(Video) Novi saudijski uspjeh u Jemenu – Patriotom srušili vlastiti dron

Saudijska vojna koalicija za rat u Jemenu je, nakon serije sramotnih poraza u ratu koji uz pomoć najsuvremenijeg oružja vodi protiv slabo naoružanih Houthia, postigla još jedan uspjeh.

Saudijske vojne snage, nakon što su uspjele u srazu s tehnički inferiornim protivnikom izgubiti više tenkova Abrams i borbeni zrakoplov F-15, početkom travnja svojim raketnim sustavom „Patriot“ uspješno su srušili vlastiti naoružani dron tipa CH-4B velikog akcijskog radijusa, kineske proizvodnje.

Glasnogovornik saudijske vojne koalicije pukovnik Turki al-Maliki izjavio je kako je saudijska protuzračna obrana 7. travnja u 22:50 sati po lokalnom vremenu uočila, a potom i raketnim projektilom sustava „Patriot“ srušila bespilotni zrakoplov koji se kretao u smjeru naseljenog područja u regiji Asir.

Saudijska protuzračna obrana, čiji su elementi raspoređeni na teritoriju Jemena, bila je sigurna kako je oborila neprijateljski dron sve dok vojnici nisu došli do olupine. Imali su što vidjeti – ostatke vlastitoga drona. Katastrofalni učinci saudijskog i savezničkog borbenog djelovanja u Jemenu već su postali sinonim za vojnu nesposobnost. Oni se kreću od razaranja trošnih sirotinjskih objekata i cijelih naselja bombardiranjem skupocjenim i sofisticiranim vođenim bombama i raketama namijenjenih za precizno uništenje točkastih ciljeva, do korištenja skupocjenih tenkova i oklopnih borbenih vozila protiv pješaštva i inproviziranih vozila iz 60.-ih godina prošlog stoljeća. Rezultat je utrošak velike količine skupocjenih oružnih sustava za potrebe uništavanja jeftinih ili gotovo bezvrijednih ciljeva. Sada su, očito, podigli ljestvicu. Skupocjenim oružjem uništavaju skupocjeno oružje, no, na njihovu žalost – svoje vlastito. U svakom slučaju  vojno blamiranje ispunjava i jedan od važnih ciljeva jemenskoga rata, a to je utrošak što veće količine suvremenog oružja kako bi ga Saudijska Arabija i njezini saveznici morali ponovo nabavljati od američkih i europskih proizvođača i tako održavati unosne poslove svojih saveznika i sponzora. Ima tu mjesta i za ostale globalne igrače, pa tako saudijske i koalicijske snage koriste i kinesko i rusko oružje. Jedan od primjera je i srušeni dron.

Naoružani dron CH-4B Rainbow proizvod je kineske tvrtke China Aerospace Science and Tehnology Corporation (CASC) . Proizvodi se od 2014. godine i do sada ih je proizvedeno preko 500 komada. Pored kineske vojske u naoružanju je i Egipta, Iraka i Saudijske Arabije. Letjelica je duga 11 metara, raspona krila 20 metara. Pokratana je jednim turbo-propelernim  motorom od 900 KS koji snagu prenosi na trokraki propeler. Maksimalna brzina je 350 km/h,  a dolet letjelice je čak 2750 km. Maksimalna visina leta je 14450 metara. CH-4B opremljen je sa 6 potkrilnih nosača na kojima može nositi oko 350 kg borbenih sredstava, uključujući AR-1B laserski vođene rakete zrak-površina, inercijalno ili putem GPS-a vođene bombe FT-9 od 50 kg, kao i vođene protuoklopne projektile HJ-10. Dizajniran je za djelovanje s velikih visina na kopnene i pomorske ciljeve i može svojim oružnim sustavima djelovati s visina većih od 5000 metara, dakle iznad visine djelovanja protuzračne obrane kratkog dometa.

Unatoč tome, Houthi su u kolovozu 2018. godine uspjeli srušiti jedan saudijski CH-4B u blizini Tuwala.





Za razliku od Saudijaca Iračani su imali daleko bolja iskustva s kineskim dronom. Očito iz razloga bolje taktike primjene i obučenosti posada za upravljanje. Irački ministar obrane 12. veljače prošle godine izričito je potvrdio kako je iračka vojska izuzetno zadovoljna borbenim učincima kineskih CH-4B. Tijekom njegove prezentacije prikazan je i video na kojem se moglo uočiti uspješno borbeno djelovanje po ciljevima ISIL-a. Od uvođenja u iračko naoružanje, bespilotne letjelice CH-4B izvršile su gotovo 300 zračnih napada na ciljeve ISIL-a, kojom prilikom su svi napadnuti ciljevi uništeni bez oštećenja ili gubitka dronova.

U iračkoj vojsci dronovi CH-4B raspoređeni su u 100. eskadrili koja izvidničke i borbene misije obavlja iz baze Al Kut, a kasnije su prebačeni u sastav 84. eskadrile. Prva borbena uporaba zabilježena je 6. prosinca 2015. godine, kada je jedan CH-4B izvršio napad na topnički položaj ISIL-a  u Ramadiu,  kojom prilikom je uništio oružja koja su vatrom djelovala po iračkim snagama sjeverozapadno od grada. Nekoliko dana kasnije jedan CH-4B zapadno od Ramadia udario je na koncentraciju snaga ISIL-a, kada je uništeno jedno vozilo i ubijeno više terorista. Dana 9. prosinca 2015. godine CH-4B  je uništio pogon za proizvodnju eksploziva u području Al Kiara, a 16. veljače 2016. godine još jedna bezpilotna letjelica istoga tipa uništila je skaldište opreme i streljiva ISIL-a. Dana 1. ožujka 2016. godine počele su operacije oslobađanja grada Samarre. CH-4B neutralizirali su borbena vozila ISIL-a i samoubilačke auto bombe na zapadnim prilazima gradu. U svibnju 2016. godine CH-4B su iz zraka podržavali borbe za oslobođenje grada Fallujaha i svojim vođenim raketama HJ-10 uništavali samoubilačle auto bombe ISIL-ovih terorista.

Uspješno korištenje kineskog UAV-A CH-4B od strane iračke vojske u žestokim borbama s islamističkim ekstremistima iz ISIL-a i raznih drugih skupina bez ikakvih tehničkih problema i gubitaka, ukazuje na činjenicu kako je riječ o uspješnom i učinkovitom borbenom sustavu, a saudijski gubici istih bespilotnih letjelica ukazuju na loše zapovjedanje, nadzor provođenja i slabo prikupljanje obavještajnih podataka, uz očitu, nedovoljnu obučenost posada koje upravljaju letjelicama.





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like