Američko-kineske optužbe oko pandemije COVID-19 idu dalje

Nastavljaju se politička prepucavanja na relaciji Washington-Peking po pitanju krivnje za pandemiju koronavirusa COVID-19. Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u intervjuu za Reuters izjavio kako razmatra različite varijante posljedica po Kinu vezano uz navedeno pitanje, danas je reagiralo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova. Njegov glasnogovornik Geng Shuang kazao je kako je, „što se tiče odgovornosti“, Kina ne jednom kazala kako je „virus zajednički neprijatelj čovječanstva“ i da je i sama „Kina također država koja je stradala“ od COVIDa-19. „Odgovorne osobe u SAD-u moraju jasno razumjeti kako je njihov neprijatelj virus a ne Kina“, kazao je Shuang. Također je pozvao međunarodnu zajednicu na ujedinjenje oko ovog problema.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump u više je navrata govorio kako ne isključuje verziju o tome da je koronavirus nastao u istraživačkom laboratoriju u kineksom gradu Wuhanu, a nije isključio niti mogućnost kažnjavanja Kine ukoliko se utvrdi da je ona svjesno činila propuste i obmanjivala međunarodnu zajednicu vezano uz epidemiju na svom tlu. Tu je istragu nedavno službeno pokrenuo američki Senat, a osim Kine, pod američkom sumnjom za neadekvatnu reakciju na ovu zdravstvenu krizu nalazi se i Svjetska zdravstvena organizacija – WHO, koju su, zbog toga, SAD nedavno i odbile nastaviti financirati. S druge strane kineska vlada tvrdi kako je od samoga početka bila transparentna pri čemu priznaje početne nespretnosti vezano uz precizne brojeve oboljelih i umrlih s obzirom na zamah krize i nužnost poduzimanja žurnih i do sada neviđenih mjera protuodgovora na neku zdravstvenu krizu. Drugim riječima Peking smatra kako se njegov jedinstveni sustav poduzetih mjera testirao u hodu i da su greške u početnoj fazi, kada se nisu uspjele statistički registrirati sve umrle i oboljele osobe u Wuhanu (zbog čega je njihov službeni broj bio znatno manji od nedavno priznatog) posve razumljive i da nemaju nikakve veze s namjernim činjenjem.

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trenutačno je u svijetu više od 3 milijuna zaraženih i gotovo 208 tisuća umrlih osoba od infekcije COVID-19. Prema podacima uglednog američkog Hopkinsovog instituta ti su brojevi još veći, i iznose 3,2 milijuna zaraženih i 228 tisuća umrlih osoba.

Prema broju oboljelih i umrlih Sjedinjene Države nalaze se na 1. mjestu, a slijede ih po redu: Španjolska, Italija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Turska, Rusija, Kina, Iran i td.

 

Komentari

komentar
You may also like