Coronavirus ruši cijene nafte i gura svjetsko gospodarstvo u recesiju! Trump optimist – po SAD

Prvi put od početka prošle, 2019. godine, cijene nafte sorte Brent snizile su se ispod 53 dolara za barel. Svako novo priopćenje o širenju coronavirusa diljem svijeta izaziva novi val rasprodaja na burzama, zaustavlja radove u tvornicama, ruši logističke trgovinske lance (opskrbu), a sve skupa prijeti ulaskom svjetske ekonomije u recesiju.

U sličnom je tonu bila i izjava bivše predsjednice američkih Federalnih Rezervi Janet Yellen, koja je kazala, kako, ovisno o razmjeru proširenja coronavirusa, gospodarske posljedice mogu imati značajan utjecaj na Europu i gurnuti Sjedinjene Države u recesiju. Njene riječi objavio je Bloomberg u svom članku od  27. veljače.

Nouriel Roubini, profesor ekonomije, globalno poznat kao prva osoba koja je predskazala svjetsku gospodarsku krizu 2008.g., upozorio je u svojoj kolumni u The Financial Timesu na zablude koje postoje u svijetu u svezi coronavirusa COVID-19.

Roubini, tako, tvrdi, kako su investitori previše mirni i samouvjereni, neovisno na rasprodaje dionica koje su počele u siječnju, i kada su se pojavila prva priopćenja o mogućoj epidemiji coronavirusa. Prema njegovom mišljenju, raste rizik za usporavanje rasta globalne ekonomije, što će dovesti do zastoja u mnogim državama, pada razine prihoda i do nove globalne krize. „Investitori sebe obmanjuju u svezi toga koliko će ozbiljan biti vrhunac koronovirusa. Bez obzira na veliku rasprodaju na burzama ovoga tjedna, ono lošije je tek pred nama“, izjavio je, ni malo optimistički, Roubini.

Ali vratimo se opet na naftu. Širenje coronavirusa u Kini je dovelo do pada industrijske proizvodnje, a time i smanjenja potražnje za naftom i plinom. Ovo posljednje prijeti teškim posljedicama i za američke proizvođače ukapljenog (LNG) plina čija se prodaja i profit temelje najviše na izvozu u Kinu i druge azijske zemlje gdje je za tim oblikom prirodnog plina veća i potražnja i cijena u odnosu na europsko tržište. Međutim Kina je reducirala daljnje isporuke američkog LNG-a, a ukoliko se coronavirus nastavi širiti u opasnosti će biti i kinesko izvršenje prve faze američko-kineskog trgovinskog sporazuma s početka siječnja ove godine, u kojemu se Peking, između ostaloga, obvezao i na pojačanju kupnju američkih energenata, prije svega LNG-a. Kineska vlada sada jednostavno tvrdi kako zbog zaraze i manjka radne snage u njezinim terminalima nema mogućnosti za primanje novih LNG tankera ali i otvoreno govori kako za novim uvozom toga energenta Kina nema potrebe. Slično je i s Južnom Korejom i Japanom, također velikim uvoznicima američkog LNG-a.

Danas su naftni fjučersi za svibanj za sortu Brent na londonskoj burzi ICE Futures pali za 1,5% i iznose 52,03 dolara za barel. Cijena ugovora za američku naftu WTI s isporukom u travnju na njujorškoj burzi NYMEX pala je također za 1,55 i sada iznosi 48,01 dolar za barel.
A prema najnovijim saznanjima coronavirus je stigao i u Brazil, zbog čega je glavni burzovni index u Sao Paulu pao za čak 7%, što je najveći pad u posljednje 3 godine. Brazilska valuta real pala je na novi povijesni minimum, a njezin pad nije mogla u potpunosti kompenzirati niti brazilska središnja banka. Real je na burzi izgubio više od 1%.

Istodobno se na Wall Streetu investitori opet spašavaju bijegom. Bilo kakav pad indeksa oni koriste kao mogućnost za povlačenje iz burzovnih aktiva. Upravo tako su se odvijali procesi i na proteklom otvaranju burze. Indeksi su najprije počeli rasti, ali su do kraja dana ušli u minus, a samo je Nasdaq završio u simboličkom plusu.

Ali već danas s otvaranjem fjučersa američki indeksi gube više od 0,5%. Ukupno od početka tjedna pad je iznosio gotovo 10%. Burzovni igrači nadaju se u potporu američkih Federalnih Rezervi, ali Jerome Powell i njegov tim još ne žure s pružanjem ruke pomoći.

„Sada možemo samo nagađati hoće li FED smanjiti kamatnu stopu. Ali ja vjerujem kako će FED učiniti sve što je nužno. Ako službenici smatraju da će ekonomija stradati od vrhunca virusa, FED će smanjiti kamatne stope već sada“, izjavio je stariji analitičar Bankrate.com Mark Hamrick.

Pa iako FED nastavlja kupovati obveznice državne blagajne na račun tiskanja novca u iznosu 60 milijardi dolara mjesečno, banke su u posljednje vrijeme gasile kredite, dobivene od rujna do prosinca prošle godine.

Štoviše, državna riznica uzima novac iz sustava rekordnom dinamikom, povećavajući količinu kredita. Posljednja 4 tjedna američko Ministarstvo financija izdalo je obveznica u vrijednosti 264,4 milijarde dolara, što je za čak 52 puta više nego za siječanj. Slijedeće zasjedanje državnog regulatora planira se tek za 17. i 18. ožujka, ali i za to vrijeme tržišta mogu pasti još snažnijne negoli je to sada slučaj.
Trump optimist što se tiče coronavirusa u SAD-u

I za kraj donosimo sinoćnju izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa o opasnosti od moguće epidemije coronavirusa u SAD-u. Njegovo obraćanje medijima uslijedilo je nakon objavljenog nezadovoljstva Kongresa potezima američke vlade vezano uz taj zdravstveni problem, za koje američki zakonodavac smatra da su prespori.

Trump je kazao kako će nadzor nad potezima američke vlade po pitanju coronovirusa preuzeti osobno potpredsjednik SAD-a Mike Pence. Pritom je nastojao umanjiti prijetnju epidemije unutar SAD-a (info: The New York Tiomes).

„Rizik za američki narod ostaje vrlo nizak. Najveći stručnjaci, koji postoje u svijetu, nalaze se u našoj zemlji upravo sada“, kazao je stim u svezi američki čelnik Donald Trump. I nekoliko predstavnika zdravstvenog sektora SAD-a, koji su s Trumpom zajedno bili na sinoćnjoj medijskoj konferenciji, poduprjeli su optimistički ton američkog vođe, ali su istodobno predložili i trezveniju procjenu moguće ugroze. Glavna zamjenica predsjednika Centara za nadzor i preventivu bolesti (CDC) Anne Schuchat, upozorila je kako će se broj zaraženih (u SAD-u) povećavati.

Zoran Meter: Coronavirus udara i po crkvi i po auto-industriji i po glupim ljudima

 

 

Komentari

komentar

You may also like