(Video) Operacija Morvarid – uništenje iračke mornarice

Foto: preuzeto s portala Iraq-Iran War

Nakon iračkoga napada na Iran iranske oružane snage brzo su konsolidirale svoje redove i unatoč unutarnjim sukobima na koje je neprijatelj računao uspjele su stvoriti uspješan obrambeni sustav, koji je, vodeći aktivnu obranu, vrlo brzo prešao u ofanzivno djelovanje prema iračkim snagama, pa i prema samom iračkom teritoriju.

Iranci su u prvoj fazi rata ne samo potiskivali iračke snage sa svoga teritorija nego su zrakoplovstvom i topništvom udarali po infrastrukturnim objektima na iračkom teritoriju.

Kako bi zaštitili svoja naftna postrojenja Iračani su postavili radarske  i raketne potuzračne sustave oko Al-Bakra i Khor-al-Amaye, koji su u velikoj mjeri smanjili mogućnosti djelovanja iranskog zrakoplovstava ne samo prema iračkim naftnim postrojenjima nego i prema ostalim ciljevima na jugu Iraka. U cilju eliminacije tog iračkog obrambenog sustava, iranske pomorske i zrakoplovne snage pokrenule su 28. studenoga 1980. godine operaciju „Morvarid „(Biser) čiji je cilj bilo uništenje postavljene obrane naftnih postrojenja i njihovo uništenje. No, operacija je na koncu rezultirala ne samo devastiranjem postavljene iračke protuzračne obrane  i  iračkih naftnih instalacija nego i desetkovanjem iračke ratne mornarice i teškim oštećenjem iračkih pomorskih i zračnih luka.

Nakon što su iranski tehničari osposobili i za borbeno djelovanje pripremili  veliki broj zrakoplova i helikoptera, uključujući i F-4  Phantom  i F-5 Tiger II, iransko zrakoplovstvo 28. studenog 1980. godine udarilo je po iračkim zračnim bazama oko Basre. Barem jedan irački Mig-21 uništen je na tlu, a znatan dio pista izbačen je barem za kratko vrijeme iz uporabe, čime je smanjena mogućnost iračkog zrakoplovnog odgovora na operaciju „Morvarid“.

Tijekom noći 29. studenoga 1980. godine u akciju je krenulo 6 brodova iranske ratne mornarice, tkzv. udarna grupa 421, koja je uspjela iskrcati iranske marince na iračke naftne terminale Mina al Bakr i Khor-al- Amaya. Marinci, podržani od borbenih helikoptera AH-1J Cobra, Bell 214 i CH-47 Chinooks, nakon kratke i žestoke borbe uspjeli su poraziti iračke vojnike koji su štitili postrojenja, nakon čega su na njih postavili veliku količinu eksploziva. Nakon evakuacije  helikopterima i napuštanja iračkih instalacija eksploziv je aktiviran i oba iračka naftna terminala našla su se u plamenu.





U isto vrijeme, također  u sklopu operacije „Morvarid“, tri iranske raketne topovnjače klase „Kaman“ (orginalne francuske Combattante IIa), „Paykan“ i „Joshan“ naoružane automatskim topovima OTO-Melara kalibra 76 mm i američkim protubrodskim raketama „Harpoon“ blokirale se iračke luke Al Faw i Umm Qasr, u kojima se nalazilo 60 stranih trgovačkih brodova i izložile ih vatri svog topničkog naoružanja.

U cilju deblokade luka  Irak je u napad na iranske raketne topovnjače uputio torpedne čamce tipa P-6 i raketne čamce Osa II, sovjetskog porijekla. Došlo je do pomorskog boja u kojem su iranske topovnjače raketama  Harpoon odmah potopile dva raketna čamca tipa Osa II, dok su ostala 3 preživjela raketna čamca usmjerila napad na iransku topovnjaču „Paykan“. Vidjevši što im se sprema posada „Paykana“ zatražila je pomoć od iranskog zrakoplovstva, pa su u tom smijeru upućena dva iračka Phantoma F-4, svaki naoružan sa 6 televizijski navođenih raketa AGM-65 „Maverick“, američke proizvodnje. No prije nego što su zrakoplovi stigli u pomoć „Paykan“ je pogođen s dvije protubrodske rakete „Termit“ (NATO oznaka –Styx), najvjerojatnije verzije P-20, ispaljene s iračkih raketnih čamaca. Pogodak dvije protubrodske rakete, od kojih je svaka imala bojnu glavu s oko 500  kg eksploziva, iranski brod, dužine  50-ak metara, pretvorio je u prah i pepeo. No pristigli Phantomi debelo su se osvetili. Raketama Maverick potopili su sva tri  tri iračka  raketna čamca tipa Osa II,  kao i četiri torpedna čamca tipa P-6.

Samo u ovom boju iračka ratna mornarica bila je praktički desetkovana. Ubrzo su na bojište pristigla još 4 iranska Phantoma F-4 iz zračne baze Shiraz, koji su zajedno s borbenim zrakoplovima F-5 Tiger bombardirali lučka postrojenja Al Fawa, kojom prilikom su uspjeli uništiti i većinu položaja protuzračne obrane koja je štitila luku. Tijekom napada jedan je iranski Phantom pogođen i oštećen iračkom raketom zemlja-zrak ali se uspio vratiti u bazu.





Borbama su se potom  pridružili i najmoderniji iranski zrakoplovi F-14 Tomcat, koji su zajedno s Phantomima pokrivali povlačenje udarne skupine 421 i usput bombardirali iračke naftne platforme. Uništen je  i jedan  irački teški transportni helikopter Aerospatiale Super Frelon, francuske proizvodnje. Zrakoplovi su ponovo napali terminal Mina al Bakr, na što su Iračani odgovorili ubacivanjem u borbu sedam  lovaca Mig-23. Iranski Phantomi srušili su tri Mig-23MS. Jedan iranski  Phantom srušen je tijekom borbe. U nastavku borbe, četiri iračka Mig-23 jurišne verzije BN napali su iransku raketnu topovnjaču „Joshan“, no posada je ručnim protuzrakoplovnim raketama Strela-2M uspjela srušiti čak dva  Mig-23, a iranski  F-14 Tomcat, koji je doletio u pomoć topovnjači, srušio je još jedan Mig-23 BN. Jedini preživjeli irački Mig potom se dao u bijeg.

Operacija“ Morvarid“ postigla je svoje ciljeve. Uništene su lokacije iračke  protuzračne obrane,  čime su bar za neko vrijeme otvorena vrata djelovanju iranskog zrakoplvostva na području južnog Iraka. Nadalje, teško su oštećena iračka lučka postrojenja i piste u zrakoplovnim bazama, naneseni  bolni gubici iračkom ratnom zrakoplovstvu i, u konačnici, postignuto je i ono što nije bio primarni cilj operacije: potpuno izbacivanje iz stroja iračke ratne mornarice, koja se nakon operacije „Morvarid“ više nikada nije oporavila, niti je imala bilo kakve sposobnosti ratovanja s iranskim snagama.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like