(Video) Airbus A320neo M3A – novi EU pomorski patrolni zrakoplov

Nakon tradicionalne zrakoplovne izložbe u Farnboroughu, europska tvrtka Airbus Defence & Space prezentirala je prilagodbu svojih najprodavanijih zrakoplova A320 širokom rasponu vojnih namjena, s posebnim naglaskom na razvoj zrakoplova za pomorski nadzor velikog operativnog radijusa, koji bi mogao provoditi dugotrajne patrolne misije nad velikim morskim prostranstvima.

Te njegove sposobnosti oceanskog nadzora i borbenog djelovanja otvorile bi mu put u naoružanje NATO-a radi kontrole pomorskih komunikacija Atlantika ali, također, i svih ključnih pomorskih komunikacija diljem svijeta, kojima se u Europu slijevaju energenti, a u obrnutom pravcu putuju  proizvodi europske industrije. Proizvođač se nada i sklapanju ugovora s velikim kupcima europskog i američkog oružja, čije oružane snage moraju nadzirati velika pomorska prostranstva pa se kao mogući kupac spominje Indija ali i države azijsko-pacifičke regije, kao i najmoćnije arapske države iz Vijeća za suradnju u Zaljevu – GCC-a.

Airbus A320 M3 prije svega cilja na skoru zamjenu starih pomorskih patrolnih zrakoplova u europskim članicama NATO-a, kakve koriste Portugal, Španjolska, Francuska,  Italija, Norveška i Danska. Novi zrakoplov bi trebao biti modularni,  višenamjenski zrakoplov koji bi se mogao prilagođavati različitim potrebama – od pomorskoga nadzora do uloga zrakoplova za rano upozorenje i zrakoplova za prikupljanje elektroničkih obavještajnih podataka. Tvrtka Airbus računa da bi najveće narudžbe mogle doći od europskih NATO članica koje uskoro moraju zbog starosti zamijeniti pomorske patrolne zrakoplove velikog dometa tipa Dassault ATL-2 Atlantique, francuske proizvodnje, i Lockheed Martin P-3 Orion američkog porijekla. Njihovi korisnici do 2035. godine moraju potpuno obnoviti svoje pomorsko zrakoplovstvo, a Airbus računa da bi u tome glavnu ulogu odigrao njihov, vojnim namjenama prilagođeni A320.

Voditelj strateških projekata tvrtke Airbus Defence & Space, Antoine Noguier, prigodom predstavljanja projekta ide i korak dalje, navodeći kako bi transformirani A320 zbog svoje napredne tehnologije,  niske potrošnje goriva i elastičnosti primjene mogao u pomorskim zrakoplovstvima Europe i svijeta zamijeniti ne samo postojeće  pomorske patrolne zrakoplove velikog akcionog radijusa, nego i manje, jeftinije pomorske zrakoplove kao što su CASA C-295, čiju ponudu je nepovoljnom činio njegov mali dolet jer su mnoge zainteresirane države tražile zrakoplov koji bi imao veći akcioni radijus ali bi istovremeno imao mogućnost učinkovite i isplative kontrole priobalnog područja. Čelnik Airbusa smatra kako bi A320 zbog svoje napredne tehnologije mogao istovremeno obavljati i funkciju dalekog pomorskog izviđanja i kontrole priobalnog pojasa. Glavni financijeri projekta su francuska i njemačka vlada.

A320neo M3 na tržište dolazi nakon Boeingovog 737NG P-8A Poseidona, koji je, također, pomorskim ophodnjama prilagođena verzija standardnog putničkog zrakoplova i koji će biti velika konkurencija Airbusovom zrakoplovu. Poseidon, kao zrakoplov za dalekometne pomorske ophodnje i protupodmorničku borbu, već je u upotrebi u američkoj, australijskoj i indijskoj mornarici, a cilja na buduće korisnike kao što su Novi Zeland, Norveška i Velika Britanija. Verzija za elektroničko ratovanje uskoro treba biti isporučena Australiji, Južnoj Koreji i Turskoj. Očito je kako će Airbusov zrakoplov, koji dolazi kasnije na tržište, imati veliku konkurenciju u Boeingovom vojnom derivatu standardnog putničkog zrakoplova 737.Airbus A320neo M3A je  vojna  izvedenica  komercijalnog  Airbusovog dvomotornog  putničkog zrakoplova A320. Koncept se razvija u više pravaca kao pomorski ophodni zrakoplov velikog akcijskog radijusa, zrakoplov za zračno osmatranje i kontrolu (AEW&C), zrakoplov za elektroničko promatranje i prikupljanje obavještajnih podataka te kao zrakoplov za VIP transport. Zrakoplov će imati sposobnost i prilagodbe za zapovjedne misije, odnosno kao leteće zapovjedno sjedište. Također će biti sposoban prilagodbi za sanitetski zrakoplov, prijevoz tereta i putnika. Jedna od najvažnijih budućih sposobnosti bit će i modifikacija u zrakoplov za protupodmorničko ratovanje.

Novi airbusov dvomotorni  vojni zrakoplov utemeljen na komercijalnom A320 dužine je 35,57 metara i visine 11,76 metara. Raspon krila mu je 35,8 metara. Motori koji će se ugrađivati na novi zrakoplov mogu biti u dvije opcije, moguća je ugradnja turbofan motora Pratt and Whitney PurePower PW1100G ili CFM International LEAP-1A. U svakoj od tih varijanti moći će nositi 23 730 litara goriva koji će mu osiguravati dolet od 6300 km.

U verzijama za pomorsko promatranje i nadzor pomorskih komunikacija biti će opremljen za to potrebnom elektronikom, ukljkučujući i radare  i IC uređaje te sredstva za satelitsku komunikaciju i pozicioniranje. U varijanti protupodmorničkog zrakoplova velikoga akcijskog radijusa biti će naoružan s 8 samonavodećih torpeda koji će se nalaziti u unutrašnjosti trupa. Zrakoplov će moći koristiti i protubrodska torpeda, a otvorena je mogućnost ugradnje uređaja koji bi mu omogućavali i uporabu protubrodskih projektila velikog dometa. Protupodmornički zrakoplov raspolagao bi uređajem MAD za detekciju magnetskih anomalija koje pod površinom mora stvara veliko metalno tijelo podmornice, aktivnim i pasivnim akustičnim i sonarnim plutačama koje bi se ispuštale iz zrakoplova i koristile za lociranje neprijateljskih podmornica. Zrakoplov bi raspolagao i uređajima za detekciju radarskih signala protuzračne obrane i odbacivim mamcima za zaštitu od protuzračnih projektila.

Airbusov A320neo M3A, nazivan i Modular Multi-Mission Aircraft, jedan je od najvažnijih i najskupljih projekata industrije Europske unije kojim se ne cilja samo na goli profit nego i podržavanje i razvoj prestiža europske vojne industrije i vojnih struktura Europske unije, koje su u usponu i na koje se Europska unija u svom razvoju  namjerava sve više oslanjati, prije svega po francusko-njemačkoj osovini i zajedničkoj vojnoj suradnji.

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like