Sophie Mangal: Zašto SAD opet prebacuju ISIL-ove teroriste iz Idliba u Afganistan?

Donosimo komentar američke novinarke Sophie Mangal, vanjske suradnice portala Geopolitika News, koja se aktivno bavi sirijskom i ukupnom bliskoistočnom problematikom:

Nedavne intenzivne borbe i ofanzivne akcije u Idlibu dokazuju gubitak ideje američkog vodstva. Štoviše, to je danas glavna tema koja govori o rizicima nove ere američkog izolacionizma i nedostatku američkog vodstva u svijetu.

Rat u Siriji uistinu najvjerojatnije ide do kraja. Bit će više nereda, s vjerojatnošću da ratovi skoro uvijek završavaju uništenjem – ali s jasnim ishodom. Islamska država, uz sektaške salafite financirane i naoružane od strane SAD-a ušli su u povijest, ali u povijest Sirije.

Washington bi u ovom trenutku napravio sve što je u njegovoj moći kako bi spasio svoj ugled. On će vjerojatno udariti po Assadovim objektima ili pokušati iskoristiti kurdsku kartu. Ukoliko bi Sjedinjene Države usvojile tradicionalnu britansku politiku „dijeljenja i osvajanja“ za pokušaj etničkog i religijskog okupljanja kurdskih i sirijskih frakcija poduprjetih od Turske, okupacija SAD-a nikada neće moći stvoriti siguran teritorij.

Ali SAD su danas previše zabrinute kako će ostaci ISIL-a uskoro biti eliminirani u Idlibu i diljem Sirije. Zato su dužnosnici CIA-e i Pentagona sada na putu preusmjeravanja džihadista u koje su usmjerene materijalne investicije. Salafiti imaju previše znanja i oni će biti korisno upotrebljeni za destabilizaciju procesa konsolidacije demokracije u Afganistanu. Dakle, SAD će ubiti dvije ptice jednim kamenom. Dakle, dok ISIS-ovi ciljevi nestaju u Iraku i Siriji, američke vojne promjene se usredotočuju natrag u Afganistan, koji trenutačno pati od političke, socijalne i sigurnosne nestabilnosti zbog aktivnosti talibana i islamskih državnih terorista.

Činjenicu je dokazao načelnik iranskog glavnog stožera, general-bojnik Mohammad Hossein Baqeri. Optužio je SAD za prebacivanje ostataka ISIS-a u Afganistan. Kazao je kako će ISIS biti zadužen za preuzimanje kontrole prometa heroina u Afganistanu. Štoviše, nakon što je navodno ubijen Abu Sayed Orakzai, šef ISIS-a u Afganistanu, također poznat kao Sad Arhabi, novi val terorističkih napada zapljusnuo je tu zemlju. Islamska država u Khorasanu, afganistanskoj grani ISIS-a, intenzivirala je napade visokih profila u kojima su već ubijene stotine civila. Tako je agencija „IS“ Amaq izvijestila kako je ISIL preuzeo odgovornost za napad buldožerom koji pripada afganistanskoj vladi u Jalalabadu, u Nangarharu. Broj poginulih penje se na 68 osoba u samoubilačkom napadu u Nangarharu, dok ih je 165 ranjeno, izvijestio je 1TVNews.





Američke vojne snage nastavljaju niz nesputanih, ilegalnih helibornih operacija kako bi spasili teroriste i zapovjednike ISIS-a iz Deir Es-Zoura, Hasake, Raqqe i sada su na putu da rade to isto s ISIS-om u Idlibu. Svi su znali kako priča o Idlibu nije priča o uspjehu SAD-a, ali u Afganistanu, čini se, sve počinje ispočetka.

Sophie Mangal: Američka „freelance“ novinarka, suradnica istraživačkog portala OrientalReview.org. i članica Inside Syria Media Center. Mangal živi u SAD-u, u Sjevernoj Karolini, gdje je i završila novinarstvo i medijske studije na University of North Carolina. U fokusu njenog interesa je izbjeglička kriza u Europi, kao i komparativna analiza Sirijskog sukoba i krize na Balkanu.

 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like