Izraelski napad na USS Liberty – Prijateljska vatra ili namjerni napad?

Dana 8. lipnja 1967. godine, za trajanja 3. arapsko-izraelskog rata, poznatog i kao Six Day War, američki brod za elektroničko izviđanje  AGTR-5 „USS Liberty“ napdanut je od strane izraelskih borbenih zrakoplova i torpednih čamaca.

Napad je trajao 75 minuta, kojom prilikom je američki brod pogođen s preko 800 raketnih i topovskih zrna, jednim torpedom i napalm bombama koje su izvazvale požare na brodu. Liberty je bio naoružan samo sa četiri strojnice Browning, kalibra 12,7 mm za  blisku obranu i nije imao nikakve šanse obraniti se od izraelskog napada. Stradalo je dvije trećine njegove posade, 34 mornara su poginula, a 172 ranjena tijekom napada.

Događaj se i danas službeno tretira kao stradanje od prijateljske vatre, odnosno kao napad izazvan pogrešnom identifikacijom broda. No od samog početka se provlači sumnja, potkrijepljena različitim obavještajnim izvorima, kako je zapravo riječ o namjernom napadu. Prema nekim izvorima Izraelci u ratnom vihoru i munjevitoj brzini odvijanja svoje pobjedonosne operacije nisu htjeli gubiti vrijeme na identifikaciju broda za koji su bili sigurni da nije njihov i time svoje snage na obalnom rubu Sinajskog poluotoka izlagati nepotrebnom riziku. Naime, predhodnoga dana jedan egipatski razarač topovskom vatrom tukao je izraelske položaje u zoni Al-Arisha. Izraelci su ga bezuspješno pokušavali pronaći i neutralizirati njegovo djelovanje u daljnjem tijeku borbenih djelovanja. Egipatski razarač je, najvjerojatnije, nakon topovskog udara odmah pobjegao u pravcu sigurnosti svoje obalne obrane . Prema drugim izvorima Izraelcima je bilo poznato da je bila riječ o američkom špijunskom brodu ali nisu željeli trpjeti nenajavljenu američku prisutnost i obavještajnu aktivnost na ratištu.  Prema nekim teorijama napadom su pokušali postići da Amerikanci za napad okrive egipatske snage i tako izazovu američku vojnu reakciju protiv Egipta ili barem dobiju podršku Izraelu u ratu u kojem su Amerikanci  proklamirali neutralnost i držali se na distanci i od jedne i od druge strane.  Kako bilo,  ostaje činjenica da se izraelski napad na američki ratni brod dogodio u vrijeme uspješnog ofanzivnog  djelovanja izraelskih kopnenih i zrakoplovnih snaga na sinajskom ratištu, koji se odvijao nevjerojatnom brzinom. Izraelske trupe su napredovale toliko brzo da ih je logistika jedva uspjevala pratiti. Iznenađena  egipatska vojska napuštala je tenkove i  oklopna vozila  pokušavajući napustititi tada već opkoljeni Sinajski poluotok i domoći se afričke obale Sueskog kanala. Povlačenje im je bilo uglavnom u neredu, a zbog konfiguracije terena  kanalizirano na uske cestovne pravce i na prijevoje Mitla i Gidi. Iz tih razloga povlačenje je bilo praktički postavljeno kao pokretne mete za napade izraelskog zrakoplovstva koje ih je desetkovalo.

Izraelsko ratno zrakoplovstvo u svega nekoliko dana rata je potpuno uništilo egipatsko zrakoplovstvo i protuzračnu obranu i u pobjedničkom zanosu napredovalo prema Sueskom kanalu. Izraelsko zapovjedništvo, svjesno rizičnosti vlastitih operacije zbog velike brzine i neočekivane uspješnosti, bilo je mnogo senzibilnije na pojavu bilo kakvih događaja koji bi mogli ugroziti izraelske snage na terenu. Američki ratni brod, stoga, mogao bi biti žrtva povećanog opreza izraelskog zapovjedništva zbog rizično provedenog  vojnog djelovanja vlastitih snaga. No također ostaje činjenica da je izraelska strana upozorila američku u trenutku izbijanja rata kako neće trpjeti nikakvu prisutnost američkih ratnih brodova i zrakoplova u blizini ratišta. Naime, prema izraelskim izvorima, 5. lipnja tadašnji načelnik stožera izraelskih snaga Yitzhak Rabin  izvijestio je američkog  pomorskog vojnog izaslanika u Tel Avivu da će Izrael braniti svoju obalu svim sredstvima bez oklijevanja, uključujući  i potapanje neidentificiranih brodova. Rabin je također zatražio od SAD-a da zadrže svoje brodove dalje od obale Izraela i područja na kojima će se odvijati operacije ili barem obavijeste Izrael o njihovom točnom položaju.

Američka strana, prema svemu poznatome, na to se upozorenje oglušila. Njihova 6. flota u punoj borbenoj spremnosti nalazila se raspoređena u istočnom Sredozemlju. Nekoliko dana prije početka rata USS Liberty dobio je od zapovjedništva 6. flote, kojoj je pripadao, zapovijed da se približi Sinaju i prikuplja obavještajne podatke kroz prisluškivanje elektroničkih komunikacija. Brod se trebao nalaziti u međunarodnim vodama u  blizini sjeverne obale Sinaja, na udaljenosti  28 km od obalnog ruba.  Kasnije, u noći, 7. lipnja,  kada je već ušao u zonu djelovanja i kada su se na kopnu ratne operacije rasplamsale, zapovjedništvo je  zatražilo njegovo povlačenje na udaljenost  190 km od obale. Ali, prema rezultatima kasnije istrage,  tu poruku Liberty nikada nije primio, najvjerojatnije zbog preopterećenosti elektronike prikupljanjem podataka s ratišta.  Zapovijed je navodno poslana na radio frekvenciji koju Liberty nije pratio. Tijekom jutra, 8. lipnja, američki brod su  preletali izraelski zrakoplovi, između ostalih i za pomorska izviđanja modificirani veliki transportni zrakoplov  Nord Noratlas, koji je iznad nadgrađa i zapovjednog mosta Libertya preletio toliko nisko da je izazvao vibracije čelične konstrukcije. Američka posada bila je potpuno sigurna da je zbog istaknute zastave i jasno ispisane brojčane oznake njihov brod pravilno identificiran od strane izraelskih snaga. Izraelska strana zapravo je tražila egipatski razarač koji je ranije bombardirao Al-Arish. U tom cilju, prema Libertyu, koji je sada uočen od izraelskih snaga, usmjereni su torpedni čamci koji su bili poslani u potragu za egipatskim razaračem. Zapovjednik eskadre torpednih čamaca pogrešno je, prema rezultatima istrage, identificirao američki brod kao egipatski razarač  britanske klase Hunt, te javio njegov položaj. U točno 14:00 sati dana 8. lipnja, u blizini položaja američkog broda pojavila su se dva izraelska borbena zrakoplova tipa Mirage III. Oni su po Libertyu otvorili vatru nevođenim raketnim zrnima i iz topova kalibra 30 mm. Nakon što su potrošili streljivo Miragei su se udaljili, a uslijedio je napad dvaju izraelskih borbenih zrakoplova Dassault Mystere IV koji su ispustili napalm bombe, a nakon toga brod  su napali svojim topovima kalibra 30 mm. Nešto kasnije tri izraelska torpedna čamca ispalila su ukupno pet torpeda prema američkom bordu od kojih je cilj pogodio samo jedan, najvjerojatnije zbog kvarova  i otkaza pogonskih sklopova i bojnih glava. USS Liberty je bio potpuno devastiran i u plamenu. Torpedo je pogodio brod na mjestu gdje se nalazio centar za elektroničko izviđanje tako da su poginuli i neki civili koji su se nalazili u njemu.





Foto: Izraelski Mirage pred početak akcije

Vrlo brzo nakon napada zapovjedništvo američke 6. flote primilo je poziv za pomoć od zapovjednika Libertya i s nosača zrakoplova Saratoga podiglo 24 borbena zrakoplova te uputilo u smijeru svog napadnutog broda. No izraelska vojna diplomacija bila je brza. Američki vojni izaslanik odmah je obaviješten kako je došlo do pogreške, da je američki ratni brod pogrešno identificiran kao egipatski razarač i potom napadnut od strane izraelskih snaga. Ponuđena je pomoć u spašavanju posade i broda, što je odbijeno. Američki zrakoplovi povučeni su na nosač Saratogu, a spašavanju posade Libertya pristupili su pristigli brodovi američke 6. flote. Teško oštečeni  Liberty uspio se domoći Malte gdje se pristupilo njegovom popravku.

Iako je službeno događaj tretiran kao stradanje zbog pogrešne identifikacije, ostala je sumnja, kako je brod, orginalno izgrađen kao trgovački, mogao biti za vrijeme dana vizualno zamijenjen egipatskim razaračem. U priopćenju izraelskom veleposlaniku 10. lipnja 1967. godine, tadašnji američki državni tajnik Dean Rusk izjavio je: “U vrijeme napada USS Liberty je imao izvješenu američku zastavu, a njegova identifikacijska oznaka bila je jasno označena velikim bijelim slovima i brojevima na trupu…. Iskustvo pokazuje da su identifikacijski broj broda i zastava mogli biti vidljivi iz zraka … Prema tome postoje svi razlozi za vjerovanje da je USS Liberty identificiran ili da je barem utvrđena njegova državna pripadnost od strane izraelskih zrakoplova od prilike barem jedan sat prije početka napada. Kasniji napad torpednih čamaca, kada je brod bio ili trebao biti identificiran od strane izraelskih vojnih snaga, pokazuje namejrno, bezobzirno zanemarivanje ljudskih života“.





No kasnije je sve diplomatski izglađeno, a izraelska strana američkoj državi i obiteljima poginulih isplatila je odštetu.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like