Izbori u SAD-u: Povratak demokrata i nove podjele društva

Pobjeda Demokratske stranke predstavljat će ozbiljan test za Donalda Trumpa i utjecat će na investicijsku privlačnost SAD-a.

Američki međuizbori su završili, ovoga puta, za razliku od 2016.g. i predsjedničkih izbora, upravo onako kako su to ankete i predviđale: triumfom Demokratske stranke, koja nakon gotovo deset godina, osvojivši Predstavnički dom Kongresa u svoje ruke, uzima stvarne poluge vlasti i postaje ozbiljan test za predsjednika Trumpa i republikance koji su zadržali većinu u Senatu.

Entuzijazam birača i njihov veliki odaziv na izbore rezultirali su uspjehom demokrata, dok će se republikanci morati zadovoljiti s nekoliko svojih dodatnih mjesta u gornjem domu Kongresa, koji je ipak znatno manje važnosti i izvršne snage u odnosu na Predstavnički dom.

I dalje će glavna kandidatkinja za mjesto predsjednika Kongresa ostati 78-ogodišnja Nancy Pelosi iz Demokratske stranke, koja je tu dužnost obavljala od 2003.-2011.g., a nakon gubitka Predstavničkog doma predvodila je klub zastupnika Demokratske stranke u donjem domu parlamenta.

Pelosi je već sinoć trijumfalno izjavila: „Danas se radi  više nego o demokratima i republikancima.Radi se o ponovnoj uspostavi ustavnih  mogućnosti i protuteže  Trumpovoj administraciji… U SAD-u počinje novo sutra“. Odmah je obećala kako će demokrati težiti pronalasku riješenja za ujednijenje zemlje, naglsivši, kako su Amerikanci već do grla siti neslaganjima.

S druge strane predsjednik Donald Trump je nepotpune rezultate međuizbora već nazvao „nevjerojatnim uspjehom“. „Nevjerojatan uspjeh postignut je danas na veče. Hvala svima“, napisao je predsjednik u svojoj objavi na Twitteru.





Međutim, američki liberalni mediji ismijavaju ove Trumpove riječi i navode kako će pobjeda demokrata imati ozbiljne posljedice kako za predsjednika države, tako i za zakonodavce iz njegove Republikanske stranke (televizija CNBC). Sada demokrati mogu početi istragu nad predsjednikom i njegovm kabinetom. Čine se spremni pozabaviti i neuhvatljivim poreznim deklaracijama samog predsjednika. Osim toga, mogli bi osigurati zakonsku zaštitu specijalnom tužitelju Robertu Muelleru. Demokrati će također imati mogućnost testiranja republikanaca i po gospodarskim pitanjima, kao i poreznoj i zdravstvenoj politici. Promjene odnosa omogućit će i ujedinjenje snaga koje se zalažu za sniženje cijena lijekova i poboljšanje infrastrukture, što je Trumpova administracija do sada činila uz velike otpore. Nancy Pelosi već je oba problema naglasila kao prioritete za Demokratsku stranku.

Ekonomski odjek

Povratak demokrata može smanjiti investicijsku privlačnost SAD-a, smatraju brojni analitičari. Tako globalni strateg CCB International Mark Jolley, primjećuje, kako su izbori doveli do toga da ljudi počinju procjenjivati položaj SAD-a  u smislu investiranja i da posljedice toga mogu biti „razarajuće“. Analitičar, pozivajući se na rezultate istraživanja, navodi, kako pobjeda demokrata može narušiti globalne investicijske modele, jer će se pojedini igrači bojati političkog raskola u američkoj vladi.





Prema prognozama niza politologa pat situacija može se pojaviti zato što će demokrati blokirati politiku republikanaca oko smanjenja poreza i ukidanja  programa zdravstvene zaštite, usvojene u doba Baracka Obame.
Jolley je odnose između dviju stranaka tijekom prve dvije godine vladavine Donalda Trumpa okarakterizirao kao „ružne“, a povratak demokrata u Zastupnički dom samo će pogoršati situaciju. On smatra, kako će reakcija tržišta na trijumf demokrata biti „puno manje pozitivna, nego što smo to vidjeli nakon prethodnih međuizbora“.

I za kraj, mogli bismo se suglasiti s onim ocjenama koje ukazuju kako će nakon jučerašnjih izbora Sjedinjene Države biti politički i ideološki još podjeljenija zemlja, jer nije jasno kakvim bi to potezima Demokratska stranka mogla tu podjeljenost smanjiti. Ona je u porvom redu ideološke prirode, a takve su podjele najopasnije i najdugotrajnije. Također se slažemo s onima koji tvrde kako će Trump od sada biti u još težem položaju glede ostvarivanja svojih političkih ciljeva, ali se isto tako treba bojati, da on, u svrhu učvršćenja svoje vlasti i ujedinjavanja opasno razdjeljene američke nacije pokuša na emociji kolektivnog straha pokrenuti neki vanjskopolitički sukob snažnijeg karaktera i razornijeg potencijala, poput rata s Iranom ili Sjevernom Korejom, a što bi onda imalo dramatične globalne posljedice. Osim toga, jučerašnjom pobjedom demokrata nastojanja za poboljšanje katastrofalno loših američko-ruskih odnosa još se više smanjuju, jer će politika apsurdnih optužbi protiv Trumpa za njegovu navodnu suradnju s Moskvom nedvojbeno dobiti „nova krila“ i poticaj. I još nešto, pobjeda demokrata nedvojbeno smanjuje Trumpov manevarski prostor i za njegov pokušaj osvajanja drugog predsjedničkog mandata.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like