Zoran Meter: Britanske ige – London razmišlja o uvođenju sankcija protiv Rijada

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas kako je spremno uvesti sankcije protiv Saudijske Arabije. Međutim, u tome postoji i jedan veliki „ali“: ukoliko se dokaže umješanost saudijske vlade u ubojstvo novinara Jamala Khashoggija! „Mi razmatramo s partnerima u EU potencijal globalnog režima sankcija EU zbog kršenja ljudskih prava“, izjavio je za CNBC glasnogovornik britanskog MVP.

Podsjećamo kako je njamačka vlada prije nekoliko dana donijela odluku o obustavljanju prodaje oružja saudijskom režimu, kao odgovor Berlina na ubojstvo Jamala Khashoggija. Pri tom nije naveden rok djelovanja tog sankcijskog poteza, međutim, savezna vlada je objavila kako poziva i vlade drugih država EU da slijede njezin primjer. Njemačka je, također, uvela i zabranu ulaska u zemlju za 18 saudijskih državljana, a isto je učinila i Francuska.

Međutim, britansko MVP objavilo je kako će prije poduzimanja bilo kakvih konkretnih mjera pričekati i rezultate istrage turskih istražnih tijela o ovom slučaju, a da će „potezi Velike Britanije i njezinih saveznika ovisiti o dva čimbenika: prvo, o vjerodostojnosti završnog objašnjenja Saudijske Arabije, i drugo, o našem uvjerenju da se tako užasno zlodjelo ne može i neće ponoviti“.

Ali tako sročeno priopćenje Ministarstva vanjskih poslova jedne ugledne i utjecajne zemlje izaziva u najmanju ruku nove dvojbe i nova pitanja: ako se u sročenoj izjavi Londona traži jamstvo saudijskih vlasti, o tome, da se tako gnjusan zločin više nikada neće ponoviti, ne znači li to da se indirektno i priznaje kako je upravo vlada u Rijadu za njega kriva i odgovorna? Nije li, u protivnom, u najmanju ruku neobično tražiti od bilo koje države i njezine vlade jamstvo da se neće ponoviti neki zločin u kojem ona nije niti sudjelovala, već je to djelo neke kriminalne organizacije ili pojedinca, jer niti jedna vlada na svijetu takvo jamstvo dati ne može? S druge strane, u tom se istom priopćenju britanskog MVP navodi, kako će London po tom pitanju postupiti kao i njegovi saveznici! Pa nisu li Njemačka i Francuska upravo to, ili su saveznici samo onda kada odgovara britanskim nacionalnim interesima i obratno?

Zato se u ovom priopćenju službenog Londona puno prije radi o njegovoj želji da se čitava stvar što duže razvlači (a taj će rok ovisiti, kako se navodi, o brzini rada turskih istražnih tijela, kojima će onda Velika Britanija i vjerovati!), a u međuvremenu možda i zaboravi. Jer u svemu ovome, slično kao i u položaju američkog predsjednika Donalda Trumpa po tom pitanju, ne treba zaboraviti kako je Velika Britanija, poslije SAD-a vodeći izvoznik suvremenog naoružanja u Saudijsku Arabiju, a bilateralni se ugovori sklapaju u desecima milijardi dolara. Naravno, teško se toga odreći, neovisno i o moralnim načelima ali i činjenici da ih je, svih skupa, ovim zločinom u saudijskom generalnom konzulatu u Istanbulu Rijad doveo u vrlo neugodnu poziciju i prema domaćoj javnosti i prema političkim oponentima. Ne vjerujem kako političko vodstvo Velike Britanije i njezin vojno-industrijski kompleks tu neprijatnost neće uspjeti otrpjeti. Barem dok to, za sada, uspjeva i Trumpovoj administraciji, i to usprkos izvješća američke CIA-e od prošloga petka, u kojem je eksplicite naveden „veliki stupanj vjerojatnosti“ kako je zapovjed za ubojstvo Jamala Khashoggija mogao dati osobno prijestolonasljedni princ Muhammed bin Salman. Naravno da je saudijski državni vrh to CIA-ino izvješće odmah odbacio kako lažno (ministar vanjskih poslova Adel Al Jubeir), jer što je drugo mogao i učiniti?

Zbog svega ovog uopće ne iznenađuje kako je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, govoreći sredinom listopada o mogućim sankcijama protiv Rijada zbog Khashoggijevog ubojstva, odmah podsjetio i na onu, već dugo znanu frazu o „strateškom partnerstvu“ Velike Britanije i Saudijske Arabije.  A „psi laju-karavane prolaze“, najčešće je korištena fraza u praktičnom djelovanju visoke politike, ne samo one u Velikoj Britaniji, kada su u pitanju afere koje ugrožavaju „nacionalne interese“. Jer pod krinkom zaštite nacionalnih interesa danas se, možda više nego ikada ranije (najviše zbog utjecaja na mainstream medije) može provući uistinu sve što vladajuće elite i požele.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like