Zoran Meter: TOP VIJEST: EU osnovala tvrtku za neometano poslovanje s Iranom, zaobilazeći sankcije SAD-a!

EU je uspostavila mehanizam za zaštitu od američkih sankcija! Francuska, Velika Britanija i Njemačka, ignorirajući prijetnje Sjedinjenih Država, otvaraju tvrtku za neometano poslovanje s Iranom i zaštitu od sankcija koje je Washington uveo protiv Teherana i inozemnih tvrtki koje s njim budu surađivale.

Tvrtka će biti registrirana u Francuskoj, menadžment će biti u Njemačkoj, a uprava u Velikoj Britaniji. Vlade Francuske, Velike Britanije i Njemačke javljaju se u svojstvu njezinih osnivača. Jučer je francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio kako će taj mehanizam početi s radom tijekom idućih nekoliko dana.

O uspostavi posebnog instrumenta za obilazak američkih sankcija (SVP) vodeće zemlje EU govore od rujna 2018. g. i najave američkog uvođenja sankcija protiv iranskog energetskog sektora početkom studenog. Početno se govorilo o uspostavi neovisnog europskog platnog sustava, identičnog SWIFT-u (koji je, usprkos proklamiranoj političkoj neutralnosti, zbog ovisnosti o dolaru podlegao američkim pritiscima i blokirao svoje mrežne bankarske usluge Iranu), ali se očito na kraju odlučilo za varijantu „B“, kako je i niže objašnjeno.

Jedan od glavnih ciljeva spomenute tvrtke je davanje mogućnosti Iranu uvoza životno nužnih prehrambenih proizvoda i lijekova po dostupnim cijenama. Pa iako se to izrijekom ne spominje, vjerojatno će se ići na varijantu kupovine iranske nafte u zamjenu za proizvode, slično kako Iran radi i s Rusijom kroz već uhodani model „nafta za proizvode“, bez bilo kakvog novčarskog učešća i transakcija.

Američki The Wall Street Journal navodi, kako su tri europske zemlje počele proces registracije tvrtke nakon nekoliko mijeseci razmatranja varijanti osnivanja platnoga kanala, koji bi omogućio trgovinu između europskih i iranskih tvrtki bez potrebe neposrednih financijskih transakcija. Na ovaj način Europska unija je odlučila uvjeriti Iran u nužnost očuvanja nuklearnog sporazuma iz 2015. g., nakon što je američki predsjednik Donald Trump SAD-e iz njega jednostrano povukao i obnovio stare i uveo nove sankcije protiv Teherana.

Podsjećam kako je Iran s nestrpljenjem iščekivao novi europski mehanizam za nastavak međusobne trgovine do kraja prošle godine i postojano zahtijevao konkretnu europsku akciju, a ne samo deklarativne namjere. Teheran je, u protivnom, spominjao i obnovu svog nuklearnog programa tj. svoje povlačenje iz nuklearnog sporazuma, koji, nakon povlačenja SAD-a i nakon što EU ne bi mogla napraviti ništa konkretno po pitanju sprječavanja posljedica američkih sankcija, ionako više ne bi imao nikakvoga smisla. Osim toga, treba naglasiti kako je u prvih 9 mjeseci 2018.g., usprkos svemu, trgovinska razmjena između EU i Irana povećana za 7,5% i iznosi gotovo 14,8 milijardi eura. Pri tom iranski izvoz nadvisuje onaj europski. Iran je izveo u EU roba u vrijednosti od 8,3 milijarde eura, a iz nje uvezao proizvoda za 6,5 mlrd. eura.  Teheran EU predlaže i ukidanje međusobnih carina.





Tri najsnažnije europske države odlučile su realizirati ovaj projekt, čak i usprkos nehtjenju niza manjih članica EU da se suprostave SAD-u zbog straha od izloženosti njegovim sankcijama i kaznama. Pojedini analitičari smatraju kako od ovog europskog poteza koristi mogu imati i kineske i ruske tvrtke koje će se, možda, također, u trgovini s Iranom moći koristiti uslugama spomenute posebne europske tvrtke i time izbjeći dodatne rizike od izlaganja američkim sankcijama. A sve to skupa može imati još snažniji globalni učinak u svezi započetog, ali još uvijek prilično skromnog procesa globalne dedolarizacije u poslovnim odnosima i daljnjem smanjenju rizika od američkih političkih pritisaka na biznis.

Rezime:

Međutim, iako se u konkretnoj vijesti o osnivanju europske specijalizirane tvrtke ne spominje nafta i njezin izvoz iz Irana u EU, dobro je znano kako je primarni cilj upravo ona. Najmoćnije EU države žele omogućiti daljnji neometani uvoz cjenovno povoljne i kvalitetne iranske nafte na europsko tržište, s obzirom da je s početkom studenog 2018. g. Washington uveo sankcije i protiv iranskog energetskog sektora i svih onih koji s njim po tom pitanju budu dalje surađivali. A EU je jedna od 5 najvećih svjetskih uvoznica iranske nafte. Osim toga, Trumpova administracija je pod vanjskopolitičkim pritiskom ipak odustala od početne rigorozne primjene tih sankcija i omogućila za 8 svjetskih država daljnji, neometani uvoz iranske nafte, ali samo do kraja ožujka ove godine. Radi se o Kini, Indiji, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Turskoj, Grčkoj i Italiji. Iz toga je razvidno kako je Washington „umjetno“ razdjelio članice EU na privilegirane i one neprivilegirane zemlje po pitanju vremenski ograničene suradnje s Iranom, s čim se najjače zemlje EU ne mogu pomiriti. Jer njihove velike, ne samo energetske tvrtke, već su se ionako povinule pred SAD-om i povukle iz unosnih ugovora već ranije sklopljenih s Teheranom, poput francuskog Totala, njemačkog Daimlera i europskog konglomerata Airbusa. Osim toga, za nastavak kupnje iranske nafte i nakon ožujka ove godine već se pobrinula i jedna Indija. New Delhi je nedavno s Teheranom sklopio sporazum o trgovini naftom u svojoj nacionalnoj valuti rupijima. EU, očito, ne želi ostati izvan „igre“ i pod svaku cijenu nastoji osigurati (barem privid) globalnog i gospodarski konkurentnog igrača s glavnim svjetskim silama. Međutim, do sada je to činila vrlo bojažljivo, očito kalkulirajući „pluseve“ i „minuse“, slično kako su se europske elite uvijek i ponašale u složenim povijesnim okolnostima, kada bi se, u pravilu, priklanjale najjačim igračima, makar i onima diktatorskoga tipa (od Napoleona do Hitlera). Ali očito je kako se još ne zna tko će u ovom cjelokupnom globalnom kaosu na kraju i izići kao pobjednik (a uvijek može doći i do nekog kompromisa između najvećih igrača) te EU sada mora preuzeti puno veći rizik ukoliko želi opstati na globalnoj geopolitičkoj sceni kao samostalan čimbenik i pouzdan poslovni partner. Reakciju Washingtona na ovu vijest još uvijek čekamo.





EU našla način za obilazak protuiranskih sankcija SAD-a. Start za nekoliko dana

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like