Trump naveo uvjete za ukidanje sankcija Rusiji

U ekskluzivnom intervjuu za Reuters, američki predsjednik Donald Trump osvrnuo se i na odnose s Rusijom i kazao kako je on spreman ukinuti sankcije protiv Moskve ukoliko Rusija bude surađivala sa Sjedinjenim Državama.

Konkretno, kazao je kako Moskva mora poduzeti korake prema zajedničkom radu s Washingtonom po pitanju Sirije i Ukrajine.

Trump kao uvijete za ukidanje sankcija ne spominje niti „aferu Skripalj“, niti rusko „miješanje“ u američke izbore, ali i ti – reducirani uvjeti koje bi Moskva, prema njemu, sada trebala ispuniti, vrlo su čudni: naime, nije nikakva tajna kako je ruski čelnik Vladimir Putin, još uoči ruske intervencije u Siriji, u svom govoru u Glavnoj skupštini UN-a (ali i kroz bilateralne kontakte na razinama ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja), pozivao SAD na zajedničku akciju i borbu protiv „Islamske države“ u Siriji i šire ali je taj prijedlog tadašnji američki predsjednik Obama s prezirom odbacio, nazivajući ga ruskom slabošću i strahom, a Rusiji je predvidio upadanje u novi „afganistanski“ glib. Slično je bilo i po pitanju Ukrajine, gdje je Putin ne jednom tražio da se oko njegovog rješavanja na službenoj razini uključe i SAD. Međutim Washington je uvijek formalno naglašavao kako se radi o europskom problemu i da ga ona treba i riješavati zbog čega nije želio ući u sastav  tzv. normandijske četvorke (Rusija, Njemačka, Francuska i Ukrajina), formirane u svrhu iznalaženja riješenja  ukrajinskog sukoba.  S druge strane Rusija je često naglašavala kako se problem Ukrajine ne može riješti bez sudjelovanja SAD-a koji ima veliki i presudni utjecaj na tamošnju vodeću političku i državnu elitu.

Dakle, s obzirom na ovako postavljene, gore navedeneTrumpove uvijete, većeg problema za suradnju dviju vojnih supersila ne bi trebalo biti. Međutim, drugo je pitanje, s obzirom na u međuvremenu drastično promijenjene okolnosti i u Siriji i Ukrajini u odnosu na one iz doba Obamine administracije, na što bi se sada svela ta suradnja i čime bi se u ovim uvjetima „trgovalo“, jer je sasvim jasno kako su te dvije riječi („suradnja“ i „trgovina“) u ovom slučaju sinonimi.

Osim toga, važno je naglasiti kako Trump samostalno može ukinuti samo dio proturuskih sankcija koje su u nadležnosti predsjednika. Ostale je izglasao Kongres u sklopu zakona „O suprostavljanju  protivnicima Amerike kroz sankcije“ i njih predsjednik nema pravo ukinuti bez suglasnosti s američkim zakonodavcem. A s obzirom na sadašnji omjer snaga u Kongresu i ukupnu atmosferu u tom tijelu američke vlasti u odnosu prema Rusiji, to je vrlo teško za očekivati. O tome bi se jedino moglo govoriti u slučaju da pro-Trumpova struja odnese pobjedu na izborima za Kongres u studenom ove godine.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like