Ekspanzija antisemitizma u svijetu zbog koronavirusa

Foto: preuzeto s dnevno. hr

Koronavirus ne poznaje granice, nacije, vjeroispovjedi, on ne gleda ničije putovnice i ne pita nadležne službe kamo se smije a kamo ne kretati, niti za to traži dozvole. Zato i ne čudi da je njime zahvaćen gotovo čitavi svijet, naravno – i Izrael. A u toj je zemlji, prema najnovijim podacima izraelskog Ministarstva zdravstva, potvrđeno 1238 slučajeva zaraze koronavirusom Covid-19, 24 osobe su teško oboljele, a 32 imaju srednje teške oblike zaraze. Lakši oblik infekcije imaju 1144 pacijenta. Ukupno je 129 870 Izraelaca prošlo program karantene ili samoizolacije od početka pojave virusa u toj zemlji. Trenutačno se tamo u samoizolaciji nalazi oko 74 500 osoba.

Međutim, ako koronavirus, logično, ne zna granice, čini se kako ih ne znaju ni ljudska glupost niti ljudska mržnja. A još je gora kombinacija kada se to dvoje spoji. Ali, kako se čini, ta ubojita smjesa snižene razine ljudskog prirodnog intelekta i lošeg odgoja ili nedostatka obrazovanja sve više dolazi do izražaja i u ovim teškim vremenima koje proživljava naš svijet. Jer, ako je vjerovati izraelskom Ministarstvu strateškog planiranja, u svijetu se javlja nova „pandemija“ antisemitizma, poglavito u islamskim zemljama, i to upravo zbog globalne pandemije Covid-19. Izraelski portal Ynet piše kako su pojedini turski političari počeli optuživati Izrael za „proizvodnju i širenje koronavirusa“. To se vidi iz dokumentacije spomenutog izraelskog ministarstva, priopćio je u ponedjeljak, 23. ožujka, informativni portal Ynet.

Tako je Fatih Erbakan, vođa turske stranke „Rafah“ („Razvoj“), izjavio slijedeće: „Neovisno o tome što u nas ne postoje jasni dokazi, potpuno je jasno kako taj virus pogoduje ciljevima cionista za smanjenje broja svjetskog stanovništva.“ Inače, Fatih Erbakan je sin jednog od osnivača tzv. političkog islama, Nedžementtina Erbakana (1926.-2011.) – ideološkog učitelja sadašnjeg turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Pa iako se općenito zna kako roditelji nisu uvijek krivi za ono loše što kasnije u životu čine njihova djeca, isto se tako zna i kako „iver ne pada daleko od drveta“ tj. da kućni odgoj (i škola) ima veliku ulogu u budućem ponašanju naše djece, iako ga, na žalost, sve više potiskuje „odgoj ulice“. Međutim teško je vjerovati da je spomenutog Fatiha primarno odgajala ulica i da mu antisemitizam ipak nije „ucjepljen“ kućnim odgojom i školovanjem. Poglavito ako usporedimo njegovu spomenutu izjavu s izjavom njegovog oca Nedžementtina, a koju je citirao Ynet: „Cionizam – to je pettisućljetni mikrob, koji ljudima nanosi stradanja.“

Na turskim društvenim mrežama kontinuirano traje protuizraelska i antisemitska propaganda, koja je snažno intenzivirana upravo s pojavom koronavirusa. Tako se navodi primjer s video snimkom na kojoj turski vozač autobusa govori kako su sve epidemije posljednjih desetljeća u svijetu, poput ebole i drugih, proizvedene od strane farmaceutskih tvrtki, pri čemu postavlja pitanje, „kome pripadaju farmaceutske kompanije“? Odmah sam daje i odgovor: „Židovima, naravno!“  Razgovor prihvaća jedna putnica i govori kako „Židovi čine sve da unište tursku naciju“, dok jedan drugi putnik nadodaje: „Ne samo Turke, sestro. Oni će učiniti sve da svijet bace na koljena.“ Kratki dijalog završio je sam vozač, riječima: „U svakom slučaju Židovi su proklet narod.“

Izraelsko Ministarstvo strateškog planiranja navodi slijedeće: „Posljednjih godina svjedočimo posljedičnim rastom antisemitizma u svijetu. Globalna kriza u svezi sa širenjem koronavirusa može samo pojačati tu pojavu kroz napuhavanje novih neutemeljenih teorija zavjere.“ Osim Turske, gdje je to svakodnevna pojava, optužbe protiv Izraela ali i SAD-a kao njegovog najvećeg saveznika, u posljednje vrijeme učestale su i u Iranu – najviše, također, zbog koronavirusa. Iranski državni službenici otovreno iskazuju svoje sumnje pa čak i uvjerenost  kako je koronavirus Covid-19 „biološko oružje u rukama Amerike i cionističkog režima“. Zato previše niti ne čudi kako Teheran postojano odbacuje pružanje američke pomoći u borbi protiv koronavirusa (iranska vlada to smatra licemjernim i zbog snažnih američkih protuiranskih sankcija koje obuhvaćaju i medicinsku sferu), ali ga pritom previše ne zanima niti činjenica da se epidemija Covid-19 snažno proširila i u SAD-u i u Izraelu.




Komentari

komentar





You may also like