Propala zadnja nada protivnika „Sjevernog toka 2“: šefica CDU – plinovod će se izgraditi

Nedavno izabrana predsjednica najjače njemačke političke stranke CDU, koja je na toj dužnosti zamijenila saveznu kancelarku Angelu Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, još se prigodom stupanja na čelo te stranke prilično negativno izjašnjavala o rusko-njemačkom (europskom) plinovodu „Sjeverni tok 2“. Moglo bi se reći kako je tada izgledalo da se i u Njemačkoj, nakon naglog pada popularnosti Angele Merkel i njenog posljedičnog napuštanja utjecajne prve fotelje CDU-a sve iznova slaže prema američkim željama i interesima i da od sada u SAD-u eto postoji Trump, a u Njemačkoj Kramp!

To je poglavito bilo vidljivo nakon izbijanja napetosti u Azovskom moru i ruskog zarobljavanja ukrajinskih brodova i uhićenja njihovih mornara krajem studenog prošle godine. Takvim je stavovima čelnica najjače njemačke političke stranke pobudila nade protivnika spomenutog plinovoda, prije svega onih iz istočnih članica EU, kao i Ukrajine, a naravno, i Sjedinjenih Država koje, kao najutjecajnija svjetska sila i predvode kampanju o zaustavljanju njegove izgradnje, želeći smanjiti dotok ruskog plina na europsko tlo i osigurati njegovu supstituciju američkim ukapljenim plinom, sve to zapakirano unutar fraza o ruskoj sigurnosnoj prijetnji i prevelikoj europskoj energetskoj ovisnosti o Rusiji. Ali čini se kako su i te posljednje, ionako slabašne nade za stopiranje plinovoda „Sjeverni tok 2“, od danas posve iščezle.

Naime, čelnica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je kako će plinovod „Sjeverni tok 2“, neovisno o svim sporovima vezanim uz taj projekt, biti izgrađen. „Ma kako sporan bio projekt (tog) plinovoda, treba biti realan i reći, kako se njega više ne može zaustaviti. Postoje sporazumi, postoje dozvole“, kazala je Karrenbauer, dodavši, kako se radi o „ekonomskom projektu“ kojeg je počela druga vlada. Što se tiče suradnje s Rusijom, čak i u vrijeme hladnog rata gospodarski odnosi između Njemačke i Rusije su se očuvali, kazala je čelnica CDU, dodavši, kako postoji puno zemalja koje su zainteresirane za ovaj projekt. „Tome se nadovezuju partneri, poput SAD-a, koji također, vidljivo, slijede vlastite političko-ekonomske interese“, naglasila je Annegret Kramp-Karrenbauer.

Prema njenom mišljenju, pitanje ovisnosti Njemačke i EU o ruskom plinu je „zakonito“, ali Njemačka se sprema za izgradnju terminala za prijam američkog ukapljenog plina. „Zato ne smatram velikom tu opasnost  o ovisnosti (o ruskom plinu)“, zaključila je njemačka političarka i čelnica CDU.

Nakon njemačko-francuskog sporazuma od prošlog petka, o tzv. europskoj plinskoj direktivi, kojom se i formalno, Njemačkoj, kao krajnjoj točci EU na čije tlo dolazi taj podmorski plinovod, omogućuje rješavanje njegove sudbine kroz mogućnost (ne)primjene EU direktive (koja se odnosi na to da vlasnik plinovoda, a to je ruski Gazprom, ne može istovremeno biti i glavni dobavljač tog energenta na teritorij EU), izgradnja tog plinovoda praktički je i zajamčena. Prije dva dana, 12. veljače, njemački ministar vanjskih poslova Peter Altmaier je, pozdravljajući spomenuti njemačko-francuski sporazum, izjavio, kako je sa sporazumom Berlina i Pariza o „Sjevernom toku 2“ suglasno 90% članica Europske unije.

A drugog riješenja, jednostavno, i nije moglo biti jer bi, u tom slučaju, po EU prijetila realna i po nju potencijalno razarajuća vjerojatnost da se Njemačka i Rusija odluče za samostalni nastavak izgradnje tog baltičkog plinovoda, ignorirajući predložene zakonske izmjene unutar tzv. trećeg energetskog paketa EU koji se odnosi na naprijed spomenuta ograničenja na plinovode koji će se, u buduće, iz drugih država protezati na teritorij EU, i za što će trebati suglasnost svih zemalja članica Unije.





Altmaier: Njemačka je mirna glede budućnosti „Sjevernog toka 2“

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like