Američki senatori traže oštro kažnjavanje Kine zbog COVIDa-19, uključno i otpis američkog duga

Američki senatori pozvali su na kažnjavanje Pekinga zbog prikrivanja informacija o epidemiji koronavirusa u Wuhanu, koja je pokrenula globalnu pandemiju.

Prema riječima senatorice Marshe Blackburn, dio američkog duga koji se nalazi u rezervama kineske Središnje banke, morao bi biti otpisan. Tu inicijativu podržao je i senator Lindsey Graham (naslovna foto), koji je u programu Fox Newsa izjavio slijedeće:

„To je već treća pandemija iz Kine. One dolaze s tih prljavih tržnica, gdje su miševi i majmuni s virusom, koji se potom prenosi kroz hranu.“

Istodobno je senator Josh Hawley  u suradnji s trojicom kolega već službeno podnio zakonski prijedlog o nužnosti međunarodne istrage o djelovanju Pekinga u vrijeme epidemije koronavirusa, kao i osnovanje „mehanizma za isplatu kompenzacija“.

Podsjećamo: jača američki pritisak usmjeren prema Kini i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji – WHO – kao navodnim glavnim krivcima za širenje koronavirusa COVID-19 po svijetu. Do sada se uglavnom radilo o iznošenju individualnih mišljenja od strane pojedinih političara, uključno i predsjednika Donalda Trumpa, kao i medija, u kojima se onda optuživalo Peking za prikazivanje neistinitih podataka o epidemiji, nepravodobno i nedovoljno činjenje s ciljem njezinog sprječavanja i sl. I dok je Trump prije dva dana izjavio kako SAD obustavljaju daljnje financiranje WHO-a, Senat, u kojemu većinu imaju republikanci, sprema se za svoju osvetu Kini. (više o svemu pročitajte na linku ispod teksta)

Vrlo zaoštrena retorika između Washingtona i Pekinga vezano uz pandemiju koronavirusa prijeti daljnjom eskalacijom već ionako vrlo složenih odnosa između dviju najmoćnijih država svijeta, u koje Washington sada želi uvući i svoje saveznike i partnere, ali i ostali svijet nudeći im navodnu šansu za prisilnu naplatu od Pekinga svih šteta nastalih aktualnom pandemijom.





Zoran Meter: Senat zbog pandemije pokreće istragu protiv Kine iako je presuda već donešena

 





Komentari

komentar

You may also like