COVID-19 i na francuskom nosaču zrakoplova! Kako je virus došao na brod koji je bio na moru?

Foto: en.wikipedia.org

Ovih smo dana izvješćivali o pojavi koronavirusa na tri američka nosača zrakoplova (USS Theodore Rosevelt, USS Ronald Regan i USS Nimitz). Čini se, karikirano rečeno, kako su te vrste plovila COVIDu-19 posebno zanimljive, i da on pritom ne bira nacionalnu zastavu koja se nad njima vijori. A upravo o tome svjedoči i današnja vijest:

Francuski nosač zrakoplova FS Charles de Gaulle usmjerio se iz portugalskih voda prema svojoj bazi u Toulonu gdje bi trebao stići 23. travnja, nakon što je među članovima posade zabilježeno 40 slučajeva zaraze koronavirusom. Tim vojnih liječnika, prispjelih na brod s corona-testovima i s ciljem procjene stanja i utvrđivanja saznanja na koji se način virus „popeo“ na nosač zrakoplova, izjavio je kako oni „nemaju objašnjenja“ s obzirom da je posljednji put brod bio usidren u Brestu 15. ožujka, nakon čega se na njega više nitko nije ukrcavao. O tome u petak, 10. travnja, piše španjolski medij El Mundo. Inače, vijest o 40 zaraženih na FS Charles de Gaulle-u objavilo je francusko Ministarstvo obrane 8. travnja.

Stanje izoliranosti broda na otvorenom moru daje dobre mogućnosti za proučavanje širenja COVIDa-19 jer je dovoljno ustanoviti tko je „nulti“ pacijent kako bi se otkrio lanac zaraze, navodi španjolski medij. Inače, na brodu se nalazi 1760 članova posade, između njih i 20 medicinskih djelatnika. Zaraženi su smješteni u prednjem potpalublju, gdje je izgrađena izolirana zona, u koju može biti smješteno 127 osoba. U njoj se umjetno održava negativni tlak kako se zrak ne bi širio na ostale dijelove broda, slično kako se čini i na nosaču helikoptera Tonerre pri evakuaciji bolesnika s Korzike u Marseille.

Prema riječima francuske ministrice obrane Florence Parly, nosač zrakoplova se nalazi „u potpunoj bojevoj spremnosti i mogao bi nastaviti kretanje, ali smo odlučili osigurati se i smanjiti duljinu plovidbe“.

Prema današnjim podacima, u Francuskoj je zabilježeno 117 749 slučajeva zaraze koronavirusom. Do sada je umrlo 12 210 osoba, a ozdravilo ih je 23 206. Nakon SAD-a, Italije i Španjolske, Francuska je trenutačno najpogođenija zemlja COVIDom-19.





 

 

Komentari

komentar





You may also like