Europski parlament usvojio rezoluciju protiv izgradnje „Sjevernog toka 2“

Na sinoćnjem zasjedanju Europski je parlament izglasao rezoluciju kojom se traži obustava izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“, koji dnom Baltičkog mora spaja rusku obalu s Njemačkom. U tekstu rezolucije taj je projekt nazvan političkim i ugrožavajućim po europsku sigurnost. U njemu se, također, naglašava ključna uloga Ukrajine za osiguranje energetske opskrbe Europe.

Danas je ovu vijest prokomentiralo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, kroz izjavu glasnogovornice Marije Zaharove: „Istupati protiv energetske suradnje … to je bezumlje za Europu kojoj su potrebni energetski dobavljači.“

Podsjećamo kako glavnu riječ po ovom pitanju ima Europska komisija, koja je za sada u „čvrstim rukama“ Njemačke. Berlin i dalje zastupa tezu o dominantnoj tržišnoj, a ne geoplitičkoj  komponenti spomenutog plinovoda, koju naglašavaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz „istočnog krila“ EU, prije svega Poljske i pribaltičkih država, a onda, naravno i Ukrajine. Ukrajina nije članica EU ali je se to pitanje itekako tiče s obzirom na primicanje roka završetka važenja ugovora s Gazpromom o tranzitu ruskog plina preko njezinog teritorija u EU (krajem 2019.g.), za čije će produljenje Kijevu pasti akcije ukoliko do tada, kako je planirano, bude izgrađen „Sjeverni tok 2“. Sve ovo dodatno ukazuje kako ovaj energetski projekt sve snažnije dijeli EU iznutra: naime, Bruxelles je s jedne strane izložen snažnim američkim pritiscima da se od projekta odustane (u čemu ima potporu spomenutih zemalja), a s druge je strane sve više nervozan zbog spomenutog približavanja roka isteka ugovora između Rusije i Ukrajine o isporukama plina Europi, pri čemu na vidiku nema nikakvih pomaka oko usuglašavanja stavova za njegovo produljenje. Osim toga, stavljati naglasak na Ukrajinu, kao budućeg glavnog igrača za opskrbu Europe plinom za Bruxelles je vrlo rizično i s obzirom na tamošnje složeno sigurnosno stanje koje u svakom trenutku može eskalirati u ozbiljan vojni sukob, kao unutar same Ukrajine tako i onaj sa susjednom joj Rusijom. Zato se obustavom izgradnje „Sjevernog toka 2“ EU može suočiti s nesagledivim problemima u smislu budućih pouzdanih izvora opskrbe, ali, ne manje važno, i cijene plina. Zbog toga je sigurno kako sadašnji saziv Europske komisije po tom pitanju neće donositi nikakve dramatične odluke i da će o svemu zadnju riječ prepustiti Berlinu.

Međutim, u svemu ovome itekako treba imati u vidu i izbore za Europski parlament koji se održavaju iduće proljeće i koji mogu puno toga promijeniti. Naime, nije isključeno da na izborima pobijede niti euroskeptici niti neki novi eurofili. A kako god bilo, nesumnjivo je da će se u oba slučaja nastojati formirati neka nova ukupna EU politika, pa tako i ona energetska. U kojem smjeru, to za sada nitko ne zna. Dakle, sve je ovo još pod velikim znakom pitanja, ali se sa sigurnošću zna da će na kraju glavnu riječ ipak imati Njemačka, u kojoj se isto tako na političkom planu štošta može promijeniti.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like