Izravno iz Pariza: PRVA POBJEDA «ŽUTIH PRSLUKA»! MACRON SE POVLAČI

Prva pobjeda «Žutih prsluka» u odmjeravanju snaga s francuskom vladom: suspenzija na šest mjeseci stupanja na snagu povećanja poreza na gorivo, povećanja cijena struje, plina i tehničkog pregleda vozila, dočekana je kao prvi korak prema pregovorima. Kako se radi samo o suspenziji, Žuti prsluci za sada misle održati mobilizaciju i ne odustaju od novog prosvjeda u Parizu od kojeg vlada strjepi, a koji je  predviđen već za iduću subotu.

Nakon što su instituti za ispitivanje javnog mišljenja objavili kako većina Francuza Prsluke i dalje podupire, usprkos slikama o vandalizaciji Pariza koje su obišle svijet (72%, BFM tv), jučer su se oglasile udruge poslodavaca kako bi izrazile zabrinutost zbog gospodarskih posljedica djelovanja «Žutih prsluka». Moćni MEDEF se požurio predložiti moratorij na nova povećanja poreza na gorivo. Naime, blokade spremišta goriva izazvale su nestašice na svim benzinskim crpkama u zemlji, na kojima  se satima  čeka za nekoliko litara  goriva. «Filtriranje» prometa otežava opskrbu, poglavito trgovaca i ugostitelja.

Kontestirajući reformu školstva, neredima su se priključili i učenici 189 francuskih srednjih škola, sindikati policajaca upozorili su vlast na vlastite probleme, uključujući potplaćenost koja dovodi do toga da se u «svakom policajcu krije Žuti prsluk».

Tako je premijer Edouard Philippe, očekivano, danas u 12h 38 minuta, pored otvaranja tromjesečnog ciklusa pregovora (15.12.18.-15.3.19.), objavio tri mjere: obustavu na šest mjeseci vladinih odluka koje se odnose na povećanje poreza na gorivo, povećanje cijena struje i plina, kao i na cijene tehničke kontrole vozila.

Vladina «strategija truljenja» socijalnog pokreta doživjela je fijasko i pridonijela strukturaciji Žutih prsluka, koji su se danas, već po drugi put, odbili sastati s premijerom. Prvi put spontano jer nisu  stigli izabrati svoje zastupnike, a drugi put jer su uspješno izvršili pritisak na Prsluke koje je vlada izabrala da ih neovlašteno zastupaju.

Iako Prsluci podržavaju prvi korak vlade prema izlasku iz krize, naglašavaju kako predviđena povećanja poreza na gorivo ne treba zalediti – obustaviti na šest mjeseci, nego da ih treba stronirati.





Sukob je otišao predaleko, te oni za sada ostaju odlučni ustrajati u zahtjevima za rješavanje ključnih egzistencijalnih pitanja građana s niskim primanjima. Naime Prsluci su, na inicijativu prosvjednice iz Sarthe, na društvenim mrežama objavili popis svojih zahtijeva, koje su uputili medijima i svojim parlamentarnim zastupnicima. Te su zahtijeve  predstavili kao «narodne direktive», koje su prikupili online anketom u kojoj je sudjelovalo  čak 30.000 ispitanika. Žuti prsluci zahtijevaju od saborskih zastupnika da te direktive «pretvore» u «zakon».

Ključni zahtjevi s dugačke liste odnose se na:

  • povećanje mjesečne minimalne plaće na 1.300 eura neto
  • povećanje poreza VELIKIMA (MacDo, Google, Amazon, Carrefour…) i smanjivanje poreza MALIMA (obrtnicima i sitnim poduzetnicima)
  • jednaka socijalna zaštita svima, pa i  samozaposlenicima i obrtnicima
  • niti jedan umirovljenik ne smije imati mirovinu manju od 1.200 eura
  • treba zaštiti francusku industriju i spriječiti njezinu delokalizaciju
  • treba zabraniti europski model «odvojenog rada» (travail détaché) prema kojem u Francuskoj rade istočnoeuropski radnici za istočnoeuropske plaće, a njihovi poslodavci plaćaju istočnoeuropske doprinose. Svi uposlenici u Francuskoj trebaju primati iste plaće i svi poslodavci plaćati iste doprinose
  • treba limitirati broj ugovora o radu na određeni rok i povećati broj ugovora za stalni radni odnos i td.





“Babilon gori” (pr. s francuskog)

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like