Francuska povlači vojsku iz Iraka zbog koronavirusa

Francuska u četvrtak, 26. ožujka, počinje s povlačenjem svojih vojnika iz Iraka zbog epidemije koronavirusa Covid-19, priopćio je sinoć medij Le Figaro pozivajući se na izjavu francuskog glavnog stožera oružanih snaga.

Jučer je tu odluku potvrdilo i iračko vojno zapovjedništvo.

Le Figaro navodi slijedeće: „U suradnji s iračkom vladom koalicija (za borbu protiv ISIL-a) je donijela odluku  o korekciji svoje nazočnosti u Iraku i privremenom zaustavljanju svojih aktivnosti u obuci iračkih snaga sigurnosti, poglavito uzimajući u obzir krizu u sferi zdravstva.“

Francuska je time odlučila povući svoje vojnike u sklopu operacije Chammal, a povlačenje počinje u četvrtkak, 26. ožujka.

Podsjećamo: epidemija Covida-19 sve se više širi i bliskoistočnom regijom i Sjevernom Afrikom. Vrlo je loše stanje u Maroku, Egiptu, Iraku, Iranu, Izraelu, Jordanu, Turskoj, ali sve je veći broj zaraženih i u bogatim zaljevskim monarhijama. Međutim prava potencijalna „epidemiološka  bomba“ je u Jemenu, najsiromašnijoj državi svijeta u kojoj već šestu godinu traje krvava vojna intervencija Saudijske Arabije i njezinih arapskih saveznica protiv pobunjenika huta.

Komentari

komentar
You may also like