Kako su iranski Phantomi rastjerali summit nesvrstanih

Foto: preuzeto s portala en.wikipedia.

Pokušavajući prikazati svijetu kako je Irak stabilan i siguran unatoč rasplamsanom ratu s Iranom, irački predsjednik Saddam Hussein nametnuo se tijekom 1982. godine kao domaćin 7. summita nesvrstanih zemalja koji je trebao biti održan u Bagdadu, u poznatom hotelu  Royal Tulip Al-Rasheed, u kojem i danas odsjedaju novinari i strane delegacije jer se nalazi u zaštićenoj zelenoj zoni.

Iranu, dakako, to nije odgovaralo i  održavanje skupa u Bagdadu pokušao je spriječiti kombinacijom  diplomatskih i vojnih instrumenata. Neposredno pred donošenje konačne odluke  o održavanju skupa nesvrstanih u Bagdadu sredinom 1982. godine  Iran je poduzeo niz vojnih operacija koje su svijetu i onima koji odlučuju o mjestu održavanja trebale pokazati ono što je zapravo sasvim logično, da je Irak nepodoban kao domaćin bilo kakvog međunarodnog političkog skupa jer je država u ratu visokog intenziteta i stoga potpuno sigurnosno neadekvatna. Tijekom srpnja Iran je pokrenuo velike ofanzivne operacije oko iračke strateške naftne luke Basra s ciljem njezinog zauzimanja. Zona Basre našla se u vatrenom kaosu, u kojem su punim intenzitetom djelovale oklopne i topničke snage jedne i druge strane, kao i veći broj borbenih zrakoplova. Već činjenica da se tako žestoke borbe vode na iračkom teritoriju smanjile su izglede iračke strane da izbore konačnu odluku o održavanju skupa u Bagdadu.

No, prema procjeni iranskog vojnog vodstva bilo je potrebno napasti i ciljeve u Bagdadu i njegovoj široj zoni kako bi se definitivno uništio svaki irački pokušaj daljnjeg iznuđivanja održavanja skupa u svojoj prijestolnici.

Dana 21. srpnja 1982. godine iransko ratno zrakoplovstvo pod vodstvom general-bojnika Abbasa Dorana borbenim zrakoplovima F-4E Phantom II napalo je više ciljeva u zoni Bagdada, između ostalog i rafineriju Al-Doura. Prilaz samom središtu Bagdada, posebice hotelu Al- Rasheed u kojem se skup trebao održati bio je zbog izuzetno snažne protuzračne obrane ravan suicidu. Bagdad je branila ubitačna kombinacija protuzračnih topova i raketnih sustava kako sovjetske tako  i zapadne proizvodnje, što je dodatno otežavalo mogućnosti elektronskog ometanja i neutraliziranja tog integriranog i uvezanog protuzračnog obrambenog bedema. Iranski Phantomi ipak su uspjeli pogoditi neke manje važne ciljeve u predgrađima Bagdada.

Zapovjednik operacije general-bojnik Abbas Doran (vidi naslovnu foto) odlučio je pokušati se sam, bez pratnje drugih zrakoplova probiti do hotela Al Rasheed. Učinio je to kako bi umanjio mogućnost detekcije zračnog udara od strane iračke protuzračne obrane.





Neko vrijeme uspješno se probijao prema cilju,  ali pred sam dolazak pred zonu šireg centra Bagdada ipak je uočen. Iračka protuzračna obrana na njega je otvorila vatru iz francusko-njemačkog raketnog sustava  „Roland 2“. Irački primjerci bili su ugrađeni na njemačke kamion MAN i mogli su obarati ciljeve na visinama do 3000 metara i na udaljenosti  od gotovo 16 km. Doran je letio nisko i brzo, ali sustav Ronald je upravo i dizajniran za otkrivanje i rušenje takvih ciljeva.

Do danas je ostalo nepoznato je li korišten radarski ili optički sustav vođenja, no kako bilo Doranov Phantom pogođen je raketom sustava Ronald. Njegov kopilot uspio je aktivirati izbacujuće sjedište i spustiti se padobranom, nakon čega je zarobljen. No general Doran nastavio je upravljati oštećenim zrakoplovom u smijeru hotela Al- Rasheeda, očito se namjeravajući na njega srušiti. Nije uspio svojim zrakoplovom pogoditi hotel, ali se srušio na trgu u njegovoj neposrednoj blizini. Nikada nije utvrđeno je li Doranu otkazao sustav katapultiranja sjedišta pa je nakon toga odlučio nastaviti usmjeravati zrakoplov prema hotelu, ili mu je taj mehanizam bio ispravan, ali je on ipak donio odluku da pod cijenu svog života pogodi hotel.

Phantom se pred hotel srušio na očigled svih prisutnih novinara i stranih diplomata, te je svakom postalo jasno kako Bagdad ni u kom slučaju ne može biti mjesto održavanja međunarodnog skupa.





Već početkom kolovoza 1982. godine irački predsjednik Saddam Hussein objavio je da Bagdad odustaje od organizacije skupa nesvrstanih. Pri tom je u namjeri umanjivanja opasnosti od iranskih zračnih napada objavio kako to čini zbog prijetnji proiranskih terorističkih skupina, iako su one zbog učinkovitog djelovanja iračkih obavještajnih i sigurnosnih službi bile gotovo desetkovane i upitnih sposobnosti organiziranja bilo kakvog napada na skup. Sasvim je jasno  da su skup nesvrstanih rastjerali  napadi iranskih  Phantoma na ciljeve u zoni Bagdada i rušenje Doranovog Phantoma ispred samog hotela Al- Rasheed u kojem se skup trebao održati. Umijesto u Bagdadu održan je 7.-12.  ožujka 1983. godine u New Delhiu.

General bojnik Abbas Doran pridružio se  iranskom ratnom zrakoplovstvu tada pod nazivom „Imperial Iranian Air Force“ 1970. godine,  a 1972. godine u američkoj zrakoplovnoj bazi Columbus obučen je za upravljanje borbenim zrakoplovima tipa Phantom F-4C/D i F-4 E. Do trenutka rušenja šaha Reze Pahlavia postao je jedan od najsposobnijih iranskih pilota na tom tipu zrakoplova, pa ga je nekako zaobišla čistka koju je provodila nova vlast u Teheranu. Početkom iračkoga napada na Iran tada pukovnik Abbas Doran od vlasti je energično  tražio puštanje na slobodu i rehabilitaciju svih iranskih pilota kako bi se mogao uspješno voditi rat protiv napadača. U tome je i uspijevao, poglavito nakon što su i sami politički vrhovi shvatili da rat ne mogu voditi samo s podobnim nego da im trebaju i obučeni i sposobni. U kratkom vremenu iransko ratno zrakoplovstvo uspjelo je stati na noge i snažno uzvratiti iračkim napadačima, koji su, pod vodstvom tadašnjeg američkog i zapadnog prijatelja Saddama Husseina poslani u prljavi posao rušenja Islamske republike Iran. Za to je Saddam samo od Saudijske Arabije dobio preko 80 milijardi dolara,  a od zapadnih prijatelja abnormalne količine oružja i streljiva, između ostalog i najmodernije  zrakoplove i raketne sustave, među kojima je bio i sustav Roland 2 koji je srušio generala Dorana.

General Doran heroj je iranskih vojnih snaga. Irak  je 21. srpnja 2002. godine na godišnjicu njegove smrti predao Iranu njegove posmrtne ostatke.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like