Izravno iz Pariza: Sedmi dan prosvjeda: CRNI PETAK JE «POŽUTIO» (Video)

–          vlada potpuna konfuzija u francuskom javnom i medijskom prostoru. paralelno, belgijski «žuti prsluci» još od 16. studenog uspješno blokiraju naftne kapacitete valonije;

–          „žuti prsluci“ u zaustavljenoj cisterni u Francuskoj pronašli ilegalne migrante, nakon čega su od carinskog sindikata (pod nadzorom komunista) dobili tužbu za rasizam!

Napetosti na relaciji vlada-prosvjednici rastu. Tijekom sutrašnjeg pohoda na Pariz, prsluci ne žele biti «zatvoreni u kavez» u javnom parku (Champ de Mars), kako predlaže vlada. Kao slobodni francuski građani žele se kretati i mirno prosvjedovati i u «zabranjenoj zoni»  oko Elizejske palače, na isti način na koji su npr. navijači francuske nogometne reprezentacije u tom prostoru imali pravo iskazivati svoju sreću.  70% Francuza i dalje podupire pokret prsluka (istraživanje BFM televizije).  I u Francuskom parlamentu zastupnik Jean Lasall navukao je žuti prsluk, nakon čega je iz dvorane bio izbačen (vidi foto).

30 tisuća «žutih prsluka» na društvenim je mrežama izrazilo želju za odlazak na sutrašnju veliku manifestaciju u Pariz. Međutim, izvještaji reportera s terena govore kako mobilizacija neće biti spektakularna zbog tri razloga : prvi i najvažniji: «žuti prsluci» nemaju novca za put i boravak u Parizu; drugi je strateški: što je više «prsluka» u Parizu, to ih je manje na punktovima blokade gospodarskih objekata u ostalim teritorijalnim jedinicama zemlje; treći se odnosi na sumnju da je Pariz vladina zamka: situacija može lako izmaknuti kontroli i pokret biti diskreditiran.

Ovaj treći razlog već je neskriveno na djelu. Novinari državne televizije očito su dobili zadatak valorizirati trendove koje je nemoguće vjerodostojno argumentirati, pa su jučer cijeli dan vijesti bile konfuzne. Tako je u udarnom dnevniku državne televizije (Antenne 2) objavljena «studija» prema kojoj je, nakon Brexita, Francuska investitorima interesantnija. Prvo su, u prilog toj tezi, novinari dali primjer malog njemačkog poduzetnika koji je izjavio da je u Francuskoj otvorio proizvodni pogon zbog 20-30% jeftinije tamošnje radne snage. Potom su isti novinari  naglasili da, prema službenim statistikama, nezaposlenost u Francuskoj nije u padu.





Nakon denevnika, u udarnoj političkoj emisiji te državne televizije (L’Émission politique de Léa Salamé), nastupio je najpoznatiji francuski globtroter (obogatio se emisijom Ushuaïa i istoimenim brandom) i bivši ministar Macronove vlade Nicolas Hulot, čija popularnost je trebala poslužiti u nametanju energetske tranzicije na račun svih građana. Kao «prosvjetljen», Hulot je cijelu večer doslovno vikao da je došao kraj svijeta zbog klimatskog zatopljenja. To je govorio u smislu: što je  prema  tome činjenica da «žuti prsluci», s kojima je dobio priliku komunicirati, nemaju od čega živjeti. Jedna od pragmatičnih osoba na televizijskom platou bila je i američka republikanska zastupnica, koja je pozvana zbog Trumpovog istupanja iz Pariškog sporazuma o klimi. Objasnila je da u Americi nije kao u EU i da tamo politika sluša birače, a glede klimatskog zatopljenja izjavila je kako i dalje traje kontroverzna debata između znanstvenika oko uloge čovjeka u klimatskom zatopljenju.

Konfuziji je pridonijela i vijest da su «žuti prsluci», koji već sedmi dan i noć  filtriraju/usporavaju kretanje kamiona na djelu autoceste A16 kod Flixecourt-a (županija la Somme)  detektirali ljude u cisterni jednog zaustavljenog kamiona. Odmah su posumnjali kako se radi o ilegalnim migrantima i pozvali policiju. Potom su imali priliku snimiti i na fejsu objaviti policijski postupak ekstrakcije šest ilegalnih migranata iz cisterne. Na videu (možete ga pogledati ispod teksta) komentiraju da bi policajci očito  bili uspješniji carinici od onih službenih.

Nakon toga je sindikat carinika CGT, već isti dan podnio tužbu protiv  «rasističkog»  istupa «žutih prsluka» ! Taj je sindikat blizak francuskim komunistima, koji  su u Francuskoj očito napustili «klasnu borbu» i uglavnom se bave zaštitom bjelosvjetskih ilegalnih migranata, Suvišno je i napomenuti kako  «žuti prsluci», kada su uočili migrante u cisterni, nisu mogli znati da li su ti ljudi «crni ili bijeli». Jedino što su znali je da se najvjerojatnije radi o jednom od brojnih ilegalnih prijevoza migranata. Sindikat iz državnog proračuna plaćanih carinika izjavio je kako su «žuti prsluci» loše postupili jer su pozvali policiju, a ne neku od brojnih udruga za zaštitu prava migranata.





Evidentno je da je nužna solidarnost s ugroženim populacijama u svijetu. Međutim, ilegalni uvoz uglavnom ekonomskih migranata u državu, koja, kako to denunciraju «žuti prsluci», nije u stanju osigurati materijalnu egzistenciju svojih građana, povećava nered u prostoru. A nered vodi direktno u sveopću krizu od koje prvo stradavaju oni najosjetljiviji, dakle imigracijska populacija.

«Žuti prsluci», svima koji ih to pitaju, potvrđuju da su ekološki osviješteni, da bi se rado grijali čistim tehnologijama i vozili čiste automobile. Ali jednostavno za to nemaju novaca.

Isto je navelo Macrona na daljnje proračunske vratolomije, odnosno najavljuje nove mjere za «socijalno praćenje» Francuza niskih primanja tijekom energetske tranzicije, iako «žuti prsluci» naglašavaju kako ne traže nikakvu socijalnu pomoć niti mislostinju. Jednostavno žele ostvariti Ustavom zajamčene, normalne uvjete za život i rad. Žele  živjeti od svoga rada, «u znoju lica svog» – kako kažu, te adekvatnom naknadom za taj rad uredno plaćati svoje račune.

Dakle, konsenzus između «Francuske odozgo i one odozdo» još je daleko. I « žuti prsluci » i vlada  tvrde da sa svoga puta ne skreću. Danas je jasno kako će in fine Macron poduzeti sve kako bi spasio svoj program energetske tranzicije u koju je već uključio crop top  francuske  i EU gospodarstvenike.

Prema uglednom dnevniku Libération, Macron je tijekom produženog boravka izvan Francuske imao priliku izbjeći direktni clash sa sugrađanima i izvježbati svoju europsku retoriku. U Belgiji, pred vjernim pobornikom – premijerom Charles Michel-om i pred probranom studentskom publikom predstavio je svoj vatreni pledoaje u korist «europskih  progresista», a  protiv «nacionalista» i «dogmatičara».

S naznakom da su, prije belgijskih, i naslovnice njemačkih listova hvalile Macronove izraze  ljubavi  i prijateljstva prema Njemačkoj. Iz tih hvalospjeva teško je bilo razaznati kako je dobar dio izraza ljubavi prema Njemačkoj sigurno bio upućen priželjkivanom Merkeličinom nasljedniku (špekulira se da njemačka predsjednica neće ići do kraja mandata): financijašu  Friedrich Mertz-u, jer bi se on najbolje složio s predsjednikom Macronom koji ima sličan CV uspješnog  finacijaša (banka Rothschild).

Nakon Brexita, Trumpa i Salvinija,  jasno je da su njemačko-francuski savez i «progresističko-računovodstvena» čvrsta europska vlada nužne za opstanak  europskog financijskog sustava kakav poznajemo, kao i za održanje skupe briselske tehnokratske strukture.

Sve europske vlade strahuju od kontaminacije sveukupnog EU prostora «žutim prslucima».

Izravno iz Pariza: Šesti dan prosvjeda – NEPREMOSTIV JAZ IZMEĐU FRANCUSKE ODOZGO I FRANCUSKE ODOZDO

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like