(Video) Opasna slovačka Zuzana

U naoružanju slovačke vojske nalazi se jedan od najnaprednijih i najneobičnijih samohodnih topničkih sustava u svijetu. Riječ je o samohodnoj haubici 155 mm  na kotačima Zuzana 2. Dana 23. svibnja 2018. godine slovačka vojska objavila je da u naoružanje uvodi prvih 25 topničkih sustava Zuzana 2 koji su na testiranju bili od 2014. godine.

Proizvodnja haubica  se nastavlja jer su prvi primjerci  isporučeni  slovačkoj vojsci u potpunosti zadovoljili, a ponuđena je i ogromnoj  indijskoj vojsci kod koje se sada nalazi u fazi terenskih ispitivanja.

Zuzana 2 nastavak je konstrukcije stvorene 70.-ih godina, još u doba Čehoslovačke. Njezino izvorište je u samohodnoj haubici DANA (Dělo Automobilní Nabíjené Automaticky), razvijenoj  kasnih 70.-ih godina prošlog stoljeća.  Ogromna 152 mm haubica postavljena je  tada  na neubičajnoj konfiguraciji na 8 kotača umjesto na gusjenično vozilo. Većina samohodnih haubica toga doba bila je na gusjeničnom podvozju, a DANA je bio prvi topnički sustav koji je koristio podvozje terenskog vojnog kamiona  Tatra s pogonom na svih 8 kotača i potpuno neovisnim ovjesom. DANA je raspolagala i sa automatskim punjačem što je taj neobični samohodni top, koji je kada bi bio prekriven ceradom, podsjećao na autodizalicu ili kakav građevinski stroj, doveo već tada u sam vrh modernih topničkih oružja toga doba. Top je bio oklopljen a prednji oklop mogao je izdržati pogotke strojnica kalibra 14,5 mm i krhotina eksplodiranih granata. U prednjem dijelu vozila nalazila se posada i vozač, a u zadnjem dijelu diesel motor. U središnjem dijelu postavljena je kupola sa sovjetskom haubicom kalibra 152 mm. Kupola se je mogla okretati 30 stupnjeva na svaku stranu od središnje osi.

Čehoslovačka je za hladnog rata održala proizvodnju vlastitog naoružanja pa je i haubica Dana bila zamjena za rusku samohodnu gusjeničnu haubicu istoga kalibra 2S3 Akatsiya, koja se uvodila u naoružanje svih ostalih država Varšavskoga ugovora. Proizvodnja DANA započela je 1971. godine i trajala je sve od 1994. godine za koje vrijeme je proizvedeno ukupno 750 primjeraka. Prigodom razlaza Češke i Slovačke izvršena je i raspodjela raspoloživih primjeraka DANA –e. Manji broj primjeraka isporučen je Poljskoj i Libiji. DANA je koristila sovjetsko standardno streljivo kalibra 152 mm i raspolaže kompletom od 60 granata i punjenja. U vrijeme kada je ugrađen automatski punjač bio je izuzetno napredan i omogućavao je punjenje topa bez obzira na položaj cijevi. Kao sekundarno naoružanje korištena je strojnica kalibra 12,7 mm ugrađena na krovu odjeljka sa vozačem. U temelju sustava bio je kamion, konfiguracije 8×8  Tatra T815 Koloss, pokretan deisel motorom Tatra 2-939-34, maksimalne snage 345 KS.

Za razliku od gusjeničnih samohodnih haubica DANA je postizala veću brzinu i mogla prijeći veće udaljenosti s jednim punjenjem goriva. S druge strane imala je slabije sposobnosti kretanja izvan putova. Prednost joj je bila niža cijena i raspoloživost pričuvnih dijelova koje je djelila u velikoj mjeri sa široko rasprostranjenim vojnim kamionom Tatra T-815.

DANA je korištena od strane češke vojske i u Afganistanu. Nakon stvaranja nezavisne Slovačke ona je u svojim tvornicama proizvela nasljednicu DANA-e koja je po svemu bila slična, osim što je ugrađena haubica kalibra 155 mm koja je mogla koristiti standardno NATO streljivo. Slovačka haubica, nazvana Zuzana, uvedena je u naoružanje slovačke vojske, a manji broj primjeraka je prodan republici Cipar.





U nastavku razvoja topničkog oružja slovačka tvrtka Konstrukta proizvela je usavršenu Zuzanu koja je dobila naziv Zuzana 2. Za razliku od Zuzane novi topnički sustav naoružan je s novim topom kalibra 155 mm  L52, dužine cijevi 52 kalibra, s  većim dometom. Zuzana 2 ima redizajniranu kabinu tako da je top u kupoli koja se može okretati 360 stupnjeva montiran između dva odvojena kabinska odjeljka. Na taj način posada je potpuno izolirana od potencijalno opasnih incidenata i plina koji se razvija pri ispaljivanju. Top koji koristi sve vrste NATO streljiva u kalibru 155 mm smješten  u zasebnoj kupoli zapravo djeluje potpuno automatski,  a posada s njim upravlja iz svojih pozicija u kabini.

Posadu broje 4 člana, težina sustava je 32 tone, težina projektila je 43,5 kg, maksimalni domet je 41 km, kada se koristi reaktivno zrno,  a maksimalna brzina paljbe je 6 granata u minuti, ukoliko se koristi automatski punjač. Elevacija cijevi je od -3,3  do  +60 stupnjeva. Vozilo konfiguracije 8×8 na kojemu je montirana kupola, kabina za posadu i pogonski dio pokretano je diesel motorom Tatra T3B-928.70, maksimalne snage 442 KS., maksimalna brzina na cesti je 80 km/h, a maksimalna udaljenost koju moiže prijeći bez naknadnog punjenja goriva je čak 600 km. Vozilo savladava uspon od 60 stupnjeva i bočni nagib od 30 stupnjeva.

Zuzana 2 može izravno i neizravno pucati, pri čemu može koristiti standardna eksplozivna zrna, eksplozivna zrna s raketnim pogonom i protuoklopna zrna za direktno djelovanje po oklopnim ciljevima. Sustav ima 40 granata spremih za uporabu. U bitnicama se nalaze kamioni Tatra identične konfiguracije pogonskoga dijela koji se koriste za popunu gorivom i streljivom, te vozilo sa sustavom za upravljanje vatrom. Zuzana 2 može djelovati i samostalno, bez umrežavanja u sustav upravljanja. Topnički sustav Zuzana 2 sposoban je ispaliti uzastopno više projektila koje lete po različitim putanjama kako bi istovremeno pogodili cilj.  Sve ispaljene granate istovremeno pogađaju cilj (Multiple Round Simultaneous Impact Firing – MRSI).





Zahvaljujući proizvodnji Zuzane 2 slovačka vojna industrija održava  i unapređuje tehnološku razinu i osigurava proizvodnju i daljnji razvoj borbenih sustava za slovačku vojsku, a izgledna je mogućnost  izvoza ovog topničkog sustava. Zuzana 2 suvremeni je topnički sustav  velike pokretljivosti i operativnog radijusa, a u odnosu na slične topničke sustave na gusjenicama osjetno je niže nabavne cijene kao i troškova održavanja jer koristi pogonske komponente standardnih kamiona Tatra 8×8 slovačke vojske.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like