(Video) Prva uporaba protubrodskih raketa: potapanje izraelskog razarača Eilat

Era protubrodskih raketa, kao jednog od temeljnih brodskih oružja, počela je 21. listopada 1967. godine, kada je to oružje prvi put upotrijebljeno u borbi protiv neprijateljskog broda. Toga su dana egipatski raketni čamci, sovjetske proizvodnje,  tipa „Komar“,  iz luke Port Said ispalili vođene protubrodske projektile na izraelski razarač  Eilat i potopili ga.

Izraelski razarač nije otkrio nikakve pokrete egipatskih pomorskih snaga jer su se egipatski brodovi povukli u luku Port Said odakle su i izvršili raketni napad. Stoga je ispaljivanje protubrodskih projektila ostalo neotkriveno od strane posade izraelskog razarača.

Napad je počeo ispaljivanjem dviju raketa sovjetske proizvodnje  P-15 Termit  (NATO kodne oznake SS-N-2 Styx) s egipatskog raketnog čamca tipa Komar, prikrivenog u luci Port Said. Prvi projektil pogodio je izraelski brod odmah iznad vodene linije. Dvije minute kasnije i drugi projektil pogodio je izraelski razarač, uzrokujući na njemu nova razaranja. No Eilat nije potonuo, a posada je poduzimala mjere potrebne za njegovo održavanje na površini i eventualno izvlačenje iz borbenog kontakta na sigurno. Lako je moguće da na barem jednoj od raketa koje su pogodile brod nije aktivirana bojna glava ali je to nemoguće potvrditi niti iz izraelskih niti iz egipatskih izvora. Dodatne štete na brodu izazvalo je zapaljivo i otrovno, nepotrošeno tekuće gorivo raketa.

Sat vremena nakon prvog raketnog napada još je jedan egipatski raketni čamac tipa Komar, također prikriven u luci Port Said, ispalio još dva projektila P-15 prema Eilatu. Prva ispaljena raketa pogodila je izraelski razarač po sredini trupa uzrokujući novu štetu i novi požar, dok je posljednji ispaljeni projektil promašio cilj i srušio se u more u blizini izraelskog razarača. Nakon novog raketnog napada Eilat je potonuo u roku od dvije minute. Od posade, koju je činilo 199 članova, 47 je poginulo, a više od stotinu ranjeno, od kojih su mnogi otrovani isparavanjem raketnog goriva iz raketa P-15.

Izraelski razarač Eilat tako je imao nesreću postati prvi potopljeni brod uporabom vođenih protubrodskih projektila, koji su kasnije postali nezaobilazno oružje suvremenih ratnih brodova i obalske obrane. Razarač Eilat izgrađen je 1944. godine u Velikoj Britaniji i tijekom 2. svjetskog rata, pod imenom HMS Zealous, sudjelovao je u operacijama u Sjevernom moru i u pratnji arktičkih konvoja. Nakon rata prodan je izraelskoj ratnoj mornarici i sudjelovao je 1956. godine  u napadu na Egipat i zauzimanju  Sueskog kanala u trojnoj operaciji francuskih, britanskih i izraelskih snaga. U srpnju 1967. godine Eilat je zajedno s još dva izraelska torpedna čamca obavljao ophodnju uz obalu Sinaja, kojom prilikom je potopio dva egipatska torpedna čamca. Nepuna tri mjeseca kasnije glave su ga došli gotovo identični brodovi, koji ovoga puta nisu nosili torpedne cijevi i torpeda nego lansere novog oružja – protubrodskih vođenih raketa.

Protubrodska raketa P-15 Termit razvijena je  tijekom 50.-ih godina prošlog stoljeća u sovjetskom  konstrukcijskom birou Raduga pod oznakom projekta 4K40. Namijenjena je za korištenje na ratnim brodovima od veličine torpednih čamaca do razarača, kao i za potrebe bitnica obalske obrane. Prva tvornička instalacija na ratni brod provedena je postavljanjem dva fiksna lansera raketa na trup standardnog sovjetskog torpednog čamca tipa P-6. Nakon izvršenih ispitivanja konstrukcija je usvojena i počela je serijska proizvodnja raketnih čamaca tipa Komar. U biti je riječ o starom torpednom čamcu P-6 u kombinaciji s raketnim lanserima raketa P-15. Kasnije je razvijen raketni čamac tipa „Osa“ na kojem su bila ugrađena četiri lansera tih raketa.  Raketa P-15, težine 2340 kg, dužine 5,8 metara, promjera trupa 0,76 metara, maksimalne brzine malo niže od brzine zvuka – oko 0,9 macha, a maksimalni učinkoviti domet joj je oko 40 km. Bojna glava je težine 454 kg. Raketu  pokreće  raketni motor  na tekuće gorivo kojim se raketa puni neposredno prije ukrcaja na brod. Pri ispaljivanju prvo se pali booster motor na čvrsto gorivo, a nakon što raketa napusti  lanser i dosegne predviđenu brzinu taj se motor odbacuje i raketu pogoni glavni motor na tekuće gorivo. Raketa je aktivno radarski vođena. U prvom dijelu leta kreće se po programiranoj putanji na visini od 120 do 250 metara iznad površine mora, što je u današnjim uvjetima pomorskog ratovanja katastrofalno jer se može lako otkriti i neutralizirati. Taj stari projektil nije mogao letjeti niže niti mijenjati zadanu putanju leta. Na udaljenosti od otprilike 11 km od cilja radarski uređaj kojeg nosi u svojoj glavi locirao bi cilj i raketu potom usmjeravao prema njemu.





U današnjim uvjetima P-15 Termit je potpuno zastario, a njegove kasnije modifikacije i usavršavanja u vidu verzija P-21 i P-22 još se uvijek nalaze u operativnoj upotrabi diljem svijeta, poglavito u bitnicama obalske obrane. Kopije termita u ogromnom broju proizvela je i kineska industrija i prodala mnogim državama. Za Termit se zna reći da je kalašnjikov pomorskog ratovanja.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like