EU se više boji Italije nego Brexita

Bruxelles se može nositi s izlaskom Velike Britanije iz EU, ali pri tom itekako želi sačuvati Italiju u svom sastavu.

Izlazak Velike Britanije iz EU nedvojbeno je nevjerojatan događaj za obje strane, pri čemu je za London on kudikamo stresniji nego za Bruxelles. Britansko gospodarstvo raste sporije od eurozone, u vladi je došlo do raskola, a premijerka Theresa May zabrinuta je, hoće li uspjeti sačuvati svoj položaj.

Međutim, Brexit nipošto nije glavni problem Bruxellesa. Njegova fokusiranost sada je usmjerena na Italiju – jednu od država utemeljiteljica EU i jedinstvene europske valute. Samim tim, ta je zemlja odavno jedan od simbola ujedinjene Europe i uvijek je bila izrazito proeuropski usmjerena. Ali za sadašnju vladu u Rimu počinju stvarni problemi u njezinim odnosima sa središnjim tijelima EU, koji se očituju u najavljenim ograničenjima (sankcijama) sa strane Bruxellesa.

Članovi talijanske vlade prošlog su se tjedna sastali u Rimu, kako bi pripremili odgovor na odbacivanje njihovog proračuna od strane europskih činovnika zaduženih za zajedničke financije. Predsjednik vlade Giuseppe Conte ustrajava na ukupnom proračunskom deficitu iako Europska komisija upozorava na kršenje pravila Europske unije.

Talijansko gospodarstvo treće je po veličini u eurozoni, a njegov realni dug je na vodećoj poziciji. Pri tom je rast prihoda desetogodišnjih talijanskih obveznica već prestrašio investitore.

„To je pitanje koje se tiče ne samo Italije, već i sviju nas“, prokomentirao je stanje nizozemski ministar financija, dodavši, kako je Komisija učinila ono što odgovara interesima svih europskih država.





Međutim, Bloomberg je priopćio kako ne treba očekivati da će Italija slijediti primjer Velike Britanije, upravo zato jer su (loše) novosti koje stižu s Otoka dovoljno jak primjer za sve pobornike Brexita.

Talijanska vlada već je izjavila kako Italija neće odustati od eura i neće napustiti EU, međutim, upravo Rim, a ne London, sada baca najozbiljniju rukavicu izazova ostalim članicama Europske unije.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like