Uspjeh pregovora SAD-Kina stvarnost ili fikcija? Manipulacija tržištima lažnim optimizmom

Proteklih tjedana svjedočimo nizu optimističnih izjava iz najvišeg političkog vrha SAD-a i nešto manje Kine, o tome, da se trgovinski pregovori između dviju strana nalaze u završnoj fazi i da će se raditi o sporazumu koji će de facto promijeniti ne samo gospodarske odnose između dviju zemalja nego i čitavi svijet. A vijesti o tome predstavljaju izvrstan povod za pozitivne trendove na tržištima na jednoj ili drugoj strani, a sve to, nerijetko, izgleda kao banalna manipulacija.

Sinoć, kada je trgovanje na američkim burzama bilo pri kraju, savjetnik američkog predsjednika Larry Kudlow izjavio je kako se današnji pregovori s Kinom nastavljaju i kako je on veliki optimist. Tržište kao da nije primjetilo tu izjavu ali se najzanimljivije dogodilo slijedeće jutro. Tako oko 3 sata u jutro The Financial Times objavljuje gotovo to isto što je izjavio Kudlow i reakcija tržišta biva automatska – porast vrijednosti najvažnijih američkih fjučersa. Ali tehnologija manipulacije bila je vidljiva u slijedećem: kada se pročita naslov u FT koji glasi „SAD i Kina riješili većinu pitanja o trgovinskom sporazumu“ odmah se logički pomisli kako su dvije zemlje vrlo blizu potpisivanju tog sporazuma pa je pozitivna reakcija tržišta i više nego razumljiva. Međutim,  ako otvorite naslovnu vijest i počmete čitati njezin sadržaj, uviđate kako se uopće ne radi o tome. FT, tako, navodi, da se SAD i Kina još uvijek ne mogu dogovoriti o glavnim pitanjima – carinama na kineske proizvode u uvjetima mehanizma koji bi trebali primorati Kinu na ispunjenje preuzetih obveza iz budućeg sporazuma.

FT, pozivajući se na svoje izvore, piše slijedeće: „90% dogovora je zaključeno, ali zadnjih 10% je njihov najsloženiji dio i on traži kompromise s obiju strana.“ Drugim riječima, nikakvog ključnog napretka nema. Naime Trumpove prijetnje o očuvanju carina kao mehanizma za prinudu Kine za ispunjenje njezinih obveza su ono na što Peking neće ići ni pod kojim uvjetima, tim više što posljednji podaci govore o oživljavanju kineskog gospodarstva.

I tako, Trumpove prijetnje s početka prosinca prošle godine, izrečene pred summit G20 u Buenos Airesu, kako će protiv Kine uvesti nove carine ukoliko se sporazum ne potpiše do 1. ožujka, ostale su samo mrtvo slovo na papiru. Kina na ucjene jednostavno ne pristaje pa je Trump bio primoran kazati kako se pregovori odvijaju pozitivno, da je vidljiv značajan napredak i da se zato nove carine neće uvoditi. Naravno, stvar je u tome da bi na nove američke carine Peking odgovorio simetričnim mjerama na američke proizvode, a takav scenarij ne odgovara niti jednoj od strana. Nakon toga utjecajni američki poslovni mediji, poput The Wall Street Journala, objavljuju vijest kako će se američko-kineski sporazum potpisati 27. ožujka na Floridi od strane predsjednika Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, a sam Trump na svom tviteru objavljuje kako će o tom super-sporazumu Amerikanci pričati još godinama. Međutim, i taj je rok prošao, a opet slijedi obrat. Stiže nova Trumpova izjava kako će se sudbina trgovinskog sporazuma riješavati u slijedeća tri-četiri tjedna. Sada se, opet, kao najrealniji rok za njegovo potpisivanje spominje mjesec lipanj.

Bilo kako bilo, sve su ovo znaci kako nikakvog značajnijeg napretka u ključnim trgovinskim problemima između dviju mega-ekonomija zapravo i nema, a optimizam u konačan uspjeh sada odgovara i jednoj i drugoj strani zbog pozitivnog efekta na njihova tržišta, kao, i uostalom, i na tržišta čitavog svijeta koji strahuje od razornih posljedica eventualnog totalnog trgovinskog rata između Washingtona i Pekinga. Naravno, sve ovo ne znači kako do stvarnog potpisivanja međusobnog sporazuma jednom neće i doći. Štoviše. Ali on će svakako biti puno uravnoteženije prirode nego što se to do sada moglo iščitavati iz objava američkih medija. U suprotnom, već bi sve bilo riješeno puno ranije.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like