Ekskluzivna vijest dnevno.hr s mogućim fotografijama raskomadanog Khashoggija, vrlo je realna

Saudijski princ Muhammed bin-Salman još se nije posvađao samo s jednim čovjekom – Trumpom! Ali za dolazak na saudijsko prijestolje, koliko god bila nužna potpora američkog predsjednika, ona ipak nije i dovoljna. Čekaju nas vruće vijesti s užarenog bliskoistočnog terena.

Ekskluzivna vijest, koju je sinoć objavio portal dnevno.hr, a odnosi se na fotografije koje je dobio njihov istraživački novinar Robert Valdec, i koje, moguće, prikazuju fizičke ostatke raskomadanog saudijskog novinara Jamala Khashoggija (ubijenog u saudijskom Generalnom konzulatu u Istanbulu, nakon što je 2. listopada ušao u tu zgradu i iz koje se više nije vratio), i dalje izaziva šok i nevjericu ne samo u Hrvatskoj.

Iako je sigurno teško utvrditi njihovu vjerodostojnost (a kako to navodi i sam autor ekskluzive čiji link dostavljamo ispod teksta), uopće nije teško shvatiti, kako te fotografije, zapravo, prikazuju ono što svi dobro znaju: metode, koje često primjenjuju različite islamističke i džihadističke skupine i pojedinaci pri kažnjavanju svojih neistomišljenika, krivovjernika i nevjernika, i koji su, između ostalih, često financirani i od strane saudijskog režima već čitav niz proteklih godina pa i desetljeća.

Također podsjećamo kako su iz Turske, nedugo nakon prvih vijesti o Khashoggijevom nestanku, stizale ozbiljne informacije o tome kako je on najprije mučen, a potom i ubijen na način da je njegovo tijelo ili kirurški rasčetvoreno, ili otopljeno u bačvama s kiselinom i tajno preveženo s teritorija konzulata službenim konzularnim vozilima. Što god da je istina, vezano uz sam način ubojstva, nedvojbeneo je da se ono i dogodilo i to na službenom teritoriju Saudijske Arabije (konzulat), kao što je nedvojbena i činjenica da je Rijad gotovo dva tjedna negirao sam čin ubojstva – dakle, službeno je lagao! Pritisnut dokazima, u subotu je to ipak priznao, ali na način da odbacuje bilo kakvu umješanost saudijskog državnog vrha u to kazneno djelo, usprkos činjenici kako je Khashoggi, kao novinar WP, bio najoštriji kritičar tamošnjeg režima, prije svih princa prijestolonasljednika Muhammeda bin-Salmana.

U svemu je ovom previše činjenica koje negiraju mogućnost da saudijski državni vrh o ovom zlodjelu ništa nije znao i da u tome nije imao i umješane i uprljane „svoje prste“. Zašto bi, u protivnom, on o svemu najprije lagao, negirajući i sam događaj? Koga je i zašto štitio? Još je uvijek previše pitanja, a premalo odgovora. Međutim teško je vjerovati da će se vlada u Rijadu iz svega ovoga moći neokaljano izvući i ne snositi konsekvence. Kamen zamašnjak je pokrenut i nemoguće ga je zaustaviti, čak i od onih međunarodnih silnica kojima u ovom trenutku iz razno-raznih razloga ne odgovara zaoštravanje odnosa s Rijadom – bilo zbog golemog biznisa vezanog uz naftu i oružje, bilo zbog hladne geopolitike. A kakve će te posljedice biti za sada je nepoznato jer se krivnja još uvijek prebacuje na nižerangirane državne službenike i same egzekutore. Međutim, uzimajući u obzir snažan oporbeni front koji postoji u saudijskom društvu i kojeg je ponajviše isprovociralo ponašanje prijestolonasljednika Muhammeda bin-Salmana, koji je od dolaska na vlast povukao niz katastrofalnih vanjskopolitičkih (Jemen, Sirija, …) ali i neopreznih unutarnjopolitičkih poteza (raspuštanje nacionalne garde, obračun s najvećim oporbenim protivnicima kroz tzv. protukorupcijsku čistku, strahoviti pritisak na nevladine udruga i td.), ne bi bilo nikakvo čudo da prijestolonasljednika u perspektivi, želeći očuvati mir i stabilnost u zemlji, njegov otac – saudijski kralj Salman konačno i smijeni s položaja nasljednoga princa. A ukoliko se to dogodi,  malo će tko plakati za novim, mladim i vrlo okrutnim i moćnim bliskoistočnim despotom, neovisno o krinkama demokratizacije svoje zemlje koju, navodno, upravo on predvodi. Jer princ Muhammed još se nije posvađao samo s jednim čovjekom – Donaldom Trumpom! Ali za dolazak na saudijsko prijestolje, koliko god bila nužna potpora američkog predsjednika, ona ipak nije i dovoljna. Zato nas čekaju vruće vijesti s užarenog bliskoistočnog terena.

(FOTO) UZNEMIRUJUĆE: Valdec dobio fotografije raskomadanog saudijskog novinara





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like