(Video) Krstarica koja je preživjela Pearl Harbour ali ne i Falklande

Argentinska krstarica ARA General Belgrano (C-4) imala je bizarnu sudbinu. Kao američki ratni brod preživjela je i razorni japanski napad na Pearl Harbour 1941. godine, ali ne i sukob u kojem je sudjelovala gotovo pola stoljeća kasnije – Falklandski rat između Argentine i Velike Britanije 1982. godine.

Krstarica ARA general Belgrano (ARA je kratica službenog naziva argentinske ratne mornarice – Armada Argentina) tijekom svoje 44-verogodišnje karijere služila je pod američkom i argentinskom zastavom. U 2. svjetski rat ušla je kao američki ratni brod, preživjela napad na Pearl Harbour, gdje je bila stacionirana, i kasnije, teške pomorske bitke s japanskom mornaricom na pacifičkom ratištu. Nakon rata prodana je Argentini gdje je služila kao zapovjedni brod flote sve do Falklandskog rata 1982. godine, kada je potopljena u kontroverznom napadu britanske nuklearne podmornice.

I danas u javnosti i stručnim krugovima kruži dilema je li je tako zastarjeli brod uistinu predstavljao opasnost za britansku flotu koja je krenula ponovo preuzeti Falklandsko ili Malvinsko otočje, vojno zauzeto od strane argentinske vojske tijekom ožujka 1982. godine. No, svaki je rat