UBIO RASPUTINA I OTIŠAO U PARIZ

Flambojantnost i ekstravagancija ruskog kneza Feliksa Feliksoviča Jusupova preskočila je ionako visoko podignutu ljestvicu raskalašene aristokracije carske Rusije. Živio je u neviđenoj raskoši i raskalašenosti u Sankt Peterburgu, Oxfordu i Parizu. … Odjeven kao žena, išao je na noćne zabave u prestižne restorane i u plemićke palače. Kako je bio ljepuškast i propisno našminkan, nitko u ‘nepoznatoj ljepotici’ ne bi prepoznao kneza Feliksa. Tako bi zavodio supijane mlade časnike i plemiće koji bi shvatili s kim su se spetljali tek kad bi već bilo prekasno. Odjeven u ženu zaveo je i britanskoga kralja Edvarda VII.

Za kneza Feliksa Feliksovića Jusupova, grofa od Sumarokov-Elstona, nikako se ne bi moglo reći da je vodio nezanimljiv i dosadnjikav život. Njegova flambojantnost i ekstravagancija preskočili su ionako visoko podignutu ljestvicu raskalašene aristokracije carske Rusije. Knez Jusupov rodio se u Sankt Peterburgu, u najbogatijoj plemićkoj obitelji Rusije, čije je osobno bogatstvo premašivalo čak i ono cara Nikolaja Romanova. Kako je već ranije dobila sina, Feliksova majka Zinaida kao drugo dijete željno je očekivala djevojčicu, za koju je već iz Pariza naručila na stotine haljinica. Na njezino veliko razočaranje rodio se Feliks, a neutješna ga je majka još dok je bio beba odijevala u te iste haljinice, što joj se kasnije gorko osvetilo. Već u predpubertetskom razdoblju pronalazila ga je kako potajno oblači njezino donje rublje, a kada je mladi knez poodrastao, njegovo ponašanje postalo je još skandaloznije. Išao je od zabave do zabave, na kojima je alkohol tekao u potocima, dok je pušio na dugom muštiklu samo za njega specijalno pripravljene cigarete oplemenjene hašišem. Otvoreno biseksualni knez bio je izuzetno popularan među muškarcima i ženama visokoga društva, tako da mu nije manjkalo seksualnih partnera. Kući, u palaču na rijeci Moiki, svraćao bi samo kada bi mu zatrebala koja majčina haljina i nakit. Naime, jedna od većih zabava bila mu je presvlačenje u mladu damu. Tako odjeven, krenuo bi na noćne zabave koje su se održavale u prestižnim restoranima ili u plemićkim palačama. Kako je bio ljepuškast i propisno našminkan, nitko u “nepoznatoj ljepotici”, ne bi prepoznao kneza Feliksa. Samo bi neke dame iz visokog društva prepoznale Zinaidine haljine i nakit i ništa im ne bi bilo jasno. Tako bi u društvu svoga najboljeg prijatelja, također biseksualnog velikog kneza Dimitrija Pavloviča, zavodio supijane mlade časnike i plemiće koji bi shvatili s kim su se spetljali tek kad bi već bilo prekasno.

Zaveo kralja

Feliks je postao meta ogovaranja cijelog Sankt Peterburga, te su ga nazvali ruskim Oscarom Wildeom, a prevršio je svaku mjeru kada je preodjeven u djevojku, tijekom njegova posjeta Rusiji, na prijmu kod cara Nikolaja Romanova, zaveo britanskoga kralja Edvarda VII. Britanski monarh, ionako poznat po brojnim ljubavnicama, među kojima su bile i glumice Lillie Langtry i Sarah Bernhardt, zagledao se u prelijepu “mladu damu” i stupio s njom u prisan kontakt. Feliksa je u posljednji tren, glumeći ljubomoru, iz kraljeva zagrljaja izvukao njegov prijatelj Dimitrij i tako izbjegao skandal nesagledivih razmjera. Caru Nikolaju to je bilo previše, pa je Feliks završio na University Collegeu u Oxfordu, gdje je studirao umjetnost. Uselio se u raskošnu palaču u koju je smjestio brojnu poslugu, među kojom je bio ruski kuhar, francuski vozač i engleski batler. U obližnjoj konjušnici držao je tri rasna konja, dok je uobičajeno šetao sa svojim buldogom Punchem, kojega je pribavio smo za tu priliku. U Britaniji se nastavio ponašati kao u Rusiji. No, tu je naišao na veće razumijevanje za svoje sklonosti jer britansko muško plavokrvno društvo nije držalo tako spornim povremeno odijevanje u haljine. Raskalašeni Feliks iskoristio je tu priliku pa je čak nastupao u lokalnom kabareu, naravno, preodjeven u izazovnu koketu, pjevajući sopran.

Slika 1





Najbogatiji na svijetu

Kako mu je u međuvremenu brat Nikolaj pronađen u tuđem bračnom krevetu te je smrtno stradao u dvoboju s ljubomornim mužem, Feliks je postao vlasnikom cijelog imetaka Jusupovih te je tako praktički preko noći postao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Naslijedio je četiri palače u Sankt Peterburgu, tri u Moskvi, trideset i sedam velikih posjeda diljem Rusije, rudnike željezne rudače i ugljena, tvornice, mlinove i naftna polja na Kavkazu. Po povratku sa studija, tijekom jutarnjeg jahanja u društvu svog nerazdvojnog prijatelja, velikog kneza Dimitrija, zagledao se u prelijepu Irinu Aleksandrovu, jedinu nećakinju cara Nikolaja Romanova. Knezu se posebno svidjelo to što je Irina jahala kao muškarac, te se odmah odlučio ženiti. No, na njegovu nesreću, to je isto odlučio i njegov prijatelj Dimitrij. Takve su se razmirice u carskoj Rusiji obično rješavale dvobojem, no prijatelji su odlučili baciti novčić, Jusupov je dobio i već za par dana zaprosio Irinu, kojoj se jako svidio, unatoč svemu što je čula o njemu. Kada je car čuo za Irinin izbor, isprva je pobjesnio, no onda se sjetio Feliksova bogatstva i pristao na vjenčanje, pa je čak i mladu otpratio do oltara. Raskošno vjenčanje bilo je aranžirano u baroknom stilu, a sama mladenka nosila je veo dekapitirane francuske kraljice Marije Antoanete. Sretni mladenci na bračnom su putovanju obišli Jeruzalem, Kairo, London, a u Bad Kissingenu u Njemačkoj su se zatekli baš u trenutku kada je počeo Prvi svjetski rat. Njemački vladar Kajzer Vilim II., rođak ruskoga cara Nikolaja, ponudio je Jusupovu na raspolaganje tri dvorca dok ne prestanu neprijateljstva između njihovih država. No, Jusupov ipak nije prihvatio gostoprimstvo pa ga je Vilim II. pustio da se vrati u Rusiju. Tu Feliks odlazi u elitnu vojnu akademiju u kojoj je zakupio sobu za ciganski orkestar što ga je zabavljao svake noć. Ubrzo iz akademije izlazi u časničkoj odori, i ne pomišljajući na  odlazak na bojište, nastavlja s ustaljenim životom, dok je suprugu Irinu s tek rođenom kćerkicom pustio da se bavi dobrotvornim radom, te je jednu od svojih velebnih palača pretvorio u bolnicu za ranjenike.





Slika 2: carska obitelj

Mistik i karizmatik

Feliks bi u miru neometan ratom nastavio sa svojim životom da se nad njim nije nadvila sjena u vidu samozvanog mistika i karizmatika Grigorija Rasputina. Taj pomodni iscjelitelj uvukao se čak i na carski dvor jer je, po mišljenju carice Aleksandre, uspješno liječio njezina sina Alekseja od hemofilije. Damama iz visokog društva, suprugama dosadnih časnika sa zlatnim epoletama koji su vrijeme provodili u opijanju ili kartanju, taj je sibirski seljak masne brade bio uzbuđujuće stvaran. Bio je jednostavan, zabavan i zaigran i izazivao ih je lascivnim pričama o bludu s konjima te ih istodobno ispitivao o njihovim seksualnim iskustvima. Mnoge nisu mogle odoljeti toj njegovoj žestokoj seksualnosti umotanoj u seljački šarm i mističnu auru. Jedna se plemkinja javno hvalila da se onesvijestila od orgazma do kojeg ju je doveo pohotni Rasputin. Navodno mu je penis bio konjskih proporcija, no Jusupov je tvrdio da to nije istina, nego da je riječ o prikladno smještenoj bradavici koju je on vidio kad mu se Rasputin bezuspješno nabacivao. Jusupov je ipak bio previše fin da bi se petljao sa seljakom koji se gotovo nikada nije prao. Kako je car otišao na bojište, Rasputin je sve češće boravio kod carice Aleksandre. Šuškalo se da su i ljubavnici, a istina je da je po svoj volji raspuštao i postavljao ministre. Po Rusiji su počele kolati karikature u kojima se car i carica prikazuju kao lutke u rukama zlog monaha, a narodu kojemu je već bilo dosta rata samo je još trebao nekakav samozvanac koji odlučuje o sudbini carstva. Uz to, Rasputin je bio i protiv rata, pa su se viši časnici, a i engleski obavještajci, bojali da caricu ne nagovori da sklopi separatni mir s Njemačkom. Kada je Feliksova majka Zinaida na to upozorila caricu, ona ju je izbacila iz dvorca i zabranila joj povratak među dvorjane. Sve je jednostavno vodilo tome da upravo Feliks postane karizmatikov ubojica, što ga je na koncu obilježilo za cijeli život.

Otrovano vino

Uvrijeđena majka sinu je rekla da mu je sve u životu odobravala, ali da ga moli da ubije zlotvora. Na to isto ga je nagovarao i njegov vjerni prijatelj, veliki knez Dimitrij, i drugi visoki časnici, a pritiscima na nesretnog i neodlučnog Feliksa pridružili su se i pripadnici britanske obavještajne službe s kojima se sprijateljio dok je studirao na Oxfordu. Na koncu je Felix pristao i pozvao mistika u posjet, pod izlikom da mu supruzi nije dobro te da su joj potrebne njegove iscjeliteljske sposobnosti. Kad su došli do palače na Moiki, Jusupov je zamolio Rasputina da pričeka u podrumskoj prostoriji jer su mu na katu gosti. U ugodno uređenoj sobici kojom je dominiralo kristalno raspelo, na gramofonu je svirao Yankee Doodle Dandy, a na stolu su bili čokoladni kolači bogato natopljeni cijanidom, te isto tako obogaćeno vino Madeira. Rasputin je hlapljivo navalio na oboje, a Jusupov se povukao na kat s drugim zavjerenicima, čekajući da otrov počne djelovati. Nakon sat vremena sa strahom se spustio u sobicu i u nevjerici ugledao pijanog i dobro raspoloženog monaha koji je tražio još vina jer ga nešto žiga u želucu. Jusupov mu je dao još vina, a raspoloženi mistik je zahtijevao da mu svira na balalajki. Nakon dobra dva sata sviranja i popijene četiri litre otrovane Madeire, očajni Jusupov uspio je pobjeći na kat k ostalima. Više nije znao što da radi. Zavjerenici su mu tutnuli pištolj u ruke i poslali ga u podrum da jednom zauvijek okonča cijelu stvar. Problijedjeli Feliks spustio se do Rasputina i iz drhtave ruke mu ispalio metak u leđa koji mu je raznio jetra. Odahnuo je i rekao svojim zavjerenicima u ubojstvu da je problem riješen. Svi su se spustili u podrum u namjeri da uklone leš. Čim su ga taknuli, Rasputin se poput ranjene zvijeri podigao, nasrnuo na Feliksa, zubima mu otrgnuo epoletu s uniforme i na užas ostalih, pobjegao u dvorište. Tu su iz pištolja pucali za njim, jednom ga pogodili, da bi ga na koncu, hicem u čelo, najvjerojatnije usmrtio britanski tajni agent. Potom su mrtvog Rasputina bacili u rijeku Nevu.

Careva odluka

Zbog traljavo izvedenog ubojstva, pucnjave usred noći i krvavih tragova, odmah je bilo jasno tko stoji iza ubojstva. Iako je carica tražila hitno smaknuće Jusupova, car ga nije pogubio, nego ga je stavio u kućni pritvor na njegovo imanje na Krimu, gdje je tratio vrijeme gradeći džamiju u čast svojih tatarskih predaka. Ta careva odluka spasila mu je život jer ga je mimoišao vihor komunističke revolucije, te se sa suprugom i kćeri, dvjema Rembrandtovim slikama i obiteljskim draguljima među kojima su bile i naušnice Marije Antoanete, ukrcao na britanski bojni brod i pobjegao u izgnanstvo. Udobno se s obitelji smjestio u Parizu, te je sa suprugom osnovao modnu kuću IRFE, nazvanu po početnim slovima njihovih imena. Unatoč velikom uspjehu modnih kolekcija, tvrtka je bankrotirala zbog poslovičnog Feliksova rasipništva. Od potpune financijske propasti spasio ga je američki film iz 1932., “Rasputin and the Empress” (Rasputin i carica), u kojemu njegovu suprugu, iako pod drugim imenom, prikazuju kao Rasputinovu ljubavnicu, a njega kao ubojicu iz ljubomore i prevarenog muža.

Slika 3: Nakon filma ‘Rasputin’ donesen je Jusupovljev zakon, po kojem je na početku svakog filma navedeno ‘Svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna’

Tužio je filmsku kompaniju Metro-Goldwyn-Mayer i na sudu dobio gotovo dva milijuna funti u današnjem novcu. Zbog te presude i velikog gubitka filmaša donesen je takozvani Jusupovljev zakon, po kojemu i danas na počecima filmova stoji natpis “Svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna”, čime se filmske kuće odriču bilo kakve pravne odgovornosti. Tako se financijski osigurani Feliks ostavio budućih poslovnih pustolovina te se posvetio pisanju memoara na kojima je je zaradio dodatne milijune. Ostatak života proveo je u potpomaganju posrnulih umjetnika, skupljanju umjetnina, te u, uz odobravanje supruge, redovitom mijenjanju ljubavnika i ljubavnica sve do smrti 1967., u osamdeset i prvoj godini života. Danas se u palači na Moiki u Sankt Peterburgu nalaze voštani kipovi koji uprizoruju ubojstvo Rasputina, a dnevno ih obiđe više od tisuću posjetitelja, dok je njegova modna kuća IRFE ponovno aktivna od 2008. godine, a trenutna vlasnica joj je bivša manekenka Olga Borisovna Sorokina, koja njeguje prijateljstvo s Feliksovim potomcima, s kojima promiče vrijednosti carske Rusije.

 

Komentari

komentar

You may also like