igor Dekanić

Stručnjak za energetiku

Diplomirao je 1975., magistrirao 1977. i doktorirao 1981. na Sveučilištu u Zagrebu. Bio je Eisenhowerov stipendist u SAD-u 1987. godini te je uz to obavio više specijalističkih treninga u SAD-u i Velikoj Britaniji  u razdoblju 1996. – 2000. g.

Radio je u INA-Industriji nafte od 1982. do 1997. godine. I uz to obavljao nastavu na sveučilištu. Od 1990. godine je izvanredni, od 1999. redoviti profesor, i od 2004. redoviti profesor u trajnom zvanju na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U razdoblju od 1993. do 2005. uz nastavni rad aktivno se bavio politikom. Bio je podžupan Zagrebačke županije od 1995. do 1997., a od 2000. do 2005. godine bio je politički savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. Od 2018. godine je u mirovini i dalje sudjeluje u nastavi kao vanjski suradnik više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Autor je osam knjiga i blizu 200 znanstvenih i stručnih radova te projekata u području energetike. Sudjelovao je na brojnim simpozijima, znanstvenim i stručnim konferencijama te pozvanim predavanjima u zemlji i inozemstvu. Vodio je ili sudjelovao u brojnim konzultantskim uslugama iz područja energetike i energetske politike za ministarstva Republike Hrvatske te za tvrtke i agencije koje se bave energetikom.

Kontakt E-mail: [email protected]

Matija Šerić

Publicist i pisac, objavljivao vijesti, članke iz vanjske politike i analize za razne medije, kao i za portal Advance.hr, Završio Specijalistički diplomski stručni studij prometa. Aktivno se služi engleskim, kao i španjolskim jezikom.

Predmeti interesa: vojna povijest, vanjska politika i analize.

 Kontakt E-mail: [email protected]

Autor: