(Video) Bitka kod Longewale

Indijsko-pakistanski rat 1971. godine bio je jedini rat koji te države međusobno nisu vodile zbog Kašmira. Indija je otvorenom vojnom intervencijom podržala osamostaljenje Istočnog Pakistana od ostatka matične države, što je dovelo do rata. Pakistan na kraju rata nije uspio spriječiti otcjepljenje Istočnog Pakistana koji je uz pomoć Indije proglasio nezavisnost i promijenio ime u Bangladeš. Rat vođen oko pitanja Bangladeša doveo je do masovne uporabe svih vojnih potencijala Indije i Pakistana, uključujući već tada brojna ratna zrakoplovstva, masivne kopnene snage i pomorska djelovanja. Taj rat je u povjesnicu ratovanja upisao mnoge bitke koje su zbog mase upotrebljenih tehničkih sredstava naznačile prekretnice i buduće smjerove razvoja vojne tehnologije.

No jedna neobična bitka, koju je kod Longewale vodila  mala indijska pješačka  satnija, nasuprot više tisuća pakistanskih vojnika i desetaka tenkova i oklopnih vozila, postala je simbol indijske pobjede.

Bitka kod Longewale, koja se vodila 4. do 7. prosinca 1971. godine, bila je prvi oružani sukob u zapadnom sektoru ratišta u vrijeme indijsko-pakistanskog rata 1971. godine.

Pakistanske snage su 3. prosinca 1971. godine prevetivnim udarom na indijski teritorij na Zapadu,  u Rajasthanu, pokušale  kompenzirati svoj slab položaj u Istočnom Pakistanu, današnejm Bangladešu. Napad je bio usmjeren  prema Jaisalmeru i Jodhpuru, ali je prethodno bilo potrebno neutralizirati  izoliranu graničnu postaju Longewala u središtu pustinje Thar ili Velike indijske pustinje.

Dana 4. prosinca 1971. god počela je glasovita Bitka kod  Longewale. Pakistanci su napadali s dvije pješačke brigade i oklopnom bojnom, ukupno preko  2 tisuće pješaka i 45 tenkova Type 59, kineskih kopija sovjetskih T-54/T-55. Longewalu je branilo samo 120 indijskih vojnika „A“satnije, 23. bojne Punjab pukovnije pod zapovjedništvom bojnika Kuldip Singh Chandpuria. Osim streljačkog naoružanja raspolagali su samo s jednim američkim bestrzajnim topom M40 106 mm montiranim na jeep, nekoliko minobacača i zastarjelih britanskih protuoklopnih bacača iz 2. svjetskog rata s kojima se protiv tenka moglo donekle uspješno djelovati samo ako mu se  strijelac približi na 30-ak metara.





Foto: replika legendarnog bestrzajnog topa M40 106 mm montiranog na jeep

U svom sastavu imali su i jednu izvidničku grupu na devama, koja je tijekom bitke odigrala značajnu ulogu jer je na vrijeme uočila približavanje neprijatelja i dojavljivala njegove pozicije. Pakistanci su napali tijekom noći ali su zbog konfiguracije terena bilio lako uočljivi. Branitelji su svojim jedinim bestrzajnim topom i ručnim bacačima uspjeli uništiti 12 pakistanskih tenkova, a njihovo pješaštvo se nakon toga zaustavilo ispred  bedema bodljikave žice oko indijske postaje, pogrešno vjerujući kako je iza žice minsko polje. Indijske snage imale su samo dva poginula vojnika. U zoru su pakistanske snage ponovo krenule u napad. Ali tada je moglo djelovati i indijsko ratno zrakoplovstvo.





Na pakistanski  napad obrušili su se do ta da podcijenjeni borbeni zrakoplovi  „Maruti“ iz 10. eskadrile „Flying Dagger“ indijskog zrakoplovstva, uz potporu 4 Hawker „Huntera“. Udarili su paljbom svojih topova ADEN 30mm i nevođenim raketnim zrnima 68mm takvom silinom da su napravili pokolj u pakistanskim redovima. Do podneva su uništili još 22 paksitanska tenka  i ukupno  100 drugih  borbenih i neborbenih vozila, uz strahovit učinak po nezaštićenom pakistanskom pješačkom rasporedu. Praktički su desetkovali pakistanske snage  u zoni Longewale i potpuno zaustavili pakistansku ofenzivu na indijski Rajasthan.

Na indijskoj strani ukupno je u bitci sudjelovalo 120 vojnika i jedan jeep Mahindra s montiranim američkim beztrzajnim topom M-40. I to je sve što se tiče kopnenih snaga. Indijci  su  nakon svitanja djelovali s borbenim zrakoplovima Hawker Hunter i HF-24 Marut. Na pakistanskoj strani u bitci je sudjelovalo 2000 vojnika i 45 tenkova. Indijci su imali dva poginula vojnika i uništeni jeep s beztrzajnim topom, a na pakistanskoj strani je poginulo 200 vojnika, uništeno ukupno 36 tenkova i oko 500 drugih vozila od kojih su mnoga potpuno uništena, a dio njih je napušten od strane posade.

Bojnik Kuldip Singh Chandpuria dobio je najviša indijska ratna odličja,  a zapovjednik pakistanskih snaga završio je na vojnom sudu i kasnije otpušten iz vojne službe.

Svjetski mediji izvješćivalii su o bitki kod Longewale kao primjeru hrabre borbe protiv nadmoćnoga neprijatelja, a britanski publicist James Hatter usporedio je bitku kod Longewale s bitkom kod Termopila, opusujući je kao odlučujući trenutak indijsko-pakistanskog rata 1971. godine koji je katastrofalno djelovao na borbeni moral pakistanskih snaga i s druge strane u indijsku vojsku unio duh vjere u pobjedu.

Britanski načelnik glavnog stožera feldmaršal R. M. Carver svega nekoliko tjedana nakon rata posjetio je bojište kod Longewale kako bi se upoznao s detaljima bitke  i osobno razgovarao s bojnikom Chandpuria, kojeg su već tada u Indiji slavili kao ratnog heroja.

Bitka kod Longewale jasno je pokazala kako mala, dobro obučena skupina boraca pod vještim vodstvom, koristeći karakteristike terena i pogreške neprijatelja može pružati otpor nadmoćnoj vojnoj sili.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like